PDA

View Full Version : Šanse za uspjeh web dućana

staljo
25-06-2003, 12:25
Planiram otvoriti web shop.Neloš sam wed-dizajner i mislim da ga mogu i sam izraditi,ali ako ne uvijek mogu nekome platiti za to.

Tematika bi mu bila glazbeni cd-ovi ili dvd-ovi.Iskreno što mislite kolike su šanse za uspjeh u Hrvatskoj i u našoj regiji.I ima li kakav način da napravim malo veću anketu od više broja ljudi prije nego što se bacim na posao.

Ako mislite da je teamtika loša,predložite nešto drugo

vuk
25-06-2003, 12:48
Imaš šanse ako ponudiš ono što drugi nemaju a najveće su ti šanse za uspjeh ukoliko ćeš imati manje cijene od ostalih.

Ali ne nadaj se da ćeš u skoro vrijeme živjeti od toga.

Premalo je korisnika interneta u Hrvatskoj a još manje je onih koji kupuju online.

Debug
25-06-2003, 13:29
Originally posted by vuk
Imaš šanse ako ponudiš ono što drugi nemaju a najveće su ti šanse za uspjeh ukoliko ćeš imati manje cijene od ostalih.

Slažem se u potpunosti.
:rolleyes: Prečesto se slažem s vukom, što mi je čudno obzirom da je linuxaš :D

višnja
25-06-2003, 19:16
Da li je cijena presudni faktor kod većine ljudi? Ne znam, nisam pitala dovoljno veliki broj ljudi. Dakle, predlažem da je najpametnije da prije nego što uložiš vrijeme, pamet i lovu u web shop, da provedeš jednu veću web anketu.

Što možeš postići anketom? Paa, definitivno dobiti odgovor na to što je presudni faktor za kupovanje preko neta. Cijena je ziher nešto vrlo važno, ali da li je samo to? Ima jeftinih stvari koje se prodaju na webu, pa raja i dalje ne kupuje. Možda očekuju dodatne usluge. Možda očekuju jeftiniju ili besplatnu poštarinu. Možda očekuju veći izbor ili mogućnost nabavke artikala kojih nema u HR offline dućanima. Možda ne žele davati kreditne kartice i radije bi platiti pouzećem, ali nitko kod nas ne prodaje CD-ove preko weba na zadovoljavajući način. Možda očekuju profesionalno izrađeni web shop i profesionalnu uslugu te odgovaranje na mailove, što dobivaju na Amazonu.

Ja sam sigurna da ljudi kupuju glazbu preko Amazona. A tamo CD košta isto koliko i u dućanu kod nas, oko $18 ili 120 kn. I onda su spremni još platiti poštarinu koja nije mala, dakle IMA SE love za kupovati kod stranaca. I ne ispadne uvijek jeftinije! Dakle, što je uzrok tom ponašanju i kako ti možeš profitirati od toga?

Razmisli o anketi i pitanjima koje bi postavio. Dobar CD shop kod nas ne bi bio loš. A ako ti treba medij za postavljanje ankete s mogućnošću velikog broja odgovora od ljudi koje zanimaju glazba i filmovi, javi se meni na visnja@logit.hr bez obveze i ja ću ti objasniti sve što popularni web mediji naše tvrtke logIT mogu učiniti za tebe te kako ćeš do svojih odgovora i upotrebljivih informacija doći najefikasnije i uz najmanji trošak.

Ibiza
25-06-2003, 19:50
Vidiš, ja mislim da mu od ankete neće biti ništa koristi!
Vrlo je jasno da ljudi žele CD-ove što jeftinije, ali ako ih nema u trgovinama spremni su platiti i koju kunu više. A da bi imao ono šta nema u trgovinama trebao bi odmah krenuti sa što većom ponudom čime je i početna investicija veća.
Kako 1/4 hrvatske ne živi u Zagrebu, time im je ponuda ograničenija :mad: i tu ti je glavna prilika. Nadalje ako je i sjedište u ZG i imaš dostavu odmah idući dan, većina ljudi će dati 10-15 kn više da se ne moraju prošetati do grada! A u cijeloj hrvatskoj garantiraj dostavu do max. 4 dana i na konju si.
Dobrom tehnička podrška je važna od samog početka, jer se kasnije blokade ne opraštaju. :hmm:

Koliko se sijećam kod nas već ima CD shopova on-line i u tome je problem, samo se sijećam, a nemam pojma koji su i gdje - dakle; marketing i samo marketing. Na njega potroši većinu kapitala!

CD-ovi su najprodavanija roba na netu. Prije koje godine sam iz zezancije otvorio afilate CD shop preko CD NOW-a na našem jeziku dok su još imali taj program i na moje iznenađenje i uz one mizerne provizije bez imalo truda dobio bih kojih $800 godišnje.

vuk
25-06-2003, 20:40
Originally posted by višnja
Da li je cijena presudni faktor kod većine ljudi?

Cijena je presudni faktor kod većine ljudi.

Kad sam imao maloprodaju (prije 2-3 godine) komponenti i računala nebrojeno puta sam se uvjerio u to. Kako zbog malog prometa nisam mogao dobiti veći rabat kod distributera a samim time nisam im mogao konkurirati cijenama (većina njih je otvorila maloprodaju iako je prije nije imala) pokušao sam konkurirati kvalitetom i uslugom. I znaš kaj mi se događalo? Dođe mušterija, ja porazgovaram, saslušam zahtjeve složim im idealnu konfiguraciju, oni uzmu ponudu, odu kod konkurencije i kažu "dajte mi ovakvo računalo". A razlika u cijeni u pravilu nije bila veća od 100 kn (što je za kompletno računalo od par K kn zaista sitnica). I ti onda meni kažeš da cijena nije presudni faktor? :-)

Imaš jedan mali postotak ljudi koji cijene uslugu i dobrog trgovca ali ti su u jako velikoj manjini. To ti je hrvatski mentalitet. Prosječan hrvatski kupac traži najjeftinije i to po mogućnosti bez PDV-a (šverc). Negdje sredinom 2000. zbog nekih tečajnih skokova i padova dogodio se paradoks da su svi legalni trgovci HW-om imali manje cijene od švercera po oglasima. Ali ljudi su i dalje kupovali kod švercera jer im je to pružalo dobar osjećaj da su zaje.ali državu. :-(

kruhek
25-06-2003, 22:39
Originally posted by Ibiza
Vidiš, ja mislim da mu od ankete neće biti ništa koristi!
...

Ja pak mislim i prilicno sam siguran da bi ako misli u posao ozbiljno uci trebao prije napraviti istrazivanje ciljanog trzista i na temelju toga izraditi studiju isplativosti.

vuk
25-06-2003, 23:19
Originally posted by kruhek
Ja pak mislim i prilicno sam siguran da bi ako misli u posao ozbiljno uci trebao prije napraviti istrazivanje ciljanog trzista i na temelju toga izraditi studiju isplativosti.

Ja sam prilično siguran da je to što si ti prilično siguran sasvim sigurno. ;-)

Ibiza
25-06-2003, 23:54
Studija isplativosti nije baš isto što i anketa...
... i onda kad ustanoviš da idealan CD shop nije isplativ otvoriš neko polovično riješenje!?

Jesi pogledao cdshop.hr (nakon nekoliko rdirekcija :rolleyes: ) - pitaj ih kako im ide...
ups, kad im vidim cijene pada mi na pamet stari način nabave CDa... :D

Ma zapravo mislim da neće ubrzo nikakva prodaja preko neta u hr nekome donjeti značajnu zaradu osim ako nema svoj proizvod.

Kad bi bio u mogućnosti najbolje je imati trgovinu u nevirtualnom svijetu, pa se nadograditi (a znam... samo što dva mjeseca iznajmljenog prostora košta koliko i cijeli web projekt...)

višnja
26-06-2003, 00:05
Jesi pogledao cdshop.hr (nakon nekoliko rdirekcija ) - pitaj ih kako im ide...

Baš će reć :-)

A i može li im ići bog zna kako super, prvi put čujem za njih.

kezo
26-06-2003, 08:59
Jako puno ljudi od nas spremno kupiti online, samo im treba ponuditi ono što žele, no ja sam ipak uvjeren da je bolje pucati na veleprodaju i distribuiranje maloprodajnim mjestima, jer je riječ o većim količinama i tu troškovi poput dostave i preuzimanja novca (pouzeće) ne igraju ulogu. A naplata se obavlja virmanski, od poznatih subjekata tako da je i manji rizik i postotak lažnih narudžbi. CD koji u prosjeku košta 100 kn kad se na to doda 30 tak kuna poštarine ispada skuplji za trećinu kada se prodaje po komadu.

vuk
26-06-2003, 11:42

A i može li im ići bog zna kako super, prvi put čujem za njih.

Prvi put čuješ za njih? Taj shop (samo možda na drugoj adresi) je jedan od najstarijih u hrvata, postoji sigurno već 5 godina što je u hrvatskom internet svijetu stari vijek a možda i ranije od toga.

Sjedi, jedinica iz poznavanja .hr web prostora. ;-)

domagoj
26-06-2003, 13:17
Ja nis ne kuzim... sto bi taj ducan trebao raditi? Uvoziti CD-ove na neko skladiste, a onda iz tog skladista garantirati skvadri ispostavu jeftinih cd-ova u kratkom vremenu. Ne znam zasto, ali meni je ideja vec u startu klimava.

kruhek
26-06-2003, 15:28
Studija isplativosti nije baš isto što i anketa...
...

Primjeti dio mog posta koji ide otprilike " ... i iz toga ... ". Mislim da ipak treba neke podatke na temelju cega ce raditi tu studiju.

višnja
26-06-2003, 19:27
Originally posted by vuk
Prvi put čuješ za njih? Taj shop (samo možda na drugoj adresi) je jedan od najstarijih u hrvata, postoji sigurno već 5 godina što je u hrvatskom internet svijetu stari vijek a možda i ranije od toga.

Sjedi, jedinica iz poznavanja .hr web prostora. ;-)

1) Nikad nisam vidjela nigdje link na cdshop.hr
2) Nikad nisam vidjela banner s cdshop.hr
3) Nikad nitko koga ja poznajem nije rekao da je nešto kod njih kupio
4) Uspješni site bi kod promjene url-a barem neki press release poslao po lokalnim medijima ako je tako jako poznat

Vlasnik tog sajta (ta firma) mi je poznata i sve i sjećam se da je to postojalo na drugoj adresi.

Normalno, ne mogu poznavati sve hrvatske sajtove, ali ipak dovoljno dobro poznajem .hr prostor :-) Očito im branding nije prioritet ako ja nisam nikad čula za njih. Prije sam čula za cd shopove koji su se oglašavali u besplatnim banner exchangeovima :-) (i sad nek netko veli da banner exchangeovi nisu dobri :-)

višnja
26-06-2003, 19:29
Originally posted by domagoj
Ja nis ne kuzim... sto bi taj ducan trebao raditi? Uvoziti CD-ove na neko skladiste, a onda iz tog skladista garantirati skvadri ispostavu jeftinih cd-ova u kratkom vremenu. Ne znam zasto, ali meni je ideja vec u startu klimava.

Hmm, upravo si opisao način poslovanja Amazon.coma?

(da barem to pali i kod nas)

staljo
26-06-2003, 19:34
Poslao sam im poruku (cdshop.hr).Teško da ce mi odgovoriti,ali vidjet cemo.Ali ako su tu 5 godina,valjda imaju za kruh.

I ako mislite da bi neki drugi web posao uspio u Hrvatskoj s drugom tematikom,recite

vuk
26-06-2003, 19:58

Normalno, ne mogu poznavati sve hrvatske sajtove, ali ipak dovoljno dobro poznajem .hr prostor :-) Očito im branding nije prioritet ako ja nisam nikad čula za njih.

Nije tu riječ o svima, oni su valjda prvi hrvatski web shop koji je ozbiljnije počeo raditi i ostvarivati neki promet te prvi hrvatski cd shop. U prvim godinama kada se o internetu još nije toliko pisalo u novinama najveći dio prometa ostvarivali su hrvati koji se nalaze svuda po svijetu.

tin
26-06-2003, 22:22
ako se dobro sjećam prije su oni bili art shop, ili tako nešto...

Ibiza
26-06-2003, 23:04
Originally posted by staljo
Poslao sam im poruku (cdshop.hr).Teško da ce mi odgovoriti,ali vidjet cemo.Ali ako su tu 5 godina,valjda imaju za kruh.

Hmmm, to je više bila šala :) iako bi ih i ja vjerovatno na neki način pitao... Ako odgovore to je njihova greška!

... možda ljudi i imaju ideja, ali ih čuvaju za sebe :o

staljo
26-06-2003, 23:09
Rekao sam ih da me zanima web shop s drugom tematikom,znam da je bila šala,ali nemam što izgubiti.Moje pitanje za njih je bilo više ciljano na općeniti e-commerce u hrvatskoj,tako da možda i odgovore.

vuk
27-06-2003, 06:57
Originally posted by tin
ako se dobro sjećam prije su oni bili art shop, ili tako nešto...

www.croart.hr

domagoj
27-06-2003, 14:58
nisam znao da se Amazon.com ogranicio na trziste od kojih 4 milijuna stanovnika, sorry.

ePips
27-06-2003, 15:41

Ako se dobro sjećam, Amazon je u ogromnim gubicima ...
Možda se nešto promijenilo?

kezo
27-06-2003, 15:52
koliko ja znam, izvukli su se, kao bili su pred raspadom.
no oni rade sa robom (knjigama) na koju se svugdje u svijetu plaća simbolična poštarina.

višnja
29-06-2003, 00:09
Originally posted by domagoj
nisam znao da se Amazon.com ogranicio na trziste od kojih 4 milijuna stanovnika, sorry.

Pa velim, da bar to pali kod nas.

Amazon ima jednu veeeeliku manu za hrvatske kupce: ne prodaje knjige na hrvatskom i glazbu hrvatskih glazbenika :-)

Uzmimo knjige. Prema onome što sam čitala u novinama prije par tjedana, Hrvati čitaju enormno puno i gotovo da opsjedaju knjižnice. Nažalost, domaći ljudi za prosječnu cijenu jedne knjige, a to je npr. 120 kn, mogu skuhati nekoliko ručkova za cijelu familiju ili platiti mjesečni dio računa za telefon, ili npr. to je pola mjesečne ZET karte... Jednostavno se nema više love za takve male stvari kad ima drugih, prečih.

No, ima još ljudi koji kupuju knjige i glazbu i pitanje je kako njih privući da umjesto lutanja gradom dođu na web.

pellmat
29-06-2003, 13:24

Uzmimo knjige. Prema onome što sam čitala u novinama prije par tjedana, Hrvati čitaju enormno puno i gotovo da opsjedaju knjižnice. Nažalost, domaći ljudi za prosječnu cijenu jedne knjige, a to je npr. 120 kn, mogu skuhati nekoliko ručkova za cijelu familiju ili platiti mjesečni dio računa za telefon, ili npr. to je pola mjesečne ZET karte... Jednostavno se nema više love za takve male stvari kad ima drugih, prečih.

No, ima još ljudi koji kupuju knjige i glazbu i pitanje je kako njih privući da umjesto lutanja gradom dođu na web.

eh, to ti bas nije tocno. prosjecan hrvat u godini procita jednu knjigu. situacija je takva da manjina cita puno, a velika vecina nista, pa se to nekako izbalansira kad se gleda prosjek (iako je jedna knjiga po stanovniku sramotno). vjeruj mi, znam to, jer se i sam krecem u tim vodama i kontaktiram sa ljudima koji tiskaju i prodaju knjige.
no, prodaja knjiga preko weba - mislim da je to dobar potez. vjerujem da to potvrdjuje i mnogo web shoppova koji se se opredjelili posebno za knjige (sveznadar, knjiga je knjiga, moderna vremena, superknjizara...), i koliko znam, ide im sasvim dobro. ja osobno ne kupujem knjige na taj način, isto kao što me nikada ne mogu zavesti svi oni prospekti koji dolaze u postanske sanducice - cisto iz jednog razloga: cijene su uvijek bez pdv-a (a ta se oznaka nalazi na zadnjoj stranici, slovima velicine otprilike desetine milimetara), a kod shopova gotovo nigdje ne mozes naci cijene postarina, a ako se i negdje nalaze, onda su sakrivene pod nekim malenim, jedva vidljivim linkovima... i necu kupovati dokle god se ne promjeni zakon (cuo sam negdje da se nece moci isticati cijena bez poreza), ili dok ljudi koji su odgovorni za to ne prestanu svoje potrosace dozivljavat kao kretene koje mogu za...avat i varat. i onda je normalno da covjek u njih nema povjerenja.
No, bespatna postarina, kao sto to rade moderna vremena (ili su radili?), ili barem transparentno naglaseni trosak - mislim da je to prvi korak s kojim se moze privuci mnogo kupaca. naravno, jednako vazna je i kvaliteta usluge, nekakva garancija... stoga, ja osobno mislim, da bi jedan web shop koji pruza kvalitetnu uslugu i na pravilan nacin postupa sa svojim korisnicima/musterijama mogao prezivjeti na nasem trzistu.

višnja
29-06-2003, 18:54
a kod shopova gotovo nigdje ne mozes naci cijene postarina, a ako se i negdje nalaze, onda su sakrivene pod nekim malenim, jedva vidljivim linkovima..

To je čisti propust i neznanje ljudi koji su dizajnirali sajt i koji nisu uopće razmišljali o funkcionalnosti sajta. Takav gaf iznosi ko zna koliko kuna mjesečno u neostvarenim prodajama i izgubljenim kupcima. Da su pročitali samo jedan članak o web usabilityju i web shopovima, njihov klijent koji prodaje knjige na webu preko noći bi imao veću zaradu.

pellmat
29-06-2003, 19:29
To je čisti propust i neznanje ljudi koji su dizajnirali sajt i koji nisu uopće razmišljali o funkcionalnosti sajta. Takav gaf iznosi ko zna koliko kuna mjesečno u neostvarenim prodajama i izgubljenim kupcima. Da su pročitali samo jedan članak o web usabilityju i web shopovima, njihov klijent koji prodaje knjige na webu preko noći bi imao veću zaradu.

slazem se, u potpunosti. samo, dok oni to ne shvate vjerojatno ce im propasti posao - a onda se krivnja obicno svaljuje na hrvatsko drustvo i nasu zaostalost kada je rijec o modernim nacinom zivljenja, bla, bla, bla... trziste postoji, u to sam potpuno siguran, samo se potrosacima mora pristupiti na pravilan i profesionalan nacin.

višnja
29-06-2003, 23:08
Originally posted by pellmat
slazem se, u potpunosti. samo, dok oni to ne shvate vjerojatno ce im propasti posao - a onda se krivnja obicno svaljuje na hrvatsko drustvo i nasu zaostalost kada je rijec o modernim nacinom zivljenja, bla, bla, bla... trziste postoji, u to sam potpuno siguran, samo se potrosacima mora pristupiti na pravilan i profesionalan nacin.

E ali ima jedna fora još oko toga.

Hot shot dizajnerski studiji od klijenta dignu veliku lovu, ali im ne naprave studiju funkcionalnosti.

Mali dizajnerski studiji dobiju klijente koji studiju funkcionalnosti ne žele platiti, draži su im plešući majmuni (TM) na sajtu i da bude šareno.

Kako iz toga se izvući?

dOktOr
30-06-2003, 00:33
Ja sam sigurna da ljudi kupuju glazbu preko Amazona. A tamo CD košta isto koliko i u dućanu kod nas, oko $18 ili 120 kn. I onda su spremni još platiti poštarinu koja nije mala, dakle IMA SE love za kupovati kod stranaca. I ne ispadne uvijek jeftinije! Dakle, što je uzrok tom ponašanju i kako ti možeš profitirati od toga?

Razmisli o anketi i pitanjima koje bi postavio. Dobar CD shop kod nas ne bi bio loš. A ako ti treba medij za postavljanje ankete s mogućnošću velikog broja odgovora od ljudi koje zanimaju glazba i filmovi, javi se meni na visnja@logit.hr bez obveze i ja ću ti objasniti sve što popularni web mediji naše tvrtke logIT mogu učiniti za tebe te kako ćeš do svojih odgovora i upotrebljivih informacija doći najefikasnije i uz najmanji trošak.

Ja bas i nebi dao broj kartice nekoj nepoznatoj stranici koja se time amaterski bavi. Vjerujem da tako misli i ostala ekipa koja bas i ne kupuje "Hrvatsko". Istu uslugu su mi pruzili u Dancing bearu i bio sam zadovoljan ali isto tako nisam mogao platiti karticom nego pouzecem.
Vjerujem da će jednog dana (nadam se što prije) sve početi funkcionirati preko interneta i to lokalno.

Ibiza
30-06-2003, 01:47
Originally posted by dOktOr
Ja bas i nebi dao broj kartice nekoj nepoznatoj stranici koja se time amaterski bavi.

Ali zato daješ karticu konobaru, tipu na benzinskoj, teti na blagajni... koji bez problema mogu prepisati/kopirati i upotrijebiti gdje god hoce na netu...

pellmat
30-06-2003, 10:44
E ali ima jedna fora još oko toga.

Hot shot dizajnerski studiji od klijenta dignu veliku lovu, ali im ne naprave studiju funkcionalnosti.

Mali dizajnerski studiji dobiju klijente koji studiju funkcionalnosti ne žele platiti, draži su im plešući majmuni (TM) na sajtu i da bude šareno.

Kako iz toga se izvući?

ne znam... jednostavno odaberes studio koji ce ti napraviti sve, i to kvalitetno i profesionalno, a ne studio gdje ti radi necak ili neki prijatelj iz osnovne skole, kako to obicno biva.

no, to ovisi i o samom naruciocu web shopa. svi koji ste radili siteove znate da medju vasim klijentima postoje... hm, ne znam koju bih rijec upotrijebio, a da ne bude uvrijedljiva. meni se samom desavalo da sam stranice morao upropastavati nekim glupostima koje su klijentu bile "bas fora, pa bi ih htio imati i na svojim stranicama"; tako da vjerujem da ova sarenost i sve ostale stvari sa kojima znaju biti natrpani siteovi ponekad i nisu strikno glupost napravljena od strane, i na inicijativu samog dizajnera sitea.
no, ti ljudi onda sami sebi upropaste posao, jer ne shvacaju da je napola i neprofesionalno napravljen posao u konacnici najskuplji.

domagoj
30-06-2003, 13:12
Ja i dalje jos manje kuzim... kakve veze imaju sad knjizare koje imaju neki svoj proizvod, dakle iza njih stoji naklada s idejom hrvatskog CD shopa?
Dakle, ako pretpostavimo da se od online prodaje Severininih I Sajetinih CD-ova ne moze bas doci u plus onda cemo i ubrzo doci do toga da moramo imati strana izdanja. Sad, tu mi nist nije jasno - ako zelish imati bržu dostavu od nekog vec postojeceg stranog online CD ponudjaca, onda morash imati svoje skladiste s puno toga na lageru. E, tu meni cijela prica pomalo pada u vodu, osim ako taj online ducan ne bi postao zaista ozbiljna stvar s izvrsnom organizacijom i mogucnoscu dostave bar u susjedne drzave.

dOktOr
30-06-2003, 14:28
Ali zato daješ karticu konobaru, tipu na benzinskoj, teti na blagajni... koji bez problema mogu prepisati/kopirati i upotrijebiti gdje god hoce na netu...

moze prepisat karticu ali nece prepisat kontrolni broj koji ce mu biti potreban preko interneta. Nece imati moju adresu i nece moci trosit pare.

On Tamo moze napraviti slip ali mu je na slipu prodajno mjesto i bez mog potpisa moze naplatit na sveto nikad.

Ovaj na netu moze raditi svasta jer sam mu ja sa dobrom namjerom dao sve podatke.

kezo
03-07-2003, 16:03
zašto misliš da neće prepisati kontrolni broj? pa ima sve što mu treba da nešto naruči preko interneta, jedino što poslije možeš po računu ustanoviti neke čudne naplate, ako je taj (lopov) naručio neki software ili platio neku uslugu na webu onda nećeš moči doći niti do adrese gdje je npr. pošiljka trebala otići.

staljo
05-07-2003, 07:44
NAPOKON ODGOVOR..............

Dragi Kresimire,

E-commerce u Hrvatskoj jos je uvijek pun problema i prepreka koje svatko sam mora
ispocetka
prolaziti i prelaziti, nazalost.
Ako mislis na poslu prodaje zaposliti vise od jednog covjeka onda bolje ni ne pocinji.
To znaci da trebas uloziti prilicnu svoticu kako bi rijesio logistiku na nacin da sve moze
obavljati
jedna osoba (software, hardware i ostalo), od dijela racunovodstva ulazne kalkulacije do
blagajnickih poslova - izrada racuna, autorizacije kartica, stampanje uplatnica i na kraju

postanskih poslova - propisno pakiranje, vodjenje postanske knjige i sl.

Uz sve to trebas racunati i na nerazumijevanje (jos uvijek) od karticara, carine, porezne
sluzbe
itd.
Mi smo u tome vec pet godina i svjedoci smo sirine ljudske gluposti i neznanja :) - svemir
je mali
kad je to u pitanju,
a mi hrvati k tome majstori smo za zakomplicirati obicne stvari...

Sa kupcima iz inozemstva super je raditi dok kupce iz Hrvatske obavezno treba provjeriti
telefonski
jer to se vecinom djeca igraju...
I tako, nije bas obecavajuce. Ipak tko sad ne pocne kasnije ce biti samo teze jer
konkurencija je
velika.
Mi tek sad radimo kak treba!

Nazalost ne mozemo ti savjetovati niti da ides niti da ne ides u taj posao.
Ovisi i o tome sta mislis prodavati...

Srdacno,

CroArt Team
www.croart.com

višnja
09-07-2003, 21:25
E BTW staljo, offtopic:

nije da mislim nešto loše, ali nadam se da si zatražio dozvolu od objave ovog maila javno? Nije se jedan fajt na netu vodio zbog objave osobnih mailova :-) Ovdje je srećom odgovor pristojan i nema se tu što zamjeriti, ali samo za ubuduće, obavezno traži dozvolu!