PDA

View Full Version : off line oglasavanje

Kongi
06-03-2002, 23:45
zanima me koliko vas webmajstora oglasava svoje siteove offline, i ukoliko da na koje načine?

Ja mislim da je ovaj tip oglašavanja možda jednako učinkovit kao i online, a ponekad i jeftiniji, ali ovo mi je samo teorija, pa me zanimaju iskustva.

tedi
07-03-2002, 01:43
Mnogo vise ljudi ne koristi net (barem u nasoj zemlji) od onih koji ga koriste. Cinjenica je i da ima prilican broj onih koji ga rabe samo povremeno (npr. u net caffeu). Ali trend uporabe neta je u uzlaznoj putanji jer je i tehnologija takva. Potreba za lako dostupnim informacijama online, trajan je mamac svima koji su jos off. Zato se off oglasavanje isplati. Jednostavno nudis informaciju. U naravi je covjeka da kada mu je nesto jako potrebno, tada i prikuplja informacije o tome. U mnogo sam navrata primjetio da ljudi biljeze URL-ove koji se odnose na njihove interesne sfere i kada se docepaju neta, lijepo sve to pregledaju.

Isplati se off oglasavanje na sve moguce nacine. I vizitkama i flyerima, naljepnicama, brosurama, po oglasnicima, magazinima. Ovisno o radnoj energiji ili novcu.

Oglasavao sam se off samo prilikom sudjelovanja u nekim lokalnim radio emisijama, ali su me zato poznanici i suradnici samovoljno oglasavali na lokalnim radio i tv postajama, po prigodnim sajmovima, po tiskanim casopisima koje uredjuju ili u njima pisu itd. No to se dogadjalo vise po logici vracanja neke usluge ili pak potrebe da oni meni ucine uslugu.

Svi webmajstori zive zivotom neprestane kampanje. Pa kada je vec neprestana, onda neka i bude takva, bilo to on ili off :)

Kongi
07-03-2002, 23:27
slažem se u potpunosti sa tobom.

Ja se upravo bacam na svoj prvi veliki markentiški pothvat i tražim idealnu strategiju. Normalno, proračun mi je skoro jednak 0, tak da sam ostavljen vlastitoj maštovitosti i dosjetljivosti, ali i to je nešto.

Zato sam mislio napraviti nekakve "flajere" koje bi poostavljao po net caffeima po gradu (to mi se čini kao dosta učinkovita reklama ukoliko su flajeri zanimljivog dizajna).

Iskreno, mislim da reklama na radiu za neku web stranicu koja nema lako zapamtivo ime uopće nije korisna, ma koliko puta ju spiker ponovio. Recimo, prije par dana sam slušao radio i govorilo se o nekim studentskim udrugama koje su pozivale web programere da im se jave te da se aktiviraju u rad udruge.

Meni se to činilo kao odlična prilika da se malo aktiviram u studentskom životu, ali čak i nakon dva ponavljanja nisam uspio zapisati adresu. Nisam ih našao sve dok ih nisam našao na newsima - i to sasvim slučajno.

Dok kada imaš napisanu adresu na nekom flajeru ili sličnom, to i nije toliki bad

sinisa
08-03-2002, 00:04
Eh, u zadnjih 7 godina sam se oglašavao na razne načine. Plavi oglasnik, Večernji, onda lokalni oglasnici koji izlaze po kvartovima, letci po sajmovima... Rezultat = 0. Hrpa potrošene love, ali bez i najmanjeg efekta.
Odustao sam od oglašavanja. Najbolji način je ipak telefonski imenik, spisak po djelatnostima i telefon u ruke.

tedi
08-03-2002, 00:49
Ovo oko "flajera" po net caffeima bi trebalo biti ucinkovito. Ne mozes naci ciljaniju skupinu korisnika za promociju, a i lako se ponese sa sobom kao podsjetnik. S druge strane, posto nam je zemlja financijski mrtva da ne moze biti mrtvija, a o njenoj reinkarnaciji ne postoje ni slutnje, treba se koncentrirati na minimalne uradi-sam investicije. Jer bolje i to nego da te fotelja proguta (covjek ipak najprije umre u glavi, tek onda tjelesno). A sto jest - jest, "obijanje vratiju" je najstariji i najucinkovitiji kamen temeljac buduceg uspjeha.

marko.radelic
08-03-2002, 00:53
Originally posted by Kongi
zanima me koliko vas webmajstora oglasava svoje siteove offline, i ukoliko da na koje načine?

Ja mislim da je ovaj tip oglašavanja možda jednako učinkovit kao i online, a ponekad i jeftiniji, ali ovo mi je samo teorija, pa me zanimaju iskustva.

Site cija su publika obicni surferi se definitivno ne isplati oglasavati offline. Toliko malo ljudi koriste internet da je sansa da neko primjeti url + da ga to i zainteresira tako mala da uopce nije isplativo. Cak i na mjestima gdje se nalaze surferi, recimo webcafei, koliko toga treba naprintati i ostaviti da bi nesto veca brojka ljudi stvarno vidjela i reagirala na oglas...

I jos kad se zna da se je recimo 50 ljudi koji su se dobili na site tim putem, moglo prek neta dobiti za 15 min uz sjedenje u naslonjacu i pijuckanje kafice...

Naravno moze se online stvar dobro offline izreklamirat al za to treba $$. Recimo platiti HPošti da ubaci 500 000 flayera u sanducice :)

Kongi
08-03-2002, 02:36
hm, ovo sa sandučićima nije loša ideja, ali ziher je skupa.

Mislim da ću probati sa flajerima, ako uspijem naći povoljnu cijenu štampanja, ali glavni tip marketinga će mi ipak biti online.

ali baš me zanima da li offline strategije šljakaju u hrvatskoj, jer rijetko tko oglašava svoje siteove offline. Uglavno se adi o usputnoj poruci sa url-om unutar neke reklame proizvoda firme

marko.radelic
08-03-2002, 03:00
Originally posted by Kongi

ali baš me zanima da li offline strategije šljakaju u hrvatskoj, jer rijetko tko oglašava svoje siteove offline. Uglavno se adi o usputnoj poruci sa url-om unutar neke reklame proizvoda firme

A sto bi posebno isli reklamirat URL kad takvi na svojim stranicama nista ne nude, to sto imaju na webu im dodje kao neki prospekt...cime se bavimo, par rijeci o firmi, adresa i broj tel. i to je to...

višnja
08-03-2002, 19:07
Mislim da se zasad isplati reklamirati samo u tematskim novinama s dobrom tirazom.

marko.radelic
08-03-2002, 20:42
Originally posted by višnja
Mislim da se zasad isplati reklamirati samo u tematskim novinama s dobrom tirazom.

koje npr?

višnja
09-03-2002, 01:22
Pa kako koji site, npr. mi s Webmajstorima bismo mogli oglasavati u Bugu, PCChipu...

Goow
09-03-2002, 20:30
Ja sam prije par godina kada su PaidForSurf kompanije krenule internacionalno i kada me uhvatilo "ludilo" :eek: nastampao nekih 500-tinjak malih flayera i mogu reci da je odaziv bio dobar. Dobio sam sigurno 50-ak referrala ali nije trebalo puno da SVI prestanu surfat preko tih reklamica. Ma svi znamo kako to ide...;)

Hocu samo reci da su se offline ljudi pomamili. Stvar je u tome sto flayere u vecini slucajeva uzimaju oni koji imaju net. A ostali flayeri mirno cekaju zrtve:D

marko.radelic
09-03-2002, 22:48
Originally posted by Goow
Ja sam prije par godina kada su PaidForSurf kompanije krenule internacionalno i kada me uhvatilo "ludilo" :eek: nastampao nekih 500-tinjak malih flayera i mogu reci da je odaziv bio dobar.

Koliko je trosak tako necega? (stampano doma na printeru?)

tin
10-03-2002, 05:41
mislim da se isplati reklamirati off.. ali oprezno....

letke djelit.. hm.. znam da grafika kresimir radi jeftino.. ustvari bio sam jednom na njihovom siteu, i cinile su mi se cijene OK..

pa ako netko vec ide off. oglasavat, neka da oglase u svim oglasnicima, onda recimo u Bug.u da oglas, ..

mozda malo i ilegalno se reklmira, recimo isprinta A4 papir sa URLOM [size= 70:-)] pa zaljepi tamo u jurisicevoj kod DM.a..:)

ali svakako mislim da bi se isplatilo..

t

Goow
10-03-2002, 17:12
Koliko je trosak tako necega? (stampano doma na printeru?)

da, na printeru sam bio stampao. Na A4 sam smjestio recimo 30-ak flayera ;)

Inace, nije jako skupo stampati vece letke. Jednom prigodom sam za 200 kn dobio 1250 letaka. Tiskara je u Puli ali ne znam tocno kako se zove.

torpediratcute
23-03-2002, 18:14
Zna li ko gdje ima za kupit samoljepljivi papir za izradu naljepnica na kojeg bi mogao printati??

tin
23-03-2002, 18:25
u svakoj bolje opskrbljenoj knjizari i papirnici :rolleyes: :D :D :D

sinisa
23-03-2002, 20:23
Traži Zweckform. Za njih čak imaš u MS Wordu dodatak za printanje.

torpediratcute
23-03-2002, 21:50
Ne kužim, kaj je to Zweckform?

sinisa
23-03-2002, 23:13
Samoljepljivi papir za izradu naljepnica, kaj ne ?:D
U nekoliko desetaka raznih formata naljepnica.