PDA

View Full Version : Apache, PHP i MySql... pomoc

Gand
20-07-2003, 17:18
Ovako... pogledao sam cijeli forum i vidio slicna pitanja oko instalacije Apachea na windowse.... ali svugdje su davani razliciti odgovori, i cesto puta kroz druge nacine (lakse/teze) se dolazilo do rezultata. Pa sam evo.. potrefilo se, naisao na Mrezu iz svibnja 2003, gdje lijepo ima cijeli opis kako sve to instalirati, a i cinio mi se dosta jednostavnim, pa sam krenuo....

skinuo sam Appserv najnoviju verziju, te instalirao na disk, u inastalciji (koliko mogu zakljuciti) instalirano Apache, PHP i MySQL... uglavnom, zelio bih poceti uciti PHP jezik, a ovo je koliko sam vidio, kakav takav pocetak sa windowsa.

Moram napomenuti da sam TOTALNI pocetnik u programiranju, da neznam niti jedan programski jezik, ali baratam vrlo dobro dreamweaverom, ako to ista znaci (dakle, izrada webstranica kroz html)

da se vratimo...
u mrezi pise da napravim jednu php stranicu ovakvoga koda:
<?PHP
@MySQL_connect("localhost",
"korisnickoime", "lozinka") or
die("neuspjesno povezivanje s bazom");
?>

unesem svoje korisnicko ime i pass koje sam odabrao pri instalciji Appserva, sejvam kao proba.php i otvorim to iz IE pod adresom http://localhost/proba.php

te mi se pojavi poruka "neuspjesno povezivanje s bazom", dakle, koliko sam mogao zakljuciti nekaj ne valja :D :D (a u mrezi nepise nista osim navedenog postupka, citiram, "... i ako vam se ne pojavi izvjesce o gresci, sustav je instaliran i mozete ga korisiti" a gore ima slika IE-a sa upravo navedenim tekstom ("neuspjesno povezivanje s bazom") a ispod pise "Testiranje konekcije izmedju posluzitelja i baze"... tak da sam totalno zbunjen :zbunj:

e sada....

1.)jel to znak da mogu raditi php stranice u windowsima, te ih ujedno i pregledavati bez da ih stavljam na linux server na netu

2.)jeli tesko baratati MySQL-om, jel to ima puno veze s php-om i koliko je bitno

3.) imajte strpljenja :D

od kuda da pocnem....

Josip
20-07-2003, 17:58
1. preporučio bih ti da provjeriš ovo oko instalacije jer u toj mreži zbog kojekakvih ograničenja nije baš sve napisano.. najbolje ti je da skokneš na php.co.ba jer tamo imaš dosta dobre tutoriale.

2. naravno da možeš raditi stranice u svojim windowsima... naravno ako si sve dobro instalirao...

3. bitno je i vrlo dobro "povezano"... a kolko je lako procjeni sam kad malo više naučiš...

Gand
21-07-2003, 19:42
hvala!

skinuo sam si sada mysql front... i usel sam u nutra, program ne izgleda preteskim, ono cak sam i napravio solo database :D

no imam pitanjce....
na pocetku connectiona ima ono: hostname/IP: localhost, pa ispod stoji User: root, pa password- e tu je przano

sad ja vas pitam, zake je user "root" ak ja to nisam nigdje namjestio (il to tako mora biti), jel se da to negdje promijeniti i koja je funkcija tih konekcija ako u jednoj mogu napraviti bezbroj baza

posto me ovo sve najvise zanima jer ocu instalirati phpnuke na server, a nije mi bas svako malo do uploadiranja jer cesto dolazi do problema... pa sam odlucio to tu instalirati:
u readme pise da moram inpotirati file (neki mysql) u database, valjda vec gotove tablice ( hehe, vec se kuzim ) pa sam isao na file-import, i tamo trazi neke registry files, a taj sta ja trebam ubaciti je: SQL-scypt...... pa di to ubaciti, ak znate

hvala, G.

Hule_1
21-07-2003, 22:16
Pozdrav

Mozda bi ti bolje bilo da skines program PHP Triad sa Neta i instaliras apache server pomocu wizarda. Naravno i mysql i php i perl koji se vrte na njemu.

PsychoPod
22-07-2003, 17:21
skini phpdev...sve ti je u komadu dok je triad male zeznut

phpdev ima u sebi i phpmyadmin za administraciju baza i sve potrebno.

ja sam si samo ukljucio globalne varijable i dignuo virtualne hosteve i sve radi tip-top.

kruhek
23-07-2003, 11:04
Originally posted by Gand

sad ja vas pitam, zake je user "root" ak ja to nisam nigdje namjestio (il to tako mora biti), jel se da to negdje promijeniti i koja je funkcija tih konekcija ako u jednoj mogu napraviti bezbroj baza

root je default user
kad imas bazu kod sebe na svom racunalu onda si vlasnik i admin te baze (root) pa mozes raditi po njoj sto te volja, pa i bezbroj baza

no kad se radi o vise korisnika odredjenom korisniku se dodjeli username i password a njegovom accountu razlicite mogucnosti pristupa na razlicite baze od kreiranih.

pogledaj malo:
http://www.mysql.com/doc/en/GRANT.html