PDA

View Full Version : XML i hrvatska slova?!

bahes
21-06-2003, 12:57
Molio bih Vas za pomoć malu...

Naime treba se za jednu knjiznicu napraviti admin stranica preko koje bi se mijenjale vijesti (aktualna dogadjanja) na naslovnoj stranici...

Rijesenje bi trebalo biti u PHP-u...e sad mene zanima kako bi vi rijesili na koje mijesto arhivirati vijesti koje bi se mogle dodavati, brisati, mijenjati....

Dali bi XML dobro dosao kao storage za ove stvari ?

I ima li lijeka hrvatskim slovima u XMLu ako je Vas odgovor DA.

Zahvaljujem!

spyder
21-06-2003, 18:22
Zašto ne koristiti bazu podataka, za nešto manje biti će ti dovoljna MS Access bazica, a ako će tu ipak biti više podataka onda preporučam korištenje SQL baze ... iako niti XML nije loš !

Zeljko
21-06-2003, 22:57
Originally posted by spyder
Zašto ne koristiti bazu podataka, za nešto manje biti će ti dovoljna MS Access bazica, a ako će tu ipak biti više podataka onda preporučam korištenje SQL baze ... iako niti XML nije loš !

Rijesenje bi trebalo biti u PHP-u, a Ti mu predlazes MS Access bazu :rolleyes:

spyder
21-06-2003, 23:53
Originally posted by jake
Rijesenje bi trebalo biti u PHP-u, a Ti mu predlazes MS Access bazu :rolleyes:

... i ??? Pa PHP može raditi s Access bazom koja će mu dobro poslužiti za nešto manje zahtjevan posao !

bahes
22-06-2003, 00:45
... i ??? Pa PHP može raditi s Access bazom koja će mu dobro poslužiti za nešto manje zahtjevan posao !

Imam ja pristup MySQLu....
ali ne vidim kako mi "baza" moze pomoci u spremanju vijesti od 4-5 recenica ? Zar ne postoji limit po pitanju unosa karaktera u polje baze?
zato sam mislio da bi bilo bolje uzeti flat-file, tipa XML, ali znam da XML pati od boljke zvane "hrvatska slova" :krele:

spyder
22-06-2003, 02:03
Pa ako možeš i znaš koristiti MySQL onda to i koristi !!! Ne vidim u čemu je problem !!!

bahes
22-06-2003, 08:56
Pa ako možeš i znaš koristiti MySQL onda to i koristi !!! Ne vidim u čemu je problem !!!

Nije mi jasno u koji tip polja ubaciti 5-6 recenica, koliko ja znam (a mozda ne znam sve) postoji limit od 255 znakova, ne ? :zbunj:

U koje polje da ja ubacim tih 5-6 recenica? :hmm:

kruhek
22-06-2003, 10:19
http://www.mysql.com/doc/en/Column_types.html

nadji nesto za sebe

kezo
23-06-2003, 08:53
access ima memo polje di ide ako se ne varam 64k teksta a MSsqlserver može trpati u polja i puno veće fajlove i tekstove, vjerujem da je slično i kod mysql-a.

a xml može sadržavati i hr. znakove
{?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?}