View Full Version : PHP anketa i ostale piz.... :)
Jel bi mi itko znao objasnit zasto je PHP anketa taaako komplicirana. Naime neam blage o php programiranju al imam ponesto o C++-u (i Pascalu no to je nebitno :) ..i cisto mi je logicno da za to trebaju maximalno 3 skripte (ukljucujuci i jednu koja ce se nalaziti na stranici gdje se nalazi sama anketa).Dakle, jedna kao stranica, druga kao rezultat ankete gdje ce se ispisat rezultati, te jedna skripta koja ce te sve postotke izracunat.
..pa ako netko slucajno posjeduje kojekakvu jednostavnu php skripticu i voljan je dat ju i u moj posjed, zamolio bih ga da mi ju posalje na mail (s uputstvima kak ju instalirat). Zahvaljujem takvomu unaprijed :)
pa i nije tako komplicirana
dovoljna bi ti bila i jedna scripta :)
skini nesto s
http://www.hotscripts.com/PHP/Scripts_and_Programs/Polls_and_Voting/
pa proucavaj
Zahvaljujem se na onom URL-u ali od tamo sam vec i skinuo skriptu (uvijetno receno skriptA jer se u zipu nalazi valda 15 skripti koje mi nis ne vrijede kad ja nemrem na svom kompu to pogledat. Pa jel bi znao tko sta sve moram instalirat na windoze da bi vidio dal te skripte funkcioniraju? Kolko do sada znam, moral bi instalirat Apache server...jel?
Originally posted by TROOPER
Kolko do sada znam, moral bi instalirat Apache server...jel?
ne obavezno. ima i skripti koje rade pod IIS om sa instaliranim php-om. Zapravo, velika večina njih bi trebala raditi pod oba servera. jedina stvar je ta što neke skripte koriste apache serverske varijable koje ne postoje pod IIS-om. to bi mogao biti bad.
moja preporuka je da si skineš help sa php.net i polako počneš pisati svoju skriptu. prvo sve staviš na papir (što skripta sve mora napaviti - procesi) i onda pokušaš u helpu naći funkciju koja bi ti mogla koristiti
Kongi...nije li ti promaknuo onaj dio u kojem kazem da neam blage o programiranju u php-u? :D
čuj, nisam niti ja imao pojma o php programiranju prije 6 mjeseci, ali me to nije zaustavilo da nešto naučim!!!
gdje bi stigao takvim razmišljanjem. Osim toga u helpu ti uz svaku funkciju postoji i promjer kako ju koristiti.
Kao netko tko želi nešto naučiti mogao si recimo otvoriti help u winsima upisati IIS i tamo bi saznao što to znači
IIS = Internet Information Services
to ti je server koji dolazi sa win 2k, xp tj svim NT verzijama sistema.
Nadalje, imaš ono malo vodiča koji je trenutno na webmajstorima. Dovoljno za početak.
Moja prva skripta koju sam ikada napiso je bila baš anketa i nitko mi nije pomogao oko nje.
A sada odgovor na tvoje prvo pitanje. Zašto je skripta komplicirana.
Skripta je komplicirana onolko koliko ti želiš da bude komplicirana. Ako ne želiš spriječiti uzastopno glasanje jednog pojedinca i ne želiš pamtiti stare ankete skripta je super jednostavna. Ako želiš sve to i da se na svakoj stranici prikazuje nova anketa za jednog surfera dok surfa tvojim siteom skripta postaje jako komplicirana i nečeš ju razumjeti odmah ni da imaš 5 godina iskustva u php programiranju.
Ukoliko želiš sam napisati skriptu evo ti popis procesa koje moraš napisati
forma za stvaranje nove ankete
spremanje nove ankete
pribavljanje iz baze nove ankete (one sa največim ID)
prikaz ankete (forma)
glasanje na anketu (sa kukijem zabrana zastopnog glasanja)
prikaz rezultata ankete (nakon glasanja)
prikaz popisa svih prošlih anketa
komplicirano? ne previše.
Daklem..situacija je ovakva..skinul sam si taj phpdev2.zip, otpakiro di treba, oso na go.bat, prvu stranicu pokrenuo, sve radi. Problem: skinem fakat najjednostavniju php skriptu (neki brojac), stavim u dir 'www', ocu pokrenut, greska..neki ku*ac database error. Stavim skriptu drugu, greska u toj i toj liniji, skripta treca -> greska u toj i toj liniji. Na kraju ispadne da nis ne radi (lazem, cak sam natjero jednu anketicu da proradi)...al kolko sam uspio shvatit, nijedna skripta koja nije sama u stranica.php fileu ocito na mojoj mashi(t)ni ne radi. Sta ces..Looser :) I sad bi mi Kongi opet reko:"IIS"...gle, s obzirom da za to moram imat NT/2k/XP, IIS ne dolazi u obzir jer moja mashi(t)na to nece podnijet, a vjerojatno ni moji zifci. Dakle, jedina pametna stvar koja mi preostaje (a i zadnja sansa), jest: ak ocu isprobat skriptu, moram je puknut na hinetov server i pokrenut.
Stvar druga (ovo gore sam sral bezveze :).. zasto kazem da je anketa u php-u komplicirana? zato jer u C++-u napravim source za takvu anketu u textualnom modu koji ima 10 redova, a (jest da neam blage kolko bi to ispalo u php-u) ovak skidam s neta sa po 20 fileova u zipu. Daklem..sto zelim u biti rec a pisem bezveze jest da imam volju naucit taj php cim prije, a kakve sam srece na tom putu je*at ce me sve na svakom uglu :D
I ovaj..zahvalio bi se svima koji su mi dali tih par savijeta u vezi s PHP-om. Pusa:D :D :D
moja preporuka,
nemoj skidati gotove skripte ako želiš naučiti PHP.
Imaš recimo na www.zend.com priručnik koji detaljno objašnjava izradu ankete ili bilo čega drugog. Ima još masa siteova slične tematike. Ako imaš iskustva u c-u vrlo brzo češ shvatiti PHP.
Iz skripti češ vrlo teško nekaj naučiti jer često nisu iskomentirane, nejasno su pisane sa masom nepotrebnih gluposti.
Ja sam naučio PHP na članku koji je objašnjavao kako napraviti bazu viceva sa korisnicima.
Više se ne sječam gdje je bio aili ti ga mogu poslat zipanog, ak želiš. Ogroman je
pogledaj
http://www.ralusp.net/heterodox/sympoll.php
Ma sve je to oke..i fala za link. Budem ja to s vremenom proucil (cim prije naravno). Kaj se tice ovog zipa..pa ak nije TOLKO ogroman, zamolio bih te da mi posaljes na Ivan.Nenadic@zg.hinet.hr (samo da nije prek 9Mb:)) Naravno da cu se ja javit ak bude jos problema :D
pogledaj si ovaj sajt
http://www.phpbuilder.com/columns/boutwell19991212.php3?page=1
mozda ti pomogne:rolleyes:
evo pokušavam ti poslati taj zip već 15 min i svaki put me prekine outlook tak da sam ga stvaio na web u zipu
www.vidi.hr/zg-zg/php/phptut.zip
ako link ne radi viči
Kongi evo upravo sam skinuo ovaj fajlic i sad se bacam na proucavanje. Ali naravno prije toga pitanje svima. Koja je u biti razlika izmedju php3 i php4 (i sad ovog novog php4.1 ako sam dobro shvatio)? ako ja imam postavljen taj apache, oce mi radit i php3 i php4?
vBulletin® v3.7.4, Copyright ©2000-2009, Jelsoft Enterprises Ltd.