View Full Version : paket cijena vs. cijena po komadu
Dali je kod formiranja cijene izrade site-a boje-mudrije naplatiti paket usluga ili stranicu po stranicu tj. za sve posebno specificirati cijenu?
Ako nekom nije tesko volio bih znati i zasto.
thnx na odgovoru.
Igor
Najmudrije je postaviti neke osnovne pakete (detaljno opisane) i njihove cijene, a onda posebno specificirati cijene za sve ostale usluge. Tako si ubio dvije muhe jednim udarcem.
To ti je kao kod gotovih konfiguracija PC-a. Neki jednostavno vole uzeti gotovu, predlozenu konfiguraciju, a nekima je draze da sami biraju sto sve ide u kuciste i oko njega.
ova shema sa paketima možda radi ako se radi o HTML stranicama, ali što ako radiš nekakvu aplikaciju?
Ja mislim da je najbolji način dogovoriti cijenu izrade sitea taj da se nađeš sa naručiteljom i sa njim razradiš kompletnu njegovu ideju. Ono, od toga što želi da mu se prikazuje na početnoj stranici do toga da li želi da mu se banneri vrte na osnovi ključne riječi u search upitu.
Onda si fino odeš doma, staviš to sve na papir, izračunaš kolko vremena i znanja ti treba za to sve i onda daš svoju ponudu.
Isto tako češ postupiti i kada se javljaš na natječaj. Nečeš samo bubnuti najnižu cijenu sam da bi dobio posao :)
Mislim da se site ne može spoređivati sa konfiguracijom. site je malo osobnije iskustvo od hrpe čipova, osim toga 90% ljudi bleji kada mu čovjek počne nabrajati komponente. želi čuti Intel i gigaherci i gigabajti i to je sve što ga zanima.
A site svatko kuži. Nema se tu zapravo što kužiti ili nekužiti. Vidiš i sviđa ti se ili ne. vrlo jednostavno.
Još jedna stvar.
Stvarno nisam jako dugo vidio site neke firme koji ima 5 HTML stranica!!!
Potpuno se slazem s Kongijem.
Evo kako to radi VisualMasters:
Imamo tri osnovna paketa, no za neke posebne tehnologije mora se plaćati posebno, tu je također i 4. pomoćni (custom paket) gdje si klijent odabire ono što želi.
Za izradu aplikacija najbolje je staviti fiksnu cijenu, pa je povećavati/smanjivati ovisno što želi klijent (primjer: želiš web dućan koji košta XXX €, klijent želi takav web dućan ali recimo ne želi adminsko sućelje (ovo je budalast primjer ali neka bude ...) u tom slučaju ti mu smanjiš cijenu za opet neki X €.
To je po meni najbolje i to prakticiram, osim kod nekih extra slučajeva.
vBulletin® v3.8.2, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.