PDA

View Full Version : Računalna literatura

Lega
20-07-2004, 17:47
Šljaker me stalno tlači kako bi trebali obnoviti knjižnicu firme, nova literatura, učenje, ovo ono, bla bla bla :bljuv:... ukratko ja popustio i sad smo naišli na poveliki problem... Koju literaturu? :hmmmmmm:

Naime tražimo kvalitetnu stručnu literaturu iz područja win 2003 servera, .asp, .net, vb.net i slično a naišli smo na svakakve, od svoj OS u 10min ;) do razoraznih biblija.

Ima li kakvih prijedloga iz iskustva, koja vam je literatura najviše pomogla, koji izdavači i sl.

U Rijeci postoji kvalitetna knjižara
<besplatna_reklama>
čiji je web www.sveznadar.com i ima dosta literature MikroKnjige
</besplatna_reklama>
koje nam se čine puno kvalitetnijim od hrvatskih izdanja ali problem je u njihovim "Vukovskim" terminima i prevođenjem termina koje nismo u stanju u trenutku dešifrirati.

Ajmo, navalite.

Sljaker
20-07-2004, 18:56
Znao sam da nećeš spomenuti "aktivni direktorijum". :)

Naime, pregledao sam danas knjigu "Windows 2003 server" (izdanje Mikroknjige) i odmah naišao na taj termin. Pola sata nisam došao sebi. ;)
Mislim, zašto prevoditi active directory, a pogotovo zašto ga prevoditi u stilu "Jock, you are".

U svakom slučaju, bolja je literatura na oriđiđi jeziku (engleskom) nego loš prijevod. Evo, cijeli dan bezuspješno tražim hrvatsku literaturu po našim online knjižarama, a Lega se cereka jer će firma uštediti lovu.

Pomagajte...

tsereg
20-07-2004, 19:33
Zašto ne probate Microsoft Press u Spanu? To je u zgradi blizu FER-a (malo u smjeru Savske). Plus, valjda ima MS svojih MCSE knjiga vezanih uz ovu tematiku.

Lega
20-07-2004, 20:08
Imamo mi i takve literature ali pokušavamo naći nešto na našem jeziku jer bi knjige koristili i oni manje vični engleskom (da, da, znam, sve znam)...

Nije problem nabava literature niti u Rijeci (gdje je sjedište Vogon-a) nego u kvaliteti iste. Dakle, literatura koja se bavi npr. win2003 serverom s primjerima i korisnim trikovima u svrhu web servera i slične stvari. Knjiga koju je Šljaker naveo odnosi se na server za potrebe intraneta i umrežavanje unutar tvrtke (preduzeća :p ) što može poslužiti ali nije specifična za potrebe interneta.

sinisa
20-07-2004, 21:21
Sve je to lijepo, divno i krasno. Ali, u ponekim threadovima imam utisak da Vogonovci na radnom mjestu ne komuniciraju međusobno, već to čine na ovom Forumu.

Stvarno vas je lijepo vidjeti kako (međusobno !!) razmjenjujete iskustva, no nisam uvijek siguran da to nije zbog reklame (pa gdje je sjedište Vogona, pa koju knjigu upotrebljavate unutar firme i za što - kao da to Šljaker ne zna, pa onda opet malo kako će firma uštediti lovu).

Najte se ljutit, dečki - ali ovo je ipak malo pretjerano. Ostavite te stvari ipak za Forum koji sponzorira Vogon. Ne vjerujem da je ovo najprikladnije mjesto za Vogonov brain storming.

Lega
20-07-2004, 21:50
Mi uvijek razmjenjujemo iskustva, kad smo na radnom mjestu, putem ICQ-a, maila pa i ovog foruma ako se nismo čuli prije (ipak bi nam žene bile malo ljubomorne da smo 24h skupa...)

Misliš da bi zaista išli na tako profinjen oblik reklame!? Kad se reklamiramo to činimo na mjestima gdje treba a ovdje je firma spomenuta kao odgovor tsereg-u (ispričavam se ako je krivo shvaćeno) kao i objašnjenje namjene knjige, nije za Šljakera nego općenito za Vas koji čitate ovaj thread i kome je namjenjen upit pa da znate da nam ne treba takva knjiga.

Uostalom ne dogovaramo se što napisati u forumu jer odgovaramo kao osobe a ne kao glasnogovornici firme.

tsereg
20-07-2004, 22:36
Ako ste tako zaželjeli naći literaturu na naški, onda mi još jedino pada na pamet obići skriptarnice fakulteta. Alternativno, svaka knjiga objavljena u RH mora naći svoje mjesto na polici HSK, i to u čak 9 primjeraka (http://www.nsk.hr/izdavaci/obvezni.html). HSK ima Katalog (http://www.nsk.hr/opac-crolist/uvod.html), ili se makar tako čini.

Lega
20-07-2004, 23:17
Hvala tsereg, korisna informacija.

Ipak, mislim da se nismo razumjeli. Pitanje glasi: da li je netko od čitatelja ovog Foruma ikada kupovao literaturu tematike vezane za internet, servere, skriptne jezike i sl.? Ako da, zanima nas koje knjige smatrate korisnima, iz kojih ste dosta naučili, koje još uvijek koristite kao podsjetnik i sl.?
npr. postoji 10 različitih knjiga za access, od onih 10 minuta, preko 21 dan, do accessa za programere i access biblije. Svaka ima svoje za i protiv, ali ono što nas zanima je da li je netko od vas kupio neku od dotičnih knjiga (bilo koje područje informatike) i što misli o njoj.
Neka vrsta recenzije, što vam se sviđalo a što nije i najviše od svega koliko ste naučili iz nje.
Nadam se da nismo mi jedini koji "trošimo" na literaturu!?

Možda bi bilo interesa i za poseban forum koji bi se bavio recenzijama stručne literature, nisam baš naišao na nešto takvo na našem hrvatskom internet n(w)ebu.

djomla
20-07-2004, 23:19
Originally posted by Lega

Misliš da bi zaista išli na tako profinjen oblik reklame!? Kad se reklamiramo to činimo na mjestima gdje treba a ovdje je firma spomenuta kao odgovor tsereg-u

I kad si naveo grad Rijeku baš si morao napisati "gdje se nalazi Vogon" ????

:rolleyes:

Lega
20-07-2004, 23:52
Već sam se ispričao radi toga, nije bila namjera reklama već reply na Zašto ne probate Microsoft Press u Spanu? To je u zgradi blizu FER-a (malo u smjeru Savske).

Nego, djomla, koju si posljednju informatičku knjigu pročitao i kakvi su dojmovi?

djomla
20-07-2004, 23:57
Cisco\ Router\ Handbook.pdf ==> Onako nije loše :)

OReilly - TCPIP Network Administration ==> jako dobro pivo :)

Lega
21-07-2004, 00:09
Odlično.
Pitanje je o tiskanoj literaturi u našim knjižarama. Strane literature u bilo kojem obliku ima na bacanje (kako dobre tako i loše) ali zar zaista ne postoji neka iole kvalitetnija informatička literatura na hrvatskom jeziku?

Da pojednostavim: iz iskustva, smatrate da je korisnije kupiti neku "bibliju" (tipa "server za svakoga biblija") i iskoristiti 30% knjige (jer ostalo ionako znate) ili neku specifičniju npr. "server u uredu" koja ima primjere i pisana je upravo u svrhu naslova?
Meni osobno biblija ima svoje prednosti jer je uvijek mogu prelistati kad tražim neku općenitu stvar ali opet mi nedostaje ono iz određenije literature gdje se konkretno opisuje neka problematika. A naišao sam i na knjige koje su totalno beskorisne i neupotrebljive i ne zna se kome su namjenjene. E pa takve knjige bih htio izbjeći pa tražim iskustva na ovom Forumu.
Ili još bolje, odem do knjižare i provedem par sati unutra dok prelistam nekoliko knjiga. Hm, moram šarmirati neku tetu koja tamo radi ;)

nristic
21-07-2004, 01:08
Zaista je prava sramota da u Hrvatskoj ne postoji niti jedna knjižara koja bi ponudila barem malo informatičke literature.

Ja inace sve knige nabavljam od nasih susjeda i stvarno im svaka cast.

A sad malo o knjigama s podrucja .net tehnologije.
U Algoritmu sam prije godinu dana kupio Learn asp.net in 21 days.Moram priznati da je knjiga odlicna i da sam iz nje naucio osnovne stvari.Knjiga je opcenito orjentirana malo vise o vb.netu ali ima primjera i u C#-u.Definitivno bih je preporucio svakom tko pocinje raditi u asp.net-u.

Sljedeca knjiga koju bih preporucio je ADO.NET Profesionalno programiranje i preporucam ju svima kojima je u interesu optimizacija pristupa podacima ,xml ,razvoj Dal komponenta i dosta toga.

Da ne duljim vise imam jos neke Biblije od Mikroknjige koje su jako dobre jer imaju na primjer dosta o Objektno orjentiranom programiranju.

Takodjer imam i Microsoftove knjige koje volim izbjegavati jer su sve radene tipa klikni tu i tamo.Mene ipak vise zanima rucni rad.Zadnja knjiga od microsofta mi je SQL server - Programiranje za projektante.Ne znam kakva je ali ju sutra pocinjem citati pa se javim.

Sve u svemu svaka je knjiga dobro dosla i treba ju detaljno proraditi.

Lega
21-07-2004, 04:46
Oh, konačno pravi odgovor ;) Hvala.

Nisam siguran da li je problem u knjižarama ili izdavačima ili autorima. Čini se da su susjedi aktivniji na tom području od nas.

visnja
21-07-2004, 10:21

Možda bi bilo interesa i za poseban forum koji bi se bavio recenzijama stručne literature, nisam baš naišao na nešto takvo na našem hrvatskom internet n(w)ebu.

Ako ima interesa, lako se otvori novi forum. Postavimo to pod "Ostalo" kao "Informatička literatura" ili nešto slično.
Osim knjiga, moglo bi se razglabati i o časopisima, možda e-zineovima i tako. Možemo "literatura" proširiti na "izvori znanja" - dajte predložite nešto, bitno je da se obuhvati što više, ali da ne bude previše generalno. Bitno je da forum ne zjapi prazan.

tsereg
21-07-2004, 12:33
"Informatička čitaonica"

Sachiel
21-07-2004, 19:25

Pitanje glasi: da li je netko od čitatelja ovog Foruma ikada kupovao literaturu tematike vezane za internet, servere, skriptne jezike i sl.? Ako da, zanima nas koje knjige smatrate korisnima, iz kojih ste dosta naučili, koje još uvijek koristite kao podsjetnik i sl.?
...]

evo nekoliko knjiga koje uvek drzim na stolu:
'CSS', Kynn bartlett;
'HTML&XML', Michael Morrison;
'javaScript', Michael Moncur;
'JavaScript Biblija', Danny Goodman;
'Corel Biblija', Deborah Miller, i (mozda pre svega)
'Web design' Thomas A. Powell.

i mislim da je ova poslednja jedna od boljih na tu temu koje sam imala u rukama. imam jos jednu shumu knjiga na slicne teme, ali mislim da je (za moje 'navike', interesovanje i ovo malko znanja) ovo sasvim kako treba :). mislim da jako mnogo zavisi od toga kako je ko navikao da uci (ja sa lenjirom i markerom, slabo se snalazim sa tekstom sa monitora, na zalost), i knjige mi mnogo znace... za mladju generaciju vidim da je dovoljno samo da prelete ocima neki kod, ja nemam taj kliker :). BTW, neko voli eksterni CSS, neko ne.... razliciti afiniteti, a vi bolje poznajete spostveni i nacin rada vasih saradnika, bolje cete se snaci :).

P.S. nadam se da ovo nece biti shvaceno kao reklama . :(