View Full Version : Naplaćivanje oglašavanja
Evo vidim da svi ovdje govore o tome kako dovući nekoga da sponzorira njihov sajt, ALI nitko ne spominje o kojoj se tu lovi zapravo radi?
Recimo ako imaš neku jebenu stranicu i došlo je vrijeme da potražiš nekoga tko će se reklamirati na tvom sajtu; koliko bi zapravo tražio od njih?
Dobro kužim da će ViP biti u mogućnosti dati više love od od neke ljeve nepoznate firmice, ali koliko bi bilo pošteno tražiti i da li se od toga uopće može živjeti.
Ne može se živjeti od reklame na sajtu. Amerikancima nije uspjelo (dot-com krah prije koju godinicu). Doduše, kod nas ima sajtova koji žive od reklame i samo od reklame, ali ti su ili veterani na HR webu, ili su im vlasnici firme koje neće biti gladne ako im web site trenutno generira gubitke (čitaj: ISP-jevi i njihovi portali).
Na webu se može živjeti od prodavanja proizvoda i usluga, baš kao i u offline svijetu.
Još mi nije potpuno jasno zašto npr. novine mogu živjeti samo od reklama, a web mediji ne, no bit će da to ima veze s tim što su oglašivači inertni i sporo prihvaćaju novosti. Novine su ipak malo duže na sceni nego internet, zar ne? Po svim pravilima, reklama na internetu trebala bi biti jeftinija za oglašivača, efektnija zbog boljeg praćenja. No, to nije tako, tvrtke nemaju budžet za online oglašavanje, već se oglašava samo ad hoc i to onda kad je direktor marketinga malo otvoreniji za nove stvari.
Zato, zaboravi da ćeš se ikad uspjeti financirati od web reklama. Moraš imati proizvod ili uslugu (može biti i web usluga!) da bi to postigao, a od same produkcije korisnog sadržaja i naplaćivanja reklama na takvom sajtu kruha nema.
E da, još nešto o pitanju "koliko tražiti". Kao i u offline svijetu, neka stvar dobiva cijenu ne prema tome koliko ona stvarno vrijedi, već prema tome koliko su ljudi spremni za nju platiti. To znači da postoji nešto što drugi zovu "perceived value". Npr. troškovi izrade jednog CD-a manji su od izrade jedne audio kasete, ali je usprkos tome CD dvostruko skuplji, a autorska prava za muziku koju sadrže ta dva medija ista su). Zašto? Zato jer ga ljudi tako doživljavaju, kao nešto što ima veću vrijednost. Prema tome, cijena je veća (nije pošteno, ali što ćeš). Zato, cijenu formiraš prema tome koliko misliš da je tvoja ciljana skupina oglašivača spremna dati. Ako targetiraš bogate (npr. doktore, odvjetnike, vlasnike Fortune 500 tvrtki), onda cijenu formiraš tako da oni ne pomisle da imaš nekakvi petparački site. Bogati ljudi ne kupuju nešto što je jako jeftino :-)
SupaDucta
15-06-2003, 02:03
Zamisli kad bi na webu imali do 40% reklama u odnosu na 60% hard sadržaja... a to de facto u časopisima imaš... + PR članke koje guraju mimo reklama ;) fuj
Kad bi to značilo opstanak i prosperitet hrvatskih webmastera, nek bude i 50-50. Ljudi znaju da ne postoji besplatan ručak (osim onih kretena na usenetu koji svaki tjedan postaju postove u kojima napadaju Bug zbog količine reklama) i da netko mora platiti sav taj trud i sadržaj. Iskreno, šta će nam medij koji ne možemo čitati jer nema love da bi opstao? Osim toga, medije trebaju oglašivači jer se tamo nalaze njihovi kupci. I sve funkcionira savršeno. Samo taj vražji web nikako da profunkcionira.
SupaDucta
15-06-2003, 03:23
Slažem se, a iskreno ne kužim koji je s tim problem. I ne samo kod nas...
Evo bilo je priče o stranici nogomet.com i spominjalo se kako je njihov "sponzor" VIP.
Ja sad nemogu točno shvatiti što se točno misli pod terminom sponzor: da li bi to značilo da VIP plaća samo onoliko koliko je potrebno za održavanje stranice i eventualno neku malu lovu webmajstoru?
Profesorica Višnja kaže da od reklamiranja na webu kruha nema... Činjenica je da su neki ljudi zahtjevniji od drugih, nekima bi to značilo za neće moći zaraditi 10.000 - 15.000 kuna na mjesec, a drugi bi se pak zadovoljili sa 2-3 tisuće kuna.
Evo recimo tipičan primjer stranice sa brdo reklama je monitor.hr, od oka vidim da ih ima negdje petnaestak... Što mislite koliko oni zarađuju po reklami?
Naravno da sve ovisi o firmi i proizvodu, ali recimo otprilike: 500 kuna mjesečno po oglasu?
Bilo bi zbilja žalosno da je cifra manja od 500 kuna, jer recimo oglas te veličine u Plavom Oglasniku košta barem toliko, uzevši u obzir da je to za samo jedno izdanje (a ima ih 3 na tjedan).
Billy,
nisam 100% sigurna, ali mislim da postavljanje oglasa na Monitor, onog malog u desnoj kolumni, košta 2500 kn mjesečno. Pa si sad pomnoži. Dovoljno love da si nekoliko zaposlenika Monitora isplati plaće i da im još ostane (nije da vidno ulažu išta u taj site, pa vjerojatno sve ide u plaće :-)
Usudio bih se dodati da na monitoru značajno zarađuju. Dok sam imao banner na njima imao sam i pristup statistikama ostalih oglašivaća (bug ili ne...) i uz malo množenja dođe se do astronomskih cifri (bar za moje pojmove)
Kako je to bilo prije 3-4 godine više se ne sijećam detalja, a koliko sada vidim čini mi se da imaju neke planove/ulaganja...
Originally posted by višnja
Billy,
nisam 100% sigurna, ali mislim da postavljanje oglasa na Monitor, onog malog u desnoj kolumni, košta 2500 kn mjesečno. manji 2900, veci 3900. monitor marketing (http://www.monitor.hr/marketing)
Originally posted by Ibiza
Usudio bih se dodati da na monitoru značajno zarađuju. Dok sam imao banner na njima imao sam i pristup statistikama ostalih oglašivaća (bug ili ne...) i uz malo množenja dođe se do astronomskih cifri (bar za moje pojmove)
Ne prodaju oni sve to, ima tu i dealova raznoraznih :-)
Ima, ima. Ali su vrlo zaguljeni.
Nisu li oni početni kapital stekli skupljanjem pretplate na list "monitor" koji je naprasno prestao izlaziti, a pretplatnici ostali na suhom? I što se tiče love i što se tiče novina.
Višnja bez uvrede, ali ako ovako stvari stoje izgleda da tu možda ima i dosta kruha :D
Evo recimo da imaš samo 2 oglasa na stranici, to ti ispada prosječna hrvatska plaća (cca 4000 kuna).
Nego spika je u tome da monitor ima raznoraznih oglasa od različitih firmi; a kako to onda ide kad imaš nekog recimo "exkluzivnog" sponzora; onako kao nogomet.com(VIP)?
Pod time mislim da li onda VIP-ovci imaju ugovor sa njima da ne smiju nikoga drugoga oglašavati osim njih? To bi sigurno značilo da im moraju isplatiti dosta love za takvo nešto.
Dobro možda griješim da VIP ima exkluzivna prava na toj stranici, ali uglavnom razumijete o čemu se radi.
Originally posted by Billy
Višnja bez uvrede, ali ako ovako stvari stoje izgleda da tu možda ima i dosta kruha :D Ma kakvi. Monitor je JEDINI koji živi od reklama. Oni site rade već dugi niz godina (preko 5), imaju jako puno posjetioca, puno reklama...
Originally posted by Billy Evo recimo da imaš samo 2 oglasa na stranici, to ti ispada prosječna hrvatska plaća (cca 4000 kuna). Treba pronaći ta dva oglasa. A onda još kad kreneš web hosting, struja, telefon, novinari...
Originally posted by Billy Nego spika je u tome da monitor ima raznoraznih oglasa od različitih firmi; a kako to onda ide kad imaš nekog recimo "exkluzivnog" sponzora; onako kao nogomet.com(VIP)?
Pod time mislim da li onda VIP-ovci imaju ugovor sa njima da ne smiju nikoga drugoga oglašavati osim njih? To bi sigurno značilo da im moraju isplatiti dosta love za takvo nešto.
Dobro možda griješim da VIP ima exkluzivna prava na toj stranici, ali uglavnom razumijete o čemu se radi. Ma kakvi, pogledaj bolje pa ćeš vidjeti da na nogomet.com ima još različitih reklama.
Teško, jako teško (ali ne nemoguće:)) da ćeš od nekog web site-a moći živjeti, ako ništa biti na pozitivnoj 0.
sezam-picika
13-01-2004, 18:13
Originally posted by tin
Teško, jako teško (ali ne nemoguće:)) da ćeš od nekog web site-a moći živjeti, ako ništa biti na pozitivnoj 0.
Pretpostavljam da si promijenio misljenje o ovome?
Znas o cemu pricam :)
Originally posted by sezam-picika
Pretpostavljam da si promijenio misljenje o ovome?
Znas o cemu pricam :)
Hmmm, o čemu se radi? :D
sezam-picika
13-01-2004, 20:14
www.google.com/adsense
www.adsonar.com
www.google.com/adsense
Da, da barem takvo nešto postoji za ova podneblja ... :(
www.adsonar.com
"AdSonar™ for Publishers is currently in beta-testing and will be ready for a full release in January 2004."
sezam-picika
13-01-2004, 20:34
Ne znam sto si htio reci s ovim COPY/PASTE ali adsonar radi (iako je beta)...
Ja sam primljen.
Sto se tice place na monitoru, jedan moj frend Dario koji valjda sam uredjuje IT sekciju mi je jednom napomenuo da zaradjuje svega 1500 kn mjesecno. :cugi:
Originally posted by sezam-picika
Ne znam sto si htio reci s ovim COPY/PASTE ali adsonar radi (iako je beta)...
Ja sam primljen.
Nisam znao, nisam ni probao ...
Kakvi su (oglašivači, zarada itd.)?
Gdje ih vrtiš?
sezam-picika
13-01-2004, 21:14
Trenutno vrtim samo google adsense (ne smiju se oba oglasa vrtiti u isto vrijeme) i to na siemens-java.com.
Adsense bolje placa, ali adsonar je jos u probnom radu pa ocekujem poboljsanja :-) .
Sto se tice zarade o tome se ne smije raspravljati s nikim ali mogu reci da se sa sajtom od oko 900 ljudi dnevno (moj site npr.) moze zaraditi dosta...
Primio sam 3 ceka. Cekam 4. (za prosinac).
sezam-picika
13-01-2004, 21:26
Originally posted by bananko
Sto se tice place na monitoru, jedan moj frend Dario koji valjda sam uredjuje IT sekciju mi je jednom napomenuo da zaradjuje svega 1500 kn mjesecno. :cugi:
Sramota, s obzirom koliko zarade mjesecno!
vBulletin® v3.7.4, Copyright ©2000-2009, Jelsoft Enterprises Ltd.