PDA

View Full Version : VIDI web top 100

tin
03-07-2002, 17:10
srijeda, 3.7.2002 13:59:21
(online.hr, op.a.);)
Farsa na dodjeli priznanja magazina VIDI: Prva nagrada prvom sponzoru

PRVU nagradu na izboru «Vidi Web Top 100» financiranom od strane HT Hineta, u kategoriji Novosti i mediji, dobio je – HT Hinet. Šamar je to svima koji su svojim prisustvom i povezanošću s ovom sramotnom ceremonijom, uključujući primjerice premijera Račana, istoj dali legitimitet.

Dodjelu, ispresjecanu HT-ovim reklamama, mogli ste pratiti u streamingu na stranicama HT Hineta.

Nameću se dva pitanja koja su ujedno i odgovori.

Što misliti od izdavačkoj kući VIDI, što znače primjerice njihove recenzije hardvera i softvera, ili u ovom slučaju web stranica, znajući da VIDI pohvale dodjeljuje onima koji najviše plate.

Što misliti o pružatelju telekomunikacijskih usluga HT-u i Internet provideru HT Hinetu koji nagrade osvaja i bez srama prima samo na natjecanjima koje sam financira.

Šamar je to i vašem portalu Online.hr-u, odabranom među «Top 10» siteova u istoj kategoriji, te potpisniku ovih redova koji je na Vidijevoj ceremoniji sudjelovao.

Iako smo bili upozoreni od strane kolega s hrvatskih portala koji su ovaj događaj, znajući unaprijed što će se dogoditi, odlučili bojkotirati, mi smo se djetinjasto vjerujući u integritet organizatora odlučili sudjelovati. Na vlastitu sramotu, ali posljednji puta.

Službeno se odričemo plakete i priznanja, koju ćemo Vidiju poštom vratiti, te zatražiti uklanjanje našeg imena s liste "najboljih". Hvala, ali ne hvala. Nagrade s takvog "izbora" nisu nam potrebne, a uvrštenje imena na Vidijevu "listu najboljih" smatramo štetnim i sramotnim za ugled Online.hr-a.

VIDI-ju dobronamjerno predlažemo da idući puta sreže troškove. Što će vam luksuzna ceremonija, fin ručak koji ovog puta nisam probao i skupe hostese? Objavite samo popis sponzora pa ćemo znati i pobjednike.

Matija Babić

nisam u zgb, pa da cujem Vasa misljenja ;)

tin
03-07-2002, 17:12
e, sad bih isto volio cuti i Vasa misljenja o casopisu VIDI.
njega kupujem i najvise citam, ali ako je ovo istina, i ako i magazin VIDI za grand prix ili best buy odabere "sponzora", onda......................

stoga, volio bih cut Vase misljenje o casopisu VIDI, za ovo znam i vjerujem onlineu, ali casopisssssssss....

kruhek
03-07-2002, 17:20
Originally posted by tin

[...]
Iako smo bili upozoreni od strane kolega s hrvatskih portala koji su ovaj događaj, znajući unaprijed što će se dogoditi ....

e vidis, tu smo ti negdje i mi sa svojim sajtovima ...

kao sto sam prokomentirao na nekoj news grupi: lose ljudi lose ...

ciril_stipsa
03-07-2002, 18:12
Originally posted by kruhek

kao sto sam prokomentirao na nekoj news grupi: lose ljudi lose ...

hr.comp.www to be exact ;)

tin
03-07-2002, 18:18
Originally posted by ciril_stipsa

hr.comp.www to be exact ;) aj please prebaci ovdje najzanimljivije, nema me doma pa nemerem vidit.;)

bbsantic
03-07-2002, 18:58
Na koju kategoriju VIDI cilja bilo je jasno već pri imenovanju kategorija: AUTO-MOTO, FINANCIJSKE INSTITUCIJE; KORPORATIVNE STRANICE, INTERNET PRODAJA,... redom vrlo financijski izdašno raspoložene web stranice. :rolleyes:

I sam sam prijavio web stranicu na izbor, to što nije izabrana prihvaćam kao rezultat njezine nedovoljne kvalitete, ali me razbjesnilo što je izabrana recimo stranica split.info Odmah da se razumijemo, stranica koja se spominjala na ovim forumima je dobra, ali i na samom siteu piše da je nedovršena, što se vrlo jasno vidi posjetom na stranicu. Ali, evo ima "webcam from riva, powered by hinet"!!! :rolleyes:

Ne treba govoriti da bi svim sudionicima natječaja (koji nisu izabrani) bilo pristojno poslati neku informaciju o tome da nisu izabrani, ali to je već sitni propust u odnosu na ove ozbiljne nedostatke.

Svaka čast Matiji Babiću na odlučnom potezu koji će napraviti. U potpunosti podržavam njegov potez, i nadam se da će i ostali slijediti njegov primjer kako bi se VIDI opametio.

I za kraj još jedna činjenica - u VIDIju su očito zaboravili koje kriterije su sami ponudili za izbor najboljih stranica. Uz to, neke stranice teško bi izdržale kritike i na ovom forumu - autoškola.net (najbolja u kategoriji!!!) ima totalno nečitljiva slova. svjetlosiva na svjetlo plavoj podlozi.
:mad:

echo
03-07-2002, 19:20
pa moram biti među prvih 10 kad sam sponzorirao natječaj s 20.000 kn :)

Only kiddning ..

Neznam zašto su me izabrali, tj .. izabrana su 2 moja sajta ..

Dalmacija.info (http://www.dalmacija.info) i
Split.info (http://www.split.info) ....

Ukratko .. nisu mi poslali nikakvu obavijest da sam dobio ista, vec su me ljudi zvali i rekli "Vidi na url taj i taj ... izabrane su ti stranice u 2 kategorije medju 10 naj ..."

Kako bilo da bilo, ko je kome smjestio, ko je kome sponzor ... jucer mi je bio rođendan pa sam ionako dobio Oskara (dan prije izbora za Vidi Web TOP 100) ..

http://www.split.info/events/

aj bog

bbsantic
03-07-2002, 19:20
Evo, ovo su bili kriteriji za izbor najboljih stranica:

Pri odabiru najboljih hrvatskih web stranica žiri je ocjenjivao kvalitetu tekstualnog, slikovnog i drugog sadržaja, učestalost obnavljanja sadržaja na stranicama, iskorištavanje interaktivnih mogućnosti web-a, brzinu učitavanja stranica, intuitivnost korisničkog sučelja i navigacijskih elemenata na stranici, vizualnu atraktivnost stranica, količinu i načine korištenja novih tehnologija web-a (Flash, Java i sl.) - pri čemu više ne podrazumijeva automatski i bolje, te količinu i kvalitetu sadržaja i drugih opcija i funkcija koje posjetitelju stranica olakšavaju snalaženje i korištenje stranica.

A ovo je šlag nakon izbora:

Deset najboljih web stranica primile su statuu Vidi Kiklop te postale vlasnicima zasada simbolične, ali zanimljive nagrade - četrdesetak četvornih metara na Mjesecu.
:zbunj: :krele: :fiju:

Sad bih ja mogao priredit natječaj u kojoj dijelim parcele na Jupiteru.

echo
03-07-2002, 19:26
"ko spomene na sajtu hinet bit ce najbolji u kategoriji u koju je prijavljen" ..

Slijedio sam pravila izbora i bio medju prvih 10 ...

isto bi bilo cool imati par tisuca kvadrata na ostalim planetima tako ko zna jedan dan kad se preselimo ...

Kongi
03-07-2002, 20:45
Svi vi koji imate primjedbe na ovaj izbor ste hrpa luzera koji ne znaju primiti poraz.

Mislim, što se hineta tiče. Njiho usluge su uvjerljivo najkvalitetnije na domaćem tržištu (unatoč tome što imaju neku vrstu monopola, ali ni to nije istina kada se govori o Hinet-u - znači ISP poslu)
Njihove stranice su funkcionalne, lako je nači što tražiš, moj.hinet.hr je prepun uvijek sviježih informacija... što se mogu pohvaliti možda 2 sitea svih nas ovdje.

Ja osobno imam neke prijateljske kontakte u samom vidiju i mogu vam reći da nikakvog namiještanja nije bilo.

Osim toga, siteovi koji se nalaze u izboru može svatko prijaviti (ne samo vlasnik) tako da e-mail kontaktiranje gubi svaki smisao u ovoj situaciji.

Što se samih pobjednika tiče. Što ti vrijedi site sa ludim flash introom, egocetričnim potpisima by Me na sve strane sa 1001 bojom i slikicom na siteu, kada na njoj ne mogu saznati niti koliko trenutno ima sati, a kamoli doći do neke kvalitetne informacije!!!

Na ovom forumu od samog početka postoji jedna OGROMNA zabluda. WWW nije medij namijenjen za osobne perverzije ludih dizajnera, već za pružanje informacija koje su nekome potrebne u nekom trenutku za neku svrhu te za prezentaciju neke firme i eventualno prodavanje usluga i proiozvoda. Dizajn je nešto što MOŽE imati odlučujuću ulogu u uspjehu ili propasti sitea, ali sam po sebi ništa ne vrijedi ako u njemu nema zanimljive, korisne i svježe informacije koju je lagano naći!!!!!

Ako čovjek malo pogleda po webu, svi najpoznatiji siteovi nemaju niti jedan flash na sebi, grafika je svedena na minimum.
Informacija privlači i zadržava posjetitelja, pa tako i osvaja nagrade. Svi vi koji radete po 7 dizajna za svoj site u nadi da će slijedeći biti dobitan i da će nakon toga site biti krcat ljudima, gubite vrijeme. Za to izgubljeno vrijeme ste mogli site napuniti sa informacijama i postigli bi svoj cilj.

Ljudi iz Auto skole, hineta i ostalih pobjednika dobro znaju svoj posao i sto prolazi na netu, te znaju pravilno usmjeriti svoje resurse na prava mjesta.
Nesto sto mnogi ovdje nece nikada znati.....

Samo vi pljujte, ali nisam bas primjetio puno sponzora na bilo čijem siteu na ovom forumu (pa tako ni mojim), što će reći da nešto krivo radite.

Moja preporuka je da se prije upuštanja u bilo kakvu izrdau siteova prvo malo informirate (ako već nemožete sami shvatiti) što je internet, zašto postoji, kako funkcionira, pa tek onda počnite razmišljati o izradi vlastitog weba. U protivnom samo gubite vrijeme.

Samo tolko......

visnja
03-07-2002, 23:51
Originally posted by Kongi
Svi vi koji imate primjedbe na ovaj izbor ste hrpa luzera koji ne znaju primiti poraz.

Wow kongi, ti si PREDZADNJA osoba od koje bih očekivala ovakav komentar (zadnja sam ja sama :-) Stvarno si me (neugodno) iznenadio.

Mislim, što se hineta tiče. Njiho usluge su uvjerljivo najkvalitetnije na domaćem tržištu (unatoč tome što imaju neku vrstu monopola, ali ni to nije istina kada se govori o Hinet-u - znači ISP poslu)

Gle, daje Hinet JEDINI sajt na hrvatskom webu i da se održava odabir najboljih stranica, a Hinet je sponzor istog tog natječaja, on ne bi smio biti izabran. Jesi li kad pročitao u pravilima nagradnih igara onaj disklejmer po kojem u nagradnoj igri ne smiju sudjelovati djelatnici organizatora ni njihovi članovi obitelji? Kaj misliš zakaj je taj disklejmer? Zato da se, barem pro forma, da do znanja publici da natječaj nije namješten. Kad bi ti sutra išao vršiti izbor najboljih webmasterskih stranica na HR webu, a webmajstori.net bi ti platili da se reklamiraju na tvom sajtu, bi li bilo ok da mi budemo čak i nominirani? Ajd iskreno reci.

I po mnogočijem mišljenju je najbolji portal Online.hr ili Vip. Samo iz nakane da ne štete ugledu sebi ili Hinetu su trebali izabrati jedan od ova dva.

Ja osobno imam neke prijateljske kontakte u samom vidiju i mogu vam reći da nikakvog namiještanja nije bilo.
Zato jer se natječaji ne namještaju kad je u uredu sa šefom prisutan Krešimir Kondža, nego preko u birtiji na janjetini i gemištu.

Što ti vrijedi site sa ludim flash introom, egocetričnim potpisima by Me na sve strane sa 1001 bojom i slikicom na siteu, kada na njoj ne mogu saznati niti koliko trenutno ima sati,

Kaj ti ideš na neki web site gledati koliko je sati? Ja za to imam sistemski Windows sat :-)

Samo vi pljujte, ali nisam bas primjetio puno sponzora na bilo čijem siteu na ovom forumu (pa tako ni mojim), što će reći da nešto krivo radite.

E tu si se najgore prevario. Pa mislim da znaš kako se uglavnom dolazi do sponzorstava - preko poznanstava. Ti si htio poantirati i reći da kvalitetan sajt MORA imati sponzora i prema tome zarađivati barme nešto - jao, kao da si se jučer u Hrvatskoj rodio :-)

Što se mene tiče, Vidi me je iznenadio s ovime. Nisam naime očekivala da se mogu još više srozati. Iduće godine možemo očekivati da će jednog "Kiklopa" odnijeti sam Vidi. No, vidim da smo ja i moja ekipa preemptivno jako dobro djelovali nakon što smo još prošle godine odlučili do daljnjega bojkotirati Vidi natječaj sa svim našim sajtovima.

I onda neš pil!

visnja
03-07-2002, 23:54
Originally posted by bbsantic
A ovo je šlag nakon izbora:

Deset najboljih web stranica primile su statuu Vidi Kiklop te postale vlasnicima zasada simbolične, ali zanimljive nagrade - četrdesetak četvornih metara na Mjesecu.
:zbunj: :krele: :fiju:

Svašta majka rodi!

Mogli su ponuditi i da se prema web sajtu pobjedniku imenuje neka zvijezda. Naime, svima je dobro poznato što takve "simbolične nagrade" znače: porez na budale (neki ljudi actually plaćaju parcele na Mjesecu i imenovanje zvijezda fore radi, dakle može biti i da su Vidijevci bili dovoljno bedasti da to naprave :-)

visnja
04-07-2002, 00:01
Originally posted by tin
e, sad bih isto volio cuti i Vasa misljenja o casopisu VIDI.
njega kupujem i najvise citam, ali ako je ovo istina, i ako i magazin VIDI za grand prix ili best buy odabere "sponzora", onda......................

stoga, volio bih cut Vase misljenje o casopisu VIDI, za ovo znam i vjerujem onlineu, ali casopisssssssss....

Časopis - premalo slova za tu cijenu. Izgleda lijepo, no nije zlato sve što sja. Očito dokazano na spomenutom natječaju.

Kako može itko dati novac iz svog džepa za proizvod iza kojeg stoje ljudi s ovakvim vrijednostima?

I baš me zanima koliko je Hinet novaca dao za sponzorstvo. Daj si zamisli kaj si sad misle ostali sponzori koji doma nisu odnijeli nijednog kipeca. Da sam ja jedan od tih ostalih sponzora, postavila bih si pitanje koliko sam još morala nadoplatiti da budem vrijedna Hinetovog ceha. Ja naravno ne kažem da je Hinet sponzorirao samo zato da može dobiti kipeca, ali si je njihov menadžer mogao misliti kakav će to okus u ustima ostaviti.

BTW kako se zna tko su sponzori bili?

tin
04-07-2002, 00:04
da i meni bas nije bilo jasno da je ono Kongi pisao, ali razumijem ga, a moras i ti Visnja, ipak je on dio te momcadi *(NE MISLIM da je on birao i da on sad jede janjetinu od hinetovog novca!!)* ali on je radio jedan web za njih i ...

morao je to napisat sto je napisao...

mozda Kongi da se registrrat sa drugim imenom pa da napises sto iskreno mislis...

ja cu sutra napisat svoj komentar, ali kao sto rekoh, citam VIDI, poznam neke ljude u VIDIu , i prosle godine nisam "bio na strani onih" koji su bojkotirali,, ili bili prevareni, nisam im bas vjerovao, ali sad im u potpunosti vjerujem.

nastavlja se.....

Goow
04-07-2002, 00:06
VIDI TOP 100 ?
Imam jednu riječ: SRAMOTA!

Više ne vjerujem njihovim hardware testovima (koji su mi do sada bili 90% odluke).

Tipičan primjer kako novcem kupiti nečiji ugled.

visnja
04-07-2002, 00:23
Originally posted by tin
da i meni bas nije bilo jasno da je ono Kongi pisao, ali razumijem ga, a moras i ti Visnja, ipak je on dio te momcadi *(NE MISLIM da je on birao i da on sad jede janjetinu od hinetovog novca!!)* ali on je radio jedan web za njih i ...

morao je to napisat sto je napisao...

Nije morao, mogao je šutjeti ;) ;) ;) Kongi sigurno piše ono što misli, jer ga sigurno premalo plaćaju da zbog nekakve "lojalnosti" ide pisati nešto iza čega ne stoji 100%. Ja samo kažem da se ne slažem s tim što on misli i da me neugodno iznenadio. To je sve. Ne moramo oko toga i mi pompe stvarati, jer se Vidi već istrošio na pompe i pozlaćene kipece, Račanov gablec i veliki leteći balon kraj Lisinskog :D

Hrvoje
04-07-2002, 00:33
Bravo Visnja!

Kongi please, odgovori mi na nekoliko pitanja...

Posto je moj site usao medju 100 najboljih, nebih se trebao osjecati luzerom, zar ne? Sto bih trebao ocekivati vise?

Prvo: Konkretno, prije nekoliko dana me na mobitel zove neka djelatnica VIDI-ja da mi skupi podatke kako bi mi poslala pozivnicu za dodjelu nagrada, no odjednom kad primjeti da sam ja iz Splita i da ja nisam clan banda Hladno pivo, odustane od svega i zatrazi podatke od nekog iz banda kako bi mu poslala pozivnicu. OK kazem ja... evo ti broj... Ona nazove Mileta, pjevaca banda, a on joj lijepo kaze da on ne zeli pozivnicu ni nikakvu nagradu jer je nije zasluzio, nego da sam je zasluzio ja. Ona pristane na to da mi posalje pozivnicu i na tome ostaje. No, za nekoliko dana stize pozivnica Miletu a ne meni. Toboze koji ce k**** pozivnica nekom Hrvoju iz Splita... Nitko za njega ne zna a ti si Mile jako poznat na hrvatskoj estradi i to ce nama biti dobra reklama.

Drugo: Prosle se godine isto tako odrzavalo isto natjecanje koje JE TREBALO trajati do petka navecer u 00:00. No, isti taj dan, u 11.00 ujutro su nagrade vec dodjeljene. Navodno Ivica Racan nije vise mogao cekati i zelio je dodjelu nagrada i prije isteka glasanja. Glavne nagrade su dodjeljene firmama koji se vec dugo reklamiraju na VIDI-ju...

Trece: Prosle su godine organizirali Web Surf Award tj. najbolji siteovi po misljenju surfera u kojoj sam takodjer sudjelovao (i besplatne-stvari.com takodjer). Kada je glasanje zapocelo, obecavali su puste nagrade i nagradice (poslije su to povukli sa stranica). Prvo i drugo mjesto u kategoriji Zabava, moda i glazba smo ostvojili mi i besplatne-stvari.com. Ne nagradu, nego obican mail cestitke nisam dobio od njih. A prva mjesta u ostalim kategorijama (manje vise) su dobile stranice koje nisu niti imale link za glasanje.

A to sto je HThinet kvalitetan davaoc usluga ne zelim suditi. To nema veze s onim sto su na Online.hr htjeli reci.

Uf, preznoio sam se, idem se tusirati :)

Hrvoje
04-07-2002, 00:35
Eh da, prije tusiranja zaboravih kazati da je Tin ovu temu morao postaviti u forum "Smjesna strana HR weba".

Josip
04-07-2002, 01:02
Ja bih malo prokomentirao sam časopis VIDI. Istina je da je možda preskup za količinu sadržaja no to nije ništa gore od ostalih časopisa toga tipa. U godišnjoj pretplati je jeftiniji od BUG-a za kojeg će mnogi od vas reći da je po mnogočemu bolji informatički časopis. Možda i je u nekim segmentima (ekipa, iskustvo...) ali JA OSOBNO ću se prije pretplatiti na VIDI nego na BUG! Zašto? Bug je prepun reklama i pola njegovog sadržaja otpada na reklame. BUG je nepregledan i koncept mu se nije mijenjao od samog nastanka što zna biti prilično frustrirajuće jer se dosta često dogodi da uopće nema kazala. VIDI dapače je mnogo bolje organiziran, u recenzijama ne zaostaje za ostalim časopisima i za razliku od drugih sadržaj mu nisu samo zatupljujući TESTOVI HARDVERA nego ima i dosta "škola" i vodiča iz kojih sam dosta toga naučio što mu je prednost. Nervira me jedino otvaranje prve stranice s reklamama koja se redovito zgužva ali zato ima mnogo kvalitetniji papir i uvez (HRVATSKI a ne TALIJANSKI PROIZVOD) što ga mnogo bolje očuva kroz dulje vrijeme skladištenja u našim arhivima. Ne bih se pleo u WEB AWARDS ali mislim također da su mnogo objektivniji od bug-ovaca koji su iz meni nepoznatih razloga popljuvali više 50% stranica od njihovih TOP 50 ! :rolleyes:

basko
04-07-2002, 01:38
Po meni je ovo najjadniji izor koji sam u životu vidio, možda ovi iz vidija imaju probleme sa vidom. Ne bih znao.

Pola onih stranica ne bi stavio u izbor za najružnije.

Pobjednici nisu realni, većina stranica koje su ušle u top 10 su bolje od pobjednika.

npr. podravka vs. nikola tesla

Kongi
04-07-2002, 01:47
nisam ja nista mora napisati, i stojim iza cega sam rekao!!!

Mislim, dosta mi je sveopčeg mentaliteta kojim sam okružen.

Svi uvijek znaju sipati govna kada misle da su zakinuti, kritizirati, dobacivati i što sve više ne.
ALI kada treba pokazati malo inicijative i mozda pokoju stvar uzeti na sebe nikoga ne mozes vidjeti nigdje.
I to me uzasno zivcira. U teoriji sve sljaka, onda malo pogledas oko sebe i sve je u banani (svaka cast iznimkama, ali rijetki ste).

OK, ne zelim ulaziti u moguca namjestanja izbora. To ne znam, niti zna bilo tko od vas. Iskreno, niti me previse zanima. Nisam, niti planiram prijavljivati svoje siteove u bilo kakve izbore.

Priznajem, mozda sam bio malo pregrub sa onom uvodnom rijeci, ali dobili smo sto smo trazili. Konkurencija i medusobno natjecanje - moderno demokratsko kapitalisticko drusto.
Ako ne mozete podnijeti gubitak nemojte se niti igrati.
Osim toga, u doticnoj grupi siteova sa hinetom i drustvom, niti jedan site se ne istice po nicemu. Svi imaju iste novosti, iste servise, samo se malo razlikuje prezentacija istoga i imaju drugo ime.

Sto se tice da se sponzori ne bi trebali prijavljivati na takve izbore, to stoji. Ali ipak se radi o jednom od najvecih domacih portala, i stvarno se ljudi tamo trude biti najbplji. Live streaming, mnogo servisa... nesto sto neki Online.hr nece vidjeto slijedecih 5 godina.
To je SADRZAJ koji po nekim mojim kriterijima zasluzuje nagradu.

Mislim, nama svima je toliko mozak opran od strane politickih struktura i svemu se prvo gleda prijevara i korupcija da se niti ne pogleda cijela slika. Kao da ovisimo o tome da se nekoga moze optuzivati, pljuvati i raditi slicne gadosti.
Oprostite, ali ne zelim biti takav.

Sada, sto se onih sponzora na siteu tice, visnja, ti najbolje od svih ovdje znas da voditi site znaci puno vise od izrade dizajna i eventualno skripte koja ga "vrti" te puniti ga sadrzajem.
Kao i u svakom drugom izdavackom polsu moras privuci interes oglasivaca. nema to veze sa prijateljstvima. Ona se lako stvore, pogotovo u polsu u kojem svi imaju koristi. Da postoji elitizam na domacem webu, to stoji. Ali da se nemoze barem malo progurati... nije istina.

Ono sa satom je bio ,ocito, propali pokusaj ironije, posto s eradi o necemu sto se moze dignuti sa bilo kojeg hotscripta ili vec necega.

Hrvoje, cestitam na ulasku u TOP 100. Ne moras se osjecati luzerom. Luzerima s etrebaju osjecati (i siguran sam da se osjecaju) oni koji su bili na korak do tog famoznog prvog mjesta. Jer oni su izgubili bitku. I ponnavljam, u slucaju hineta i onlinea, sa dobrim razlogom. To sto oni ne znaju gubiti, to je druga prica. Nisu uzeli niti trenutak za razmislanje, vec su odmah digli buku. I ocito im se isplatilo. Danas su imali ziher 1000 posjeta vise nego obicno. Tako da bi se i ovo dalo shvatiti kao marketinski trik. Nitko od vas ne zna sto se dogodilo, ali ste svi nasjeli (pa ukljucujuci i mene koji sam danas otisao na njihov site) i kak ti branite zrtvu, samo zato sto se radi o hinetu koji je pobijedio. nemojte me krivo shvatiti, ne volim ih jednako koliko i vi.

Ne da mi se vise pisati o ovome. Sve ce tak i tak proci za 2 tjedna jer nitko od svih vas koji sada dizete buku nece apsolutno nista napraviti u svezi toga, kao 1001 put do sada. Stvari ce ostati iste, osim sto ce vidiju malo pasti prodaja.

amazon
04-07-2002, 01:57
Originally posted by Hrvoje
Prvo: Konkretno, prije nekoliko dana me na mobitel zove neka djelatnica VIDI-ja da mi skupi podatke kako bi mi poslala pozivnicu za dodjelu nagrada, no odjednom kad primjeti da sam ja iz Splita i da ja nisam clan banda Hladno pivo, odustane od svega i zatrazi podatke od nekog iz banda kako bi mu poslala pozivnicu. OK kazem ja... evo ti broj... Ona nazove Mileta, pjevaca banda, a on joj lijepo kaze da on ne zeli pozivnicu ni nikakvu nagradu jer je nije zasluzio, nego da sam je zasluzio ja. Ona pristane na to da mi posalje pozivnicu i na tome ostaje. No, za nekoliko dana stize pozivnica Miletu a ne meni. Toboze koji ce k**** pozivnica nekom Hrvoju iz Splita... Nitko za njega ne zna a ti si Mile jako poznat na hrvatskoj estradi i to ce nama biti dobra reklama.

Iz tvog i iz ostalih postova polako mozemo razaznati koja je u biti svrha cijelog tog Vidi-cirkusa.

Nego, posto si ovdje gore i sam zakljucio da im je medijska pozornost jedan od glavnih faktora (glavni po mom misljenju) pri biranju siteova.... Drugim rijecima i sam priznajes da je tvoj site izabran ispred nekog drugog sitea ne mozda zbog kvalitete vec zato jer si imao jak adut - ocekivali su da ce im Mile skakutati na promociji sa kipicem.

Zato bi bilo lijepo ako si fer i posten (a jesi sto se vidi iz ovoga sto si gore napisao) da lijepo i ti bojkotiras dobivenu nagradu, razlog imas, kao sto si rekao nije se ocjenjivao rad Hrvoja iz Splita, vec zelja da im na promociju dodje popularni band...

Hoces li?

ps.
http://moj.hinet.hr/vijest.asp?v_id=58259
ako niste vidjeli sto kaze glavni sponzor natjecaja o vlastitoj nagradi :)))))))

bbsantic
04-07-2002, 02:04
Kongi, šine, pogledaj VIDIjeve kategorije u ovom natječaju i onda se zapitaj što je cilj natječaja. Hrvoje je sa svojom pričom o Hladnom pivu dao najbolji primjer i objašnjenje zbog čega VIDI radi natječaj. Isključivo radi svoje promocije. Glavni HT Hinetov protivnik, VIP se nigdje niti ne spominje. Naravno da ja ne mogu znat je li netko nekome nešto platio da bi bio izabran, ali stječe se dojam da je izbor loš, i zbog toga slijedi zaključak - neki su platili, neki su njihovi česti partneri, a ostala mjesta je trebalo bilo kako popunit. Hrpa je siteova koji nimalo ne zaslužuju biti u tom izboru.

Istina je da ne mogu biti objektivan po pitanju moh sitea (da je izabran, mislio bih da je to ok), ali itekako mogu biti objektivan kad dio izabranih siteova uspoređujem s kriterijima koje je izabrao sam VIDI. Pa ima hrpa siteova koji se uopće ne obnavljaju, koji imaju nevažeće linkove, čija je čitljivost nula zbog krivo odabranih boja,... Mislim da jedan BUG nikad ne bi napravio takve pogreške pri izboru.

A kaži mi koji normalni natječaj bi ljudima dijelio kvadraturu na mjesecu? Ili je to sponzorirala vlada s Račanom na čelu :D

Kongi
04-07-2002, 03:43
vidim da se borim protiv vjetrenjača ovdje.

Možda sam u krivu, ali....

Još jedna sitnica. Što se tiće Mileta. Nagrade su bile namjenjene siteovima (tj. njihovim VLASNICIMA). Nije se radilo o nagradama za webmastere, dizajnere ili što god već. Nagradu nije dobio dizajner ili programer hinet portala već cijeli portal!

Osim toga, sve nagrade ove vrste (pravi Oscar, natjecana ljepote tra la la) su zapravo veliki publicity stuntovi koji služe promoviranju brand namea organizatora (nebitno je li to firma, udruga, akademija ili bilo što drugo). Radi se probijanju i učvršivanju dominantnih nad ostalima. I imaju jednako pravo na to kao i svi ostali. Radi se o slobodnom tržištu.

Ako vam se ne sviđa što se dogodilo, prebacite se svi na VIP, nemojte kupovati VIDI i na ovim izborima koji dolaze nemojte glasati sa Račana i sve će biti OK, do slijedećeg puta, kada će nam opet netko spremiti svog u pedu i mi ćemo ga još jednom progutati. I ne bi bilo niti najmanje čudno da ovi sa druge strane to izvedu.
Svi su isti!!!!!!

Ono što je mene razljutilo i što me potaklo na ovakvu burnu reakciju je to što su se svi toliko uzbudili oko nečeg toliko nevažnog, a kada se radi o bitnim stvarima (kao pad životnog standarda i ostalih inih sranja koja nam se dešavaju svi to uzimaju kao najnormalniju stvar) vidiš naslovčić u novinama i to je to. Tjedan dana poslije sve po starom (joj idem .. ponavljam se kao stara ploča!!)

Hrvoje
04-07-2002, 09:02
Originally posted by amazon

Zato bi bilo lijepo ako si fer i posten (a jesi sto se vidi iz ovoga sto si gore napisao) da lijepo i ti bojkotiras dobivenu nagradu, razlog imas, kao sto si rekao nije se ocjenjivao rad Hrvoja iz Splita, vec zelja da im na promociju dodje popularni band...

Hoces li?

Cuj. Imam nekoliko siteova koje vodim i nisam niti jednu drugu prijavio jer znam sto se dogodilo proslo godine na dodjeli nagrada. Stranice hladnog piva sam prijavio jer sam obecao bandu jos 1998 da cu uvelike raditi na popularnosti njihovih stranica. I eto, na neciju zalost a moju srecu, uspijeva mi. I ja sam jako sretan sto smo izabrani medju 100 najboljih, priznaj jako dobra reklama za Hladno pivo, zar ne? A moj osnovni posao je upravo promocija.

Kongi, kad smo kod vlasnika... ja sam vlasnik, idejni zacetnik i sve ostalo! Zamolio sam band da to prijavim preko njihovih papira kako bi dobio .hr. I zasto uporno ne popustas. OK imas svoj stav i ja ga cijenim, a slagat se i ne moram s njim ali daj malo i drugima da ispale iz sebe ono sto misle.

P.S. Jos da komentiram ono sto si rekao da je sve to nevazno. OK i jest u neku ruku. Ali Sheraton i one hostese, vecere i kavijari jebote previse je...

DA! Tko je ono rekao da webmajstori trebaju pokrenuti izbor za najbolje stranice? I ja podrzavam i kad bi usao u neki izbor bio bi ponosniji na tu nagradu nego da je dobijem od VIDI-ja.

rush
04-07-2002, 10:09
[QUOTE]Originally posted by Kongi
[B]vidim da se borim protiv vjetrenjača ovdje.

*disclamer: radio sam na 2 site koji su dobili prve nagrade (moj-.posao, tuborg kao programer).

Ne slazem se da su ljudi koji se bune luseri, ali se slazem da su njihove kritike u dobroj mjeri profulane.

U svojih xyz godina nagledao sam se i sudjelovao u lijepoj hrpici razno raznih izbora za programe, firme, managere, site'ove ili sto vec godine. I moje je iskustvo da ti izbori nikad ne daju neka apsulutna vrednovanja, uvijek se moze naci netko tko je zavrsio bolje nego sto je zasluzio, a netko tko je dobar nije usao. Takav je zivot.

Smisao tih nagrada je veci u dogadjanju, i podizanju svjesnosti o domeni za koju se dijele nagrade. Mozda zvuci cinicno, ali ideja je da se na taj nacin promice sve firme/ljudi koji sudjeluju na tom trzistu, i da se kroz takve dogadjaje podize znacaj i zainteresiranost za internet kod velikog broja ljudi. Cinjenica da predsjenik vlade dijeli nagrade za nesto je vrlo vrijedna, i jako dize nas posao, i VIDIjevci zasluzuju zahvalu od svih nas ako nista drugo onda zbog toga sto su uspjeli dovesti predsjednika vlade i podici takav publicitet (reda velicine 1 mil ljudi je culo za dogadjaj). Taj publicitet generira potencijalne krisnike za sve, i za dobitnika nagrada, ali i za sve ostale.

S druge strane, moje je iskustvo da ako dobro sljakas, da s vremena na vrijeme piknes neku nagradu, tako da kroz godine proces ipak funkcionira, po nacelu: "you loose a few, you win a few".

I konacno, slazem se da VIDI ne bi trebao uzimati sponzore iz reda kandidata. No iskreno, mislim da je hthinet nije nezasluzeno dobio nagradu, i da je Onlineova reakcija u dobrom dijelu rezultat zavisti.

Rezime: ne uzimati te izbore previse ozbiljno. Prave Oscare ne dobivaju najbolji filmovi. Pitanje i da li se uopce moze objektivno odrediti sto je naljbolji film. Ali sam izbor oscara je izrazito vazan za filmsku industriju bez obzira tko ispadne sreckovic. Isto je isa nasim internetom.

rush

Kongi
04-07-2002, 10:13
hrvoje, prvo sory, ali predpostavio sam da je hladno pivo vlasnik stranice zbog svih zakonskih regulativa u lijepoj našoj. Nisam znao.

Što se ispucavanja tiče. Tko te sprečava. Mali ja?
Čovječe pucaj koliko te volja. Ovo je tema ko stvorena za flame war i to pošteni flame war pošto vuče mnoge druge stvari za sobom (koje sam ja jedva dočekao da izbacim iz sebe:))

Ja nisam nikoga osobno želio uvrijediti (iako sam vas sve nazvao luzerima :) ).
Ali i dalje stojim da je hinet ispred onlinea u kvaliteti usluge. Iako oboje kasne 5 godina ispred zapada na koji se furamo.

Evo, ako želite vidjeti stranicu koja bi po meni zadovoljila sve kriterije za osvajanje naj stranice je www.head.com
korištene su sve tehnologije u čisto dovoljnim količinama, nema puno grafike, a site opet izgleda super, smislena je navigacija po siteu, a možeš saznati apsolutno sve što bi te moglo zanimati o njihovim proizvodima.
Na ovo se treba ugledati

Hrvoje
04-07-2002, 10:39
Eto, ovaj ti je post na mjestu.. no on se uvelike razlikuje od ostalih na ovoj temi :)

rush.. slazem se... nitko nije osporio kvalitetu hineta, stovise...

kruhek
04-07-2002, 11:22

evo ja imam primjedbe i za ovaj i za proslogodisnji izbor

smatras da sam luzer ?

visnja
04-07-2002, 12:13
Ne bih se pleo u WEB AWARDS ali mislim također da su mnogo objektivniji od bug-ovaca koji su iz meni nepoznatih razloga popljuvali više 50% stranica od njihovih TOP 50 !

Iz nepoznatog razloga? Sve nagrađene stranice koje su popljuvane popljuvane su s razlogom. Ja to mogu mirna srca reći jer je i naš sajt (Besplatne Stvari) popljuvan, s razlogom (zastarjeli ondašnji dizajn koji smo promijenili). Bugovci ne izabiru samo najbolje stranice, oni djeluju s tim natječajem u smjeru poboljšavanja HR web prostora, dajući hračke i pljuske kako bi se pogođeni popravili. Oni koji se ni nakon godinu dana ne poprave nisu zaslužili ni da ih se iduće godine pogleda.

Naravno, Bugovi natječaji, pogotovo onaj iz 2000. godine, također su posebna tema za raspravljanje.

Goow
04-07-2002, 12:48
Ej, ljudi, SPONZOR projekta je dobio nagradu!!! Zar to nije dovoljna kontradikcija?

visnja
04-07-2002, 12:52
Sto se tice da se sponzori ne bi trebali prijavljivati na takve izbore, to stoji. Ali ipak se radi o jednom od najvecih domacih portala, i stvarno se ljudi tamo trude biti najbplji. Live streaming, mnogo servisa... nesto sto neki Online.hr nece vidjeto slijedecih 5 godina.
To je SADRZAJ koji po nekim mojim kriterijima zasluzuje nagradu.
Hinet JEST jedan, ako i ne najbolji portal. Njemu nagrada ide zasluženo - ali od ovog su se natjecanja trebali suzdržati. Tu se dakle svi slažemo.

Mislim, nama svima je toliko mozak opran od strane politickih struktura i svemu se prvo gleda prijevara i korupcija da se niti ne pogleda cijela slika. Kao da ovisimo o tome da se nekoga moze optuzivati, pljuvati i raditi slicne gadosti.

Istina je, iza svega se podrazumijeva korupcija jer nam je društvo takvo. No, ovdje se čak i nije sakrivalo da je sponzor dobio nagradu - nije to u redu.

Kao i u svakom drugom izdavackom polsu moras privuci interes oglasivaca. nema to veze sa prijateljstvima.
Naravno, samo ja govorim da kod nas to ne ide tako da kvaliteta sama po sebi privlači sponzore kao muhe na ... Osim ako si *jebeno* kvalitetan, a danas je rijetko tko takav.

Ono sa satom je bio ,ocito, propali pokusaj ironije, posto s eradi o necemu sto se moze dignuti sa bilo kojeg hotscripta ili vec necega.
OK, nisam se baš koncentrirala na taj dio teksta pa nisam shvatila ironiju :) U suštini mog odgovora na to je neka tvrdnja da ni sat ne bi trebao biti na stranici ako nema a damn good reason to be there, no ti meni nemoj zamjeriti, ja sam isto tako reagirala na temelju neke moje općenite frustracije koja nije bila nikako usmjerena prema tebi(korištenje raznoraznog nepotrebnog smeća po web stranicama samo tek toliko da se nađe na sajtu), i također nemoj misliti da pozivam na flame :) Mi samo razgovaramo iz dva različita kuta gledanja.

kak ti branite zrtvu, samo zato sto se radi o hinetu koji je pobijedio.
Meni osobno ne pada na pamet da branim Online jer se oni očito sami znaju braniti :)

Ne da mi se vise pisati o ovome. Sve ce tak i tak proci za 2 tjedna jer nitko od svih vas koji sada dizete buku nece apsolutno nista napraviti u svezi toga, kao 1001 put do sada. Stvari ce ostati iste, osim sto ce vidiju malo pasti prodaja.
Da, dobro pitanje, zašto se oko ovoga diže buka? Zato jer je upravo Vidi imao čast počastiti nas raznim glupostima u zadnjih dvije-tri godine. Prva: plagiranje dizajna. Drugo: nepravilnosti na natječajima prošle godine. Treće: nepravilnosti na natječajima ove godine. I see a pattern here ;)
A sad, hoćemo mi to ili nećemo, taj natječaj ipak nešto (puno) znači, jer kao što je rush rekao, na njega je došao premijer, bilo je na TV-u (možda i na dnevniku, ne znam, ali pretpostavljam), dakle tome se pridaje određeni značaj koji može koristiti struci. Kad vidim kako se to nemušto izobličuje, a može biti puno, puno bolje, onda mi je žao javnosti koja je u zabludi i što je za nešto takvo i OPET vezan skandal, dakle tvoje Kongi i moje frustracije su skoro iste - želimo napredak, pogotovo tamo gdje smo osobno involvirani, a nailazi se na staru, dobru hrvatsku praksu.

I onda neš pil!

bbsantic
04-07-2002, 12:54

Ako vam se ne sviđa što se dogodilo, prebacite se svi na VIP, nemojte kupovati VIDI i na ovim izborima koji dolaze nemojte glasati sa Račana i sve će biti OK, do slijedećeg puta, kada će nam opet netko spremiti svog u pedu i mi ćemo ga još jednom progutati. I ne bi bilo niti najmanje čudno da ovi sa druge strane to izvedu.
Svi su isti!!!!!!

Ja jesam od početka na VIPu, ja od početka ne kupujem VIDI (kupovao sam BUG; prestao sam jer nemam viška love a zanima me još puno stvari u životu), ja od početka ne glasam za Račana (nego za četvorku koja onda uzme Velimira Sriću iz BUGa) dakle meni nisu svi isti ji ja sam svoj izbor napravio.

Ne moraju svi imati iste stavove kao ja, jasno da je nekome draži HT, nekome VIDI, nekome Račan, ali daleko od toga da su svi isti. Svaki put kad netko kaže da su svi isti negativno djeluje na boljega.

Josip
05-07-2002, 01:16
Originally posted by višnja

Iz nepoznatog razloga? Sve nagrađene stranice koje su popljuvane popljuvane su s razlogom. Ja to mogu mirna srca reći jer je i naš sajt (Besplatne Stvari) popljuvan, s razlogom (zastarjeli ondašnji dizajn koji smo promijenili). Bugovci ne izabiru samo najbolje stranice, oni djeluju s tim natječajem u smjeru poboljšavanja HR web prostora, dajući hračke i pljuske kako bi se pogođeni popravili. Oni koji se ni nakon godinu dana ne poprave nisu zaslužili ni da ih se iduće godine pogleda.

Naravno, Bugovi natječaji, pogotovo onaj iz 2000. godine, također su posebna tema za raspravljanje.

Slažem se da treba kritizirat, ali isto tako treba odrediti granicu izmedju dobronamjernih kritika i čistog pljuvanja što je kod njih rijedak slucaj. Kad se procitaju te njihove subjektivne recenzije sumnjam da itko stekne dojam da je to na dobrobit HR weba. No dobro, o BUG-ovcima drugom prilikom.
P.S. meni se više sviđao stari (plavi) dizajn, sad se svi furaju na crveno!

visnja
05-07-2002, 13:12
Originally posted by Josip

P.S. meni se više sviđao stari (plavi) dizajn, sad se svi furaju na crveno!

Tko su ti svi? Primjere molim.
Ne znam, mi se nismo furali na nikoga. Uostalom, treba pitati dizajnera :-)

tin
05-07-2002, 18:25
Online: Ogorčenje zbog neosvojene prve nagrade
Nažalost, na natječajima ne mogu svi biti pobjednici. Iz tog razloga na svakom natječaju pobjednici su oduševljeni, a oni drugi - razočarani, ogorčeni, jalni...

Neki poraz podnose s dostojanstvom, gutajući gorku knedlu, i razmišljajući kako da idući puta budu bolji od konkurencija, a neki... Žaleći što portal On-line nije osvojio prvu nagradu u kategoriji "Mediji i novosti", njegov urednik g. Matija Babić, čiji smo novinarski rad inače i mi doista cijenili, žutim novinarstvom proziva izdavačku kuću, HT Hinet i Vidi Web Top 100 natječaj.

Moramo konstatirati kako su emotivno nabijeni tekstovi koje g. Babić objavljuje na portalu Online rezultat prvenstveno osobnog razočaranja obzirom da se i stranica Online nominirala u dotičnoj kategoriji.

Gospodin Babić koji je demonstrativno i nedoraslo napustio prije vremena i svečanu dodjelu u hotelu Sheraton imao je kao i ostali natjecatelji uvid u pravila natječaja u proteklih nekoliko mjeseci. Dok je postojala nada da će pobjediti u prestižnom Vidi Web Top 100 natjecanju protiv tih se pravila nije bunio.

Sada, kada je njegova web stranica stavljena u sjenu od - boljih, stavio se u ulogu nezavisnog novinara otkrivajući "veliki skandal i veliku farsu na nacionalnom Internet natječaju".

Gospodina Matiju smo cijenili, a cijenili bi ga još više da je ovakve proteste davao početkom ove godine kada su data na uvid pravila natječaja svima zainteresiranima za ovaj natječaj pa tako i g. Matiji. U proteklih nekoliko mjeseci nije od g. Matije bilo niti jedne pritužbe na račun Vidi Web Top 100 natječaja i pravila.

Prozivajući izdavačku kuću Vidi što "Nagrade dodjeljuje sponzorima", Gospodin Matija ne spominje niti činjenicu da su ovogodišnji sponzori uz HT Hinet i Ericsson, HP, Epsilon, Merkur osiguranje i brojni drugi čije web stranice nisu osvojile titulu "Najbolji od najboljih" niti u jednoj kategoriji a neke nisu uopće uvrštene u Vidi Web Top 100 listu. Zašto g. Babić ne piše o tome ako želi biti uistinu nezavisan, nepristran novinar?

Što je prava istina i zašto je stranica HT hineta www.hinet.hr ove godine osvojila prestižnu nagradu "najbolja od najboljih" u kategoriji "Novosti i mediji"?

Prema komentarima članova nezavisnog ocjenjivačkog suda Vidi Web Top 100 natječaja, nekoliko stranica u kategoriji "Mediji i novosti" usko su svojom kvalitetom i sadržajem pretendirale za dobivanje titule "Najbolja od najboljih" u toj kategoriji.

Stranica HT Hineta na koncu je pobijedila prvenstveno zahvaljujući bogatstvu i količini sadržaj, frekventnim objavljivanjem novosti na engleskom jeziku iz Hrvatske i svijeta što u toj količini ne nudi niti jedan drugi elektronski ali niti klasični medij u Hrvatskoj, te mogućnošću praćenja sadržaja HT Hineta putem ručnih (tzv. Palm računala) što također ne nudi niti jedan drugi portal u Hrvatskoj.
objavljeno u 16:22;
05. srpnja 2002 / ti

tin
06-07-2002, 02:00
hello

dakle, citam vidi 2 i pol godine.. takodjer i portal.
do sada sam manje vise bio zadovoljan VIDIem,
no u zadnje vrijeme, zadnjih mjeseci, VIDI je po mom misljenju zaostajao za pchhipom. jer, osim kolicine sadrzaja u odnosu na $$, VIDI trenutacno ima vecinom hardverske testove, a nema "mjesta" za zanimljive reportaze, clanke, ..

no, za mene je VIDI *(casopis!!!)* bio i ostao br.1

izbor necu previse komentirati, ja osobno milslim da moji sajtovi nisu zasluzili ulaazak u top 100 pa nista nisam ni ocekivao, ali da su totalnu glupost napravili - jesu.
koliko god hinet bio dobar ili los, nisu ih nikako smjeli ni prijavit a kamoli izabrat, ako su im vec bili oglasivaci na tom izboru.. ali, njihov izbor
takojder, imena kategorija - ??????????

no, s nekim stvarima se sa izdavackom kucom VIDI uopce ne slazem.
prvo, pokrali dizajn za portal
drugo, napumpavali brojke, LAGALI, o posjecenosti portala

no dobro, vratimo se na VIDI. prije 2 mjeseca sam se totalno razocarao, kad sam vidio 2 clanka.
rubrika internet ima konstantno 3 stranice u casopisu. u jednom broju bilo ih je cak 5. 2 / sponzorirane. ali nisu bile reklame, vec sponzoririani clanci..

jedna banka i jedna kreditna kartica, opis njihovih web sajtova i "konstrukcije|" sajta.. odmah mi je bilo sumnjivo : obicno su 3 strane, sada 5, 3 "normalne" + 2 _ sumnjivog sadrzaja.
uglavnom, par stranica prije i poslije te dvije firme imale su i prostor zakupljen, za oglasivace,
dakle lako je za zakljuciti da su platili, pa su dobili i 2 naknadne stranice teksta i , vjerojatno (nisam citao), hvaljenja.

onda sam stvarno poceo razmisljat da li VIDI stvarno tako radi, da onom ko plati - napise sto zeli. nakon i ovog izbora, vise ni sam ne znam da li da i mvjerujem ili ne..

dakle, VIDIu vise ne vjerujem na slijepo na njihovim iboricima i testicima hardvera, ..
a zasto ne bugu?

frend mi je ispricao: njegova je stara kupila neki program za vodjenje firme, racunovodski... uglavnom, sreo je tok programera u uredu od stare i malo razgovarao s njim.. posto je procitao u Bugu recenziju tok kupljenog programa, i vidio ocjenu (2 ili tako neka slaba), pitao ga je kako to, a zna da je program vrlo dobar.........
uglavnom, odgovor je bio: zato sto im nisam platio...

sad, da li je istina ili ne, ne znam, ali,....

i za kraj, memory igra
:p :D

sjecate li se:

VIDI internet piramide?
VIDI biblija?
....................

Kongi
06-07-2002, 02:17
Originally posted by tin

no dobro, vratimo se na VIDI. prije 2 mjeseca sam se totalno razocarao, kad sam vidio 2 clanka.
rubrika internet ima konstantno 3 stranice u casopisu. u jednom broju bilo ih je cak 5. 2 / sponzorirane. ali nisu bile reklame, vec sponzoririani clanci..

jedna banka i jedna kreditna kartica, opis njihovih web sajtova i "konstrukcije|" sajta.. odmah mi je bilo sumnjivo : obicno su 3 strane, sada 5, 3 "normalne" + 2 _ sumnjivog sadrzaja.
uglavnom, par stranica prije i poslije te dvije firme imale su i prostor zakupljen, za oglasivace,
dakle lako je za zakljuciti da su platili, pa su dobili i 2 naknadne stranice teksta i , vjerojatno (nisam citao), hvaljenja.

OK, zašto bi ovo bilo sumnjivo, čudno ili bilo što drugo.

Mislim ovo je sasvim normalna praksa da se može kupiti sponozorirani članak u nekim novinama, magazinu...
to se radi vani, rade svi kod nas... samo nikada to ne skužiš.

Tako svejedno da li se radi o slici velikoj 1 stranicu ili isto toliko teksta. Oglasni prostor je oglasni prostor u što se u njemu nalazi uopće nije bitno.

tin
06-07-2002, 11:56

OK, zašto bi ovo bilo sumnjivo, čudno ili bilo što drugo.

Mislim ovo je sasvim normalna praksa da se može kupiti sponozorirani članak u nekim novinama, magazinu...
to se radi vani, rade svi kod nas... samo nikada to ne skužiš.

Tako svejedno da li se radi o slici velikoj 1 stranicu ili isto toliko teksta. Oglasni prostor je oglasni prostor u što se u njemu nalazi uopće nije bitno.
eh...

po meni je OK kada netko kupi vijest, ali samo vijest.
vijest koja ce biti sluzbena, i gdje se samo opisuje o cemu se radi.
npr., ja platim MONITORu 1000kn i oni kao vijest stave da je na adresi www.webmajstor.net portal za webmajstore gdje se mogu pronaci skripte itd...
to je OK.

ali nikako nije OK, kada netko plati sadrzaj unutar casopisa/sajta, a taj se site ide recenzirati ..
to bi izgledalo:
Ekipa monitora pronasla je do sada jedan od najboljih hrvatskih sajtova za webmastere, definitivno najbolji za webmastere na ovim prostorima, obavezno i svakako ga posjetite, PREPORUCAMO ga http://www.webmajstor.net

? - i s tim se isto slazes?

i sta ja kao citatelj VIDIa imam od toga ?
da mi hvale sponzore?

tako je onda isto i sa testovima hardvera !!?!!

jer, to je normalno, platili su dio gdje ide najbolji hardver, best buy ili grand prix, i sad se njihov proizvod tamo nalazi..
to je najnormalnije i svi to rade... !!!?????!!!!

!

visnja
07-07-2002, 00:22
Originally posted by tin

eh...

po meni je OK kada netko kupi vijest, ali samo vijest.
vijest koja ce biti sluzbena, i gdje se samo opisuje o cemu se radi.
npr., ja platim MONITORu 1000kn i oni kao vijest stave da je na adresi www.webmajstor.net portal za webmajstore gdje se mogu pronaci skripte itd...
to je OK.

ali nikako nije OK, kada netko plati sadrzaj unutar casopisa/sajta, a taj se site ide recenzirati ..
to bi izgledalo:
Ekipa monitora pronasla je do sada jedan od najboljih hrvatskih sajtova za webmastere, definitivno najbolji za webmastere na ovim prostorima, obavezno i svakako ga posjetite, PREPORUCAMO ga http://www.webmajstor.net

? - i s tim se isto slazes?
!

Ja sam sasvim ZA da se objavljuju sponzorirani tekstovi, ali onda oni moraju biti ili označeni kao takvi, ili novinari moraju od njih napraviti određenu distancu. Npr. čak i da u Jutarnjem nisu neki tekstovi od Hineta označeni kao oglasi, ja bih ih nanjušila na 3 kilometra jer imaju tipični "marketese speak" kakvog novinari ne pišu. Ali! Ako neki časopis objavi sponzorirani tekst i napiše ovo što si rekao, "Naša ekipa je našla najbolji sajt na svijetu..." i praktički se potpišu ispod toga, onda je to krivo. Krivo! Al pogledajmo kako to rješavaju mediji koji naplaćuju tekst: vrlo dobro kontroliraju i lektoriraju tekst koji ide van. Ako smrdi na reklamu, onda se tekst modificira tako dugo dok ne zvuči onako kako bi to novinari tog medija i sami napisali. A ako se sponzor s tim ne slaže, lijepo se iznad teksta napiše "plaćeni oglas" i mirna bosna, svi zadovoljni, a čitatelji znaju na čemu su. Dakle, tu treba dogovor između medija i oglašivača i umješni novinari koji znaju napisati tekst tako da iz njega praktički vrišti "ovaj proizvod je najbolji", a da se nigdje ne spominju superlativi.

Kongi
07-07-2002, 04:06
Ok tin,
malo si si zabrijao krivo. Ja imam osobnog iskustva sa novinama i izdavalaštvom, tako da ti ne govorim nešto što ja mislim da je ili bi trebalo biti, nego ono kako stvari stoje.

Recimo u zg-ug u postoje članci koji su ili plačeni ili sponzorirani, u svakom slučaju se radi o reklami ( u ovo se možeš uvjeriti na www.zagreb-zagreb.hr ) i to je sasvim normalna pojava. Kako bi inače saznao za neke odlične i nove usluge koje je potrebo detaljnije opisati da bi ljudi znali što se dešava.

zatim sve recenzije koncerata, partija ili nekih proizvoda, misliš da su ti novinari platili upad ili taj prouzvod da bi ga opisali? Sve je to na neki način reklama, samo kao što je višnja rekla, sa dozom lekture i ukusa.

Što se tiće dodjeljivanja nagrada. Ja opčenito mislim da bilo kakve nagrade ne bi trebali dodjelivati novinari. Oni apsolutno nisu kvalificirani za dodjeljivanje bilo kakvih priznanja (od sporta do informatike) i u svijetu to obično nije praksa (barem one nagrade za koje svi znaju i poštuju)
Nagrade bi trebali dodjeljivati akademske institucije poput sveučilišta, akademija i sličnih ustanova.

Iz tog razloga ću ja osbno pokušati progurati inicijativu na svom fakultetu slijedeće godine da se počnu dodjeljivati priznanja za radove studenata za početak, a kasinje ako stvari budu funkcionirale, i široj javnosti u području informatike. Ovako bi bilo sigurno da nekakv posao ili zarada nema utjecaja na izbor pobjednika.

Goow
08-07-2002, 13:08
Pročitajte članak na Online.hr o reakcijama VIDI ekipe na reagiranja u Onlineu...zanimljivo. Nemaju što izjaviti osim: 'Tko vam je kriv što ste sudjelovali'

http://www.online.hr/_clanak.asp?id=79348

Pollux
09-07-2002, 14:19
Mi smo dobili za sportski ples u najboljih deset...i to je cist ok... :)

Goow
09-07-2002, 19:15
Je,sportskiples je ok, i puno toga je ok. Ali rasprava se vodi oko prve nagrade prvom sponzoru! To nije ok. Ne može biti ok.

Pollux
10-07-2002, 13:20
Gospodo..zar vi zaista mislite da mozete (itko u HR biti bolji u kategoriji "novosti" od Hinete ili Iskona??? Pa na koji nacin pitam ja vas?

Zasluzeno su dobili nagradu koju su dobili.

Sto se tice njihovog spornog sudjelovanja u sponzorstvu...a tko bi mogao to sponzorirati? Tko je htio? Kome je u interesu?

Automehanicarima? Politicarima? Mesnoj industriji? Limex-u? Ma kome...pa logicno je da je to provider.

Hrvoje
10-07-2002, 13:51
Mi u spade a ti u kupe :)

Ma nitko kvalitetu hinetovu nije doveo u pitanje... ama bas nitko!

Hrvoje
10-07-2002, 13:52
p.s. i logicno je to da glavni sponzor dobije prvu nagradu?

Pollux
10-07-2002, 18:17
ne, logicno je da ju dobiju najbolji...najkvalitetniji itd.

bbsantic
10-07-2002, 18:44
Evo, samo za informaciju ljudima u Nevadi, danas je u Jutarnjem izašao veliki članak pod naslovom "Hrvatski internet oscar u ozračju kontroverzi".

tin
10-07-2002, 19:12
Originally posted by bbsantic
Evo, samo za informaciju ljudima u Nevadi, danas je u Jutarnjem izašao veliki članak pod naslovom "Hrvatski internet oscar u ozračju kontroverzi". thnx. trenutno sam na putu pa nisam u Nevadi, ali svejedno ne mogu ctiati jutarnji..

ima kaj zanimljivo u clanku?

visnja
10-07-2002, 19:34
Meni se ne sviđa što sad jedni odgovaraju drugima preko medija, Vidi odgovara Onlineu, Online Vidiju... Bezveze. Od trenutka kad je nastao odgovor na Onlineov članak.

Ali ljudi nisu ovce (ipak, tj. ne uvijek), pa će skužiti tko tu koga. Sigurna sam da će Vidi imati (financijske) negativne posljedice zbog ove kontroverze.

bbsantic
11-07-2002, 15:12
Originally posted by tin
thnx. trenutno sam na putu pa nisam u Nevadi, ali svejedno ne mogu ctiati jutarnji..

ima kaj zanimljivo u clanku?
Više manje sve što smo mi ovdje rekli. Jedino što je Jutarnji čitaniji. :)