PDA

View Full Version : Kupovanje macromedie?!

Charlie
24-10-2003, 08:00
Zanima me da li je tko kupovao Macromediu Studio za firmu direktno sa macromedinih stranica, tj. ne preko naseg veoma skupog distributera?! Da li ima tu kakvih problema i dodatnih troskova?

Hvala na pomoci!:)

e1
25-10-2003, 18:27
Pa zar cijena kod findera nije "li-la" kao kod Macromedie?

Ja sam kupio jedino upgrade FH10 -> FHMX (FH10 se dobijao sa FlashMX studiom). Nikakvih dodatnih troškova (bio je download) a poreza nema jer to tako ide valjda ...

Charlie
25-10-2003, 19:38
Cijena kod nas je dosta uvecana od SAD-a. Kod nas MX Studio Pro dodje preko 10 000kn, a u SAD-u 1 000$ ili oko 6 500 tisuca kuna. To je vrlo velika usteda!:)

e1
26-10-2003, 02:52
To nisam znao. Ja sam Studio MX kupio za 8.000Kn kada je bila akcija, a upgrade na MX 2004 Pro sam dobio po cijeni sličnoj Macromedijinoj 4.000Kn (~500$)

Što se tiče kupovine sotwarea izvana, znam da ljudi dosta kupuju (direktno ili sa e-baya) ali neznam kako ide sa uvozom (ako je pošiljka a ne download). Većina tih koje znam uzimala je manje programe na download.

Uvoz: Mislim da se kad je uvoz u pitanju plaća PDV pri preuzimanju paketa na carini, a za porez na to nisam siguran šta i kako ide. To sa carinom je uvijek neka nedefinirana situacija (barem u mojim dosadašnjim slučajevima)

Download: neznam - nikada nisam naišao na paket od 650Mb softwarea za download.

Volija bi da o ovome riječ-dvije kaže netko kompetentniji od mene :)

Sigurno znam da BSA tako kupljen software uz priložen račun drži potpuno legalnim bez obzira što nije kupljen kod nas.

Jadran
26-10-2003, 11:14
Stvar ide otprilike ovako:

cijena softa + carina 10% + kojekakvi troškovi 2-5% + ljubljeni PDV 22% = ono što ćeš platiti

Problem je i u tome što se carina plaća po procjeni, posebno ako ispada za više platiti, iako bi soft trebalo osloboditi carine. Oni kojekavi troškovi su ti usluge uvoznika (špeditera), ležarine, stojarine i ostale gluvarine. Kad sve to sabereš vidjet ćeš da te dođe skoro isto kao kod domaćih firmi, samo sa manje nervoze. :)

Charlie
26-10-2003, 13:32
U slucaju macromedie postoji download verzija i oni meni nista ne salju postom doma. To kosta 1000$.
Sad me zanima, da li ja moram platiti (posto je na firmu) jos na tu cifru PDV i carinu? PDV bi platilo jer mi se ionak vraca, ali carina mi je u ovom slucaju besmislica. Naravno za nasu drzavu nista nije besmisleno:krele:

Jadran
26-10-2003, 13:40
Ne želim biti isključiv, ali čini mi se da taj postupak sa downloadom softa nije kod nas zakonski reguliran. Moj znanac je imao neke festivale sa softom za cyber kafić koji je nabavio na taj način, ali ne znam kako je završilo.
Što se pak BSA tiče, oni sami za sebe ne znače ništa i uopće ih ne moraš pripustiti svom kompu, ali ako dođu sa inspekcijom onda je stvar drugačija. Problem su poreznici koje će tražiti plaćanje PDV-a na svaku novčanu transakciju, pa mi se čini da ti je najpametnije prošetati do najbližeg poreznog ureda i raspitati se na licu mjesta.

CB
25-11-2003, 20:12
Originally posted by Charlie
U slucaju macromedie postoji download verzija i oni meni nista ne salju postom doma. To kosta 1000$.
Sad me zanima, da li ja moram platiti (posto je na firmu) jos na tu cifru PDV i carinu? PDV bi platilo jer mi se ionak vraca, ali carina mi je u ovom slucaju besmislica. Naravno za nasu drzavu nista nije besmisleno:krele:

Uvoz je uvoz, bez obzira na koji nacin, te ako kupujes i download-om (sto mi izgleda cudno, al' ajde) ti i dalje uvozis.
Znaci - moras platiti carinu i PDV. Ono sto su ti rekli za carinski postupak vrijedi. Ja sam osobno Carini "poklonio" dva CD-a cije carinjenje (uz troskove speditera) bi nadmasilo njihovu originalnu cijenu.
Dalje, ako placas sa racuna (kartice) firme, kad tad nekog moze zanimati sto si to placao u inozemstvu? Ako placas sa vlastitog racuna, ne mozes to uvesti u troskove i na taj nacin smanjiti porez na dobit.
Ako ti dodje BSA, racun je dovoljan, ako ih prati drzavni inspektor, e onda znaj da oni imaju mali milion ovlasti, izmedju ostalog i sapnuti kolegama iz porezne da nisi platio PDV... (to sto ti se vraca, nema veze).

I na kraju, download-om ne dobivas dokumentaciju i bonus CD-ove...

(Studio MX 2004 with Flash Professional Commercial; 8,399 kn +PDV)

višnja
27-11-2003, 22:54
Ako ti dodje BSA, racun je dovoljan

Mali ispravak samo za referencu drugima: racun i licenca :-)

Klanfa
03-12-2003, 01:41
Originally posted by višnja
Mali ispravak samo za referencu drugima: racun i licenca :-)

Licenca je danas za 99,99% software-a u elektronskom obliku (End User Licence) distribuirana sa software-om i tvoj potpis na njoj je klik na "I Agree" pri instalaciji... A bez racuna ti nikakva licenca ne vrijedi kod BSA. Znam iz iskustava mojih (neopreznih) kolega...