PDA

View Full Version : Kako napraviti anketu?

Medo
08-05-2003, 00:41
Kako da napravim anketu sa grafom?
Pretpostavljam da vas jedno...60% to zna,
pa da vas čujem.

spyder
08-05-2003, 07:00
Da bi napravio anketu trebaš koristiti neku od serverskih tehnologija. Mislim da sam negdje na netu našao na hrvatskom jeziku objašnjeno kako u ASP-u napraviti anketu.

Više se ne sjećam koji je URL stranice, zato ti uzmi Google u ruke :) i traži

Debug
08-05-2003, 08:40
Jedan od načina je da imaš na svom siteu bazu sa tablicama Pitanja i Odgovori. Iz te baze učitaš odgovarajuće pitanje i njemu pripadajuće odgovore. To prikažeš unutar [form] taga tako da vrijednosti odgovora budu upisane u "value" od [input type="radio"].
Dakle, na formi bi to izgledalo ovako:
[ input type="radio" name="Odgovor" value="da" ]
[ input type="radio" name="Odgovor" value="ne" ]

Na kraju postaviš jedno dugme "Glasuj" koje će uraditi submit forme. Naravno action svojstvo forme mora voditi na stranicu koja će te rezultate sa Request.Form metodom preuzeti, zapisati u bazu i prikazati rezutate. Rezultate možeš samo ispisati u postocima (samo za svaki odgovor podijeli broj glasova / ukupan broj glasova), a možeš i grafički slikama. Dužinu slike (npr. svojstvo width za horizontalni dijagram) nek ti bude proporcionalno broju glasova.

Ne znam jesam li bio jasan, ako ti još nešto nije jasno upitaj ponovo :D
Da bi shvatio ovo o čemu govorim moraš prethodno općenito poznavati:
1. Pretraživanje i čitanje rezultata pretrage iz baze i upis zapisa u bazu (u ASP, JSP, PHP, ovisi gdje su ti stranice)
2. Što je to [form], Request metod, [input] tag itd.

A ako ti se ne da peglati otiđi na www.hotscripts.com :rolleyes: , ima dosta besplatnih anketa. A možeš im i pogledati kod da vidiš kako to otprilike ide.

Shile
08-05-2003, 22:12
Ma idi na www.pollmonkey.com ... primjer mog korištenja imaš na www.croaa.com

Odlična stvar.

Medo
09-05-2003, 01:21
Pogledao sam onaj monkey,
ok, dali postoji neki alat ili programčić
za lagano rađenje anketa . Npr. ja sve
editiram i na kraju mi on ispiše script.

adrian
09-05-2003, 09:10
Pa to ti i je najlakši mogući način;) . Ja osobno ankete pravim na www.sparklit.com. Ne znam kako monkey funkcionira, ali kod Sparklita ti sve editiraš i on ti ispiše kod.

spyder
09-05-2003, 10:08
Originally posted by adrian
Pa to ti i je najlakši mogući način;) . Ja osobno ankete pravim na www.sparklit.com. Ne znam kako monkey funkcionira, ali kod Sparklita ti sve editiraš i on ti ispiše kod.

Daj ljudi nemojte biti u zabludi. Ti na Sparklitu ne radiš ankete, već sustav sam izgenerira anketu i tebi samo pošalje HTML kod kojeg trebaš staviti na stranicu.

Debug
09-05-2003, 11:41
Originally posted by spyder
Daj ljudi nemojte biti u zabludi. Ti na Sparklitu ne radiš ankete, već sustav sam izgenerira anketu i tebi samo pošalje HTML kod kojeg trebaš staviti na stranicu.

Točno, pitanje je bilo kako napraviti anketu, a ne kako postaviti tuđu :mad:

Ima i još lakši način: Platiš nekome da ti je postavi i ti ne moraš prstom mrdnut.