|
| Flash i multimedija Upotreba Flasha, ActionScripta i ostalih multimedijskih dodataka. |
 |
|
03-03-2005, 11:29
|
|
Registered User
Učlanjenje: May 2002
poruka: 31
|
kako pravite flash web stranicu?
pozdrav!
Buduci da tek pocinjem praviti stranice u flashu, (dosad sam u njemu radila samo animacije) , zanima me na kojem principu ih vi pravite.
Sve kao jedan swf ili vise swf-ova koji se ucitavaju u glavni ovisno o dugmetu koje je pritisnuto? (ili nesto sasvim drugo?)
Citala sam negdje da ovaj drugi nacin ubrzava ucitavanje.
ima li neki tutorial koji od pocetka do kraja opisuje nacin izrade flash stranice?
hvala
|
|
|
03-03-2005, 16:38
|
|
Registered User
Učlanjenje: Jan 2005
poruka: 596
|
Re: kako pravite flash web stranicu?
jedan savjet = nemoj radit stranice u flashu zato sto se jako sporo loadaju
a i neki browseri ne podrzavaju flash !
|
|
|
03-03-2005, 18:02
|
|
Registered User
|
hvala na savjetu, ali nekako mi nije pomogao. jos uvijek moram napravit tu stranicu.
|
|
|
03-03-2005, 18:35
|
|
Registered User
Učlanjenje: Oct 2004
poruka: 44
|
Mislim da ti je svakako neki flash projekt bolje rascjepkati u filmice koje ucitavas... znači glavna stranica se učitava sa npr. dva filma koja su učitana u glavni ...kasnije klikom na linkove mjenjaš sadržaj tih filmova učitavanjem vanjskih .swf-a .txt ili nečeg trećeg ...
ako vanjski filmići sadržavaju dosta kb napraviš mali preloader za njih.....
neznam ni ja puno o flashu tek završavam prvu stranicu u njemu ali tak mi se pokazalo najbolje
bok,
|
|
|
03-03-2005, 19:49
|
|
Registered User
Učlanjenje: Jan 2002
poruka: 371
|
Citat:
|
Citira se: jeger
jedan savjet = nemoj radit stranice u flashu zato sto se jako sporo loadaju
a i neki browseri ne podrzavaju flash !
|
|
|
|
03-03-2005, 23:06
|
|
ҳ̸ WeBmaser
Učlanjenje: Jun 2004
poruka: 1.144
|
daj molim te ne melji....  istina da nije najpametnije radit stranice u flashu ali ako nemaš izbora onda ok.
Ali uglavnom svi browseri uredno otvaraju .swf datoteke ako im je instaliran flash player
|
|
|
04-03-2005, 08:51
|
|
Registered User
|
Citat:
|
Citira se: oleee
Mislim da ti je svakako neki flash projekt bolje rascjepkati u filmice koje ucitavas... znači glavna stranica se učitava sa npr. dva filma koja su učitana u glavni ...kasnije klikom na linkove mjenjaš sadržaj tih filmova učitavanjem vanjskih .swf-a .txt ili nečeg trećeg ...
ako vanjski filmići sadržavaju dosta kb napraviš mali preloader za njih.....
neznam ni ja puno o flashu tek završavam prvu stranicu u njemu ali tak mi se pokazalo najbolje
bok,
|
olee, i ja tako nes mislim napravit stranicu, i nasla sam neki tutorial, u kojem se to radi pomocu Load movie, ali nije mi bas posve jasan. mozes li mi molim te reci kojim se ti tutorialom sluzis, ili mozda imas neki primjer u fla formatu?
hvala ti
|
|
|
04-03-2005, 13:32
|
|
devigner
poruka: 681
|
prvo jegeru: ne pričaj gluposti. Flash player (v.6) podržava 98% browsera na internetu.
suzyq: pitanje ti je malo nesuvislo. paralela: "trebam iskopati rupu. Da li da koristim lopatu ili bager?" ... a kolika je rupa, kakva je svrha ....
logika nalaže da se svaki projekt obavi što brže, bolje i jednostavnije. Izbjegavanje nepotrebnih komplikacija je pod "must!".
Ako radiš neki intro ili malu aplikacijicu tipa fotogalerije, komadanje flash moviea u dijelove je besmisleno i ništa nećeš dobit.
Ako radiš ogromnu RIA aplikaciju ili cijeli site u flashu onda je to druga priča, no i tada sve opet ovisi o tome što radiš. Neke stvari se mogu izvesti samo sa jednim glavnim filmom i hrpom txt ili xml fileova koji definiraju sadržaj.
daj neki primjer ŠTO želiš napravit.
|
|
|
04-03-2005, 16:44
|
|
Registered User
|
e1: razlog zbog kojeg nisam konkretno upitala kako napraviti stranicu je taj što ne očekujem da netko meni ima vremena objašnjavati šta ću i kako ću. htjela sam pitati ako netko ima neki dobar tutorial od početka do kraja pravljenje stranice, ili samo uobičajeni način pravljenja pošto sam i ja vidjela da se može napraviti stvarno na puno načina, ali htjela sam znati koji je najbolji.
dakle paralela : odgovor bi bio na blablabla.com stranici imaš točno opisano "kako se prave rupe" i kada upotrijebiti lopatu , a kada bager. :-)
|
|
|
04-03-2005, 18:20
|
|
Registered User
Učlanjenje: Dec 2001
poruka: 126
|
Jest meni ova SuzQ prava pametka, čudo jedno
|
|
|
04-03-2005, 18:34
|
|
Registered User
|
nije suz nego suzy :-P
|
|
|
04-03-2005, 18:44
|
|
devigner
|
suzyq: je sve to stoji šta govoriš ali mi opet nisi rekla ŠTO želiš napravit. "Stranicu?"
mislim da nigdje nećeš naći tutorial kako napravit stranicu/e, bilo to u HTMLu, FLASHu ili PHPu, dok na puno mjesta možeš nać tutoriale kako napravit određene segmente/elemente za svoju stranicu.
pogledaj http://www.flashkit.com ili http://www.were-here.com ili http://www.proto.layer51.com/ pa će ti biti jasnije o čemu ti govorim.
Poviše toga u Flash MX 2004 helpu imaš "building your first application" step-by-step. Webstranica je također mini aplikacija.
Što se tiče "što je lakše" ... poznajem ljude koji rade po frameovima i scenama, druge koji učitavaju vanjske movie lopatama i neke, kao ja, koji najviše vole flash u 2 frame_a (samo Actionscript).
Sve se može izvesti na puno načina, a najlakši je tebi onaj koji ti najlogičnije ide.
|
|
|
04-03-2005, 18:48
|
|
Registered User
Učlanjenje: Dec 2001
poruka: 126
|
|
|
|
04-03-2005, 18:50
|
|
devigner
|
te nešto konkretno:
ako npr. radiš svoju privatnu stranicu za prezentirati svoje animacije izrađene u flashu:
logično je da radiš samo jedan glavni movie sa svim botunima. Generator botuna bi poželjno trebao učitavati podatke iz nekog XML filea u kojem bi bez puno muke i potrebe konstantnog re-renderiranja flasha mogla raditi update svojih filmova. XML bi trebao sadržavati naziv filma, naziv botuna, kraći opis (recimo) i link preko kojeg će glavni film učitati tu animaciju.
Sve animacije bi bile (i jesu) externe u definiranom formatu i prikazivale bi se po učitavanju na istom mjestu u glavnom filmu sa potrebnim botunima (close ili play/pause, music on/off ...)
sad na sve ovo nadodaj i intro koji može biti također u osnovnom filmu samo u sceni prije i npr. myBIO koji bi bio scena poslije.
ako moraš učitavati slike (.jpg) umjesto .swf .. ista komanda učitava i swf i jpg samo tribaš pazit na format slike kada je treba prezentirati.
eto site.
|
|
|
04-03-2005, 19:38
|
|
Registered User
|
hvala
|
|
|
 |
|
|
Trenutno aktivnih korisnika koji gledaju ovu temu: 1 (0 članova and 1 gostiju)
|
|
|
| Tematski alati |
|
|
| Načini prikaza |
Linearni način
|
Pravila podnošenja poruka
|
Ne možete otvarati nove teme