Portal - Par savjeta kako optimizirati web stranicu koristei alt atribut
 • Par savjeta kako optimizirati web stranicu koristei alt atribut

  alt-tag

  Jedno od podruja u kojem se web dizajneri i strunjaci za optimizaciju internet stranica za trailice ne mogu sloiti je upotreba slika umjesto obinog teksta. Upotreba slika moe natetiti efikasnosti elementa, dok tekst moe puno pomoi. U alt atributu koji se nalazi unutar*img tagova*moete napisati kratki opis slike bez obzira je li to fotografija, navigacijski element ili neka druga korisna slika. On doputa da korisnicima koji postave kursor mia iznad slike opiete sliku, ali takoer daje trailici vie informacija o slici nego to joj daje naziv datoteke. Optimiziranje alt atributa samo je dio efikasnog optimiziranja web stranice za trailice, a slijedi i par savjeta kako optimizirati taj atribut.

  1. Ako postoji tekst na slici, alt atribut mora sadravati tono taj tekst. Ako je taj tekst jedna rije kao to je to sluaj s navigacijskim elementom, ukljuite tu rije i dodajte kratki opis. To e dati trailici informaciju o kakvom se elementu radi.

  2. Ako imate sliku koja neto opisuje, napiite bar jednu reenicu kojom opisujete korisnicima to je na slici, ali pazite da stvarno opisujete sliku. Googleovi pauci ne mogu vidjeti slike, ali ljudi mogu ako inenjeri u Googleu shvate da u alt atribut stavljate stvari koje nisu bitne za sliku ili pokuavate poveati broj kljunih rijei na stranici, mogu vas izbaciti iz rezultata trailice.

  3. Ne mora svaka slika imati tekst u alt* atributu. Primjerice, nemojte dodavati opis slike ako ju koristite kako bi ispunili prazan prostor na stranici. To naravno nema smisla i moe natetiti poziciji stranice u rezultatima trailice. Bez obzira to alt atribut moe biti prazan, nikako ga nemojte izostaviti jer po HTML5 specifikaciji on mora postojati iako je prazan(alt = ). Ako elite dodatno poboljati poziciju stranice drite se HTML5 specifikacije i trailica e vas voljeti.

  Izvor: GeeK
  Komentara 10 Komentara
  1. Uber_Gosu avatar
   Uber_Gosu -
   Mala ispravka:
   On doputa da korisnicima koji postave kursor mia iznad slike opiete sliku
   Za to je namjenjen:
   Kod:
   title="Naziv Slike"
   U biti title tag e preuzet vanost ako se stavi. IE ne prikazuje alt tag, samo title...

   namjena alt taga je da se korisnicima koji npr. ne vide nego surfaju specijalnim pomagalima omogui razumjevanje slike.

   Naravno za SEO da je alt tag bitan, tu title tag nema nikakvog uinka

   Moda je dobro naglasit da je vrlo bitan i naziv samog fajla...
  1. posluzitelj avatar
   posluzitelj -
   Citiraj Prvotno napisano od Uber_Gosu Vidi poruku
   Mala ispravka:

   Za to je namjenjen:
   Kod:
   title="Naziv Slike"
   U biti title tag e preuzet vanost ako se stavi. IE ne prikazuje alt tag, samo title...

   namjena alt taga je da se korisnicima koji npr. ne vide nego surfaju specijalnim pomagalima omogui razumjevanje slike.

   Naravno za SEO da je alt tag bitan, tu title tag nema nikakvog uinka

   Moda je dobro naglasit da je vrlo bitan i naziv samog fajla...
   Ufff...a ja mislio da alt ili title tagom neke fotke spideri povezuju "image" sa kljucnim rijecima kako bi mogli prilikom pretrazivanaja ponuditi fotke vezane uz pojam. Kad ono...to su napravili za slijepe korisnike...svaka im cast!
  1. CreatifCode avatar
   CreatifCode -
   Citiraj Prvotno napisano od posluzitelj Vidi poruku
   Ufff...a ja mislio da alt ili title tagom neke fotke spideri povezuju "image" sa kljucnim rijecima kako bi mogli prilikom pretrazivanaja ponuditi fotke vezane uz pojam. Kad ono...to su napravili za slijepe korisnike...svaka im cast!
   Pa i jesu ti tagovi su stavljeni prije nego je ikakav SEO bio u upotrebi i kad uope nije bio vaan. Svi tagovi koji se danas koriste imaju semnatiku vrijednost i uvedeni su radi korisnika, a ne nekakvog SEOa.
  1. gambo avatar
   gambo -
   Slijepih korisnika je bilo i prije Googlea i prije SEO-a.
   Alt tag se koristi prvenstveno zato da bi slijepi mogli znati to je na slici, ita im ita alt tagove. Zbog toga je alt tag i izmiljen.
   Jesi li isprobao kako zvui tvoj sajt kad ga ita ita za slijepe?

   Pored toga, prije Googlea i prije SEO-a je bilo i sporog interneta (a svi su imali spori internet).
   Alt tagovi su sluili da korisnici mogu znati to je na slici prije nego se slika prikae, i onda odlue hoe li priekati da se slika uita ili prekinuti uitavanje stranice, odnosno, ako imaju iskljuen prikaz slika, da odlue hoe li ukljuiti prikaz slika.
   Isto je i danas aktualno kod surfanja mobitelima sa sporom vezom i skupim prometom, i kod mailova gdje i dalje prema alt tagu odluujemo hoemo li uitati sliku.

   U vrijeme kada je alt tag izmiljen, a i puno godina nakon toga, nisu postojale trailice koje bi itale alt tag.
   Tadanje najpopularnije trailice (Altavista, Lycos, Excite, HotBot...) nisu indeksirale sadraj web stranica, niti pojedine stranice sajta. Indeksirale su samo title, description i keywords poetne stranice sajta.
   Tek puno godina kasnije Google je poeo itati alt tagove. Naravno, sve to je dobro uvijek se zloupotrebljava u SEO svrhe, tako da, ako se alt tag koristi prvenstveno u SEO svrhe trpanjem keyworda, umjesto za kratki opis slike, moe nanijeti vie tete nego koristi.

   Internet Explorer je svojedobno, do verzije IE7, pogreno prikazivao sadraj alt taga kao tooltip kad se kursor mia poloi iznad slike. Microsoft je kasnije to oznaio kao bug i uklonio iz IE8.
   "On doputa da korisnicima koji postave kursor mia iznad slike opiete sliku" u lanku je besmislica. Za to slui title tag.
  1. posluzitelj avatar
   posluzitelj -
   Pozdrav gambo
   Proguglo sam ovo u vezi alt-taga, i zaista, vezano uz alt tagove fotki, spominju se internet useri s problemom vida (slijepci)
   Pa da te pitam;
   Imam web stranicu [url=http://goo.gl/Ua9Mr] sa jednom od fotki na index stranici tagiranu sa "Fotos de Croacia" koja preusmjerava posjetitelje na galeriju fotografija Hrvatske i, takodjer, pozicionira mi web kada netko gugla "fotos de Croacia"
   Pa sam, nakon tvog komentara, u dilemi.
   Dali bih tu fotografiju, s obzirom da alt tag, po tebi i wikipedijama, sluzi prvenstveno slijepim osobama, u codu morao, umijesto:
   <a href....alt="Fotos de Croacia" ...</a> morao tagirati sa: ....alt="Ribar sa prosarano bijelo-plavom majicom stoji u barci sa mercury motorom od 50 konja, a u pozadini sarene gradjevine i nebo s bijelim oblacima. S desne strane je kamena riva i cesta" sto bi, zaista, slijepoj osobi, detaljno opisalo fotografiju.
   Ili da ostavim alt="fotos de Croacia", pa da kada, i ukoliko, (slijepi) korisnik otvori galeriju sa fotografijama i postavi kursor na fotografiju Zagreba, umjesto tag-a, koji sam postavio, "Zagreb" (koji, mislim ja, slijepoj osobi zaista ne znaci puno) postavim tag "sivo-smedje gradjevine glavnog grada hrvatske s katedralom u sredini"
   "User expirience" ce biti puno bolji?
   Kako ti tagiras fotke na svom webu?
   Za gugl ili za slijepce?
  1. gambo avatar
   gambo -
   Context is Everything
   The most appropriate alt text communicates the purpose of the graphic, not its appearance.

   Vidi WebAIM: Appropriate use of alternative text

   U konkretnom sluaju, ja bih stavio alt tekst "Fotogaleria: fotos de Croacia" to bi ita proitao kao "link image fotogaleria fotos de croacia". (meni "image" ita kao "ima"?)
   Iz tog alt taga je jasno da je rije o slici koja je link na fotogaleriju sa slikama iz Hrvatske.

   Alt tag "Ribar sa prosarano bijelo-plavom majicom stoji u barci sa mercury motorom od 50 konja, a u pozadini sarene gradjevine i nebo s bijelim oblacima. S desne strane je kamena riva i cesta" niime ne upuuje da je rije o slici koja je link na fotogaleriju sa slikama iz Hrvatske. A i treba ga dugo sluati, to usporava koritenje ostatka stranice, iako nikome nije ni zanimljiv ni koristan.
   Za detaljne opise slika postoji longdesc WebAIM: Creating Accessible Images - Long Descriptions pa koga zanima neka ita, koga ne zanima neka ignorira.

   to se Gugleta tie, i dalje vrijedi pravilo: to je dobro za korisnike, dobro je i za Google.
  1. Kladivo avatar
   Kladivo -
   ma da to je dobro imati alt u biti mora to imati al neto posebno special da e ti to pmoi nee i ako bude toan naziv ili malo drugaiji to takoer nema veze jer vidio sam u google images rangirane slike za neki keyword skroz na vrhu a naziv slike je 41654654.jpg i alta uope nema ili neto turo npisano, i takve slike su bolje rangirane od nekih u kojima je sve napisano tip top,,, google je skroz poludio vie nemoe u nita biti siguran ako si previe siguran i sve ispegla onda e te penalizirati zbog overoptimizacije
  1. lanakuku4 avatar
   lanakuku4 -
   Nisam ni sumnjala da u na webmajstorima dobiti odgovore za kojim tragam!
  1. Ray avatar
   Ray -
   Citiraj Prvotno napisano od lanakuku4 Vidi poruku
   Nisam ni sumnjala da u na webmajstorima dobiti odgovore za kojim tragam!
   Tj. registrirati se iskljuivo da uvali link iz potpisa.
  1. goranbr avatar
   goranbr -
   ne radi se to tako, pa ima neka tema na forumu koja ima pr veci od 0 i onda je dignes iz mrtvih sa glupim komentarom i to se zove seo a ne spam. Vajt seo. A lijepo li je jos kad nadjes forum dje moderatora nema pa ubacujes link u postove koji su nidje veze a tema pr 3 a forum dofalov. Postajes ninda seo majstor. Sadrzaj je kralj.
 • Sponzori

  reklama

  reklama
 • IT katalog

  WMD.hr - AKCIJA 1+1 Web prostor ili web hosting, Samostalna izrada web stranica, CMS sistemi, Internet marketing, SEO.

  RSInternet.hr - Tvrtka RSinternet prua kompletnu uslugu za vae web stranice: web dizajn, smjetaj web stranica te savjetovanje za internet oglaavanje.

  Web za apartmane - Profesionalne web stranice za prezentaciju apartmana i privatnog smjetaja.

  Arabba.hr - Izrada web stranica koje su estetski vrhunske kvalitete i povoljne cijene. CMS rjeenja, izrada web aplikacija, internet marketing.

  Giga Portal - IT portal posveen raunalima, smartfonima, telekomunikacijama, znanosti i gadgetima

  GeeK.hr - Ultimativna zabava za geekove!

  Va link - Postavite link s kratkim opisom ovdje.
 • Facebook i Google+