View Full Version : Help - freeware za grafiku?
Domestos
18-04-2003, 22:46
Zanima me moze li mi netko preporuciti freeware program za obradu fotografija za web. Ne trazim nista posebno, vazno je da ima slijedece opcije: resize picture (u pikselima), fit to canvas, sharpen i optimizaciju. Sve drugo je bogomdani bonus, ali nije uvjet...
IrfanView (http://www.irfanview.com/)
Domestos
19-04-2003, 07:36
Hvala na odgovoru!
Irfan-a "zaobilazim" vec dugo, nekako mi se na prvi pogled nije svidio kao preglednik pa sam ga jednostavno ignorirao. Pojma nisam imao da ukljucuje mogucnost editiranja fotki.
U svakom slucaju, danas cu ga instalirati pa da vidim ima li sve ono sto trazim (a mislim da ne trazim previse :-)
irfan je zaista super jer ga možeš podesiti na razne načine. Zakon je i to što čita psd fileove i ako nemaš photoshop instaliran.
Domestos
19-04-2003, 20:15
Instalirao sam ga i napokon malo bolje pogledao - zbilja je OK!
Medjutim, nisam (jos) pronasao opciju za optimiziranje fotki, kao ni mogucnost izrade gif-ova sa prozirnom pozadinom.
Moze li on i to ili mi treba neki drugi freevare za to?
(unaprijed hvala na odgovoru - vec ste mi ustedili dosta briga :-)
nisam siguran da Irfan moze i to da uradi (mozda moze?)
vidi ovo: http://www.freeserifsoftware.com/index.asp - tu ces mozda naci nesto sto ti odgovara!
:)
Domestos
19-04-2003, 23:36
Hvala imenjace, upravo sam pokrenuo download pa cu vidjeti.
Sa Irfanom sam probao raditi, ali mi nije bas legao kako treba. Zgodan je, ali malo musicav kada zelim odrezati "visak" slike. Mozda je to i do Windowsa, ne znam, ali nakon Fireworksa je izgleda malo teze raditi sa necim drugim...
Originally posted by Domestos
Hvala imenjace, upravo sam pokrenuo download pa cu vidjeti.
Sa Irfanom sam probao raditi, ali mi nije bas legao kako treba. Zgodan je, ali malo musicav kada zelim odrezati "visak" slike. Mozda je to i do Windowsa, ne znam, ali nakon Fireworksa je izgleda malo teze raditi sa necim drugim...
A čuj, IrfanView i Fireworks nisu baš ista liga...
Domestos
20-04-2003, 19:13
Bas sam se slatko i od srca nasmijao - ovo mi je zazvucalo bas simpaticno (bez uvrede molim!).
Naravno, bilo bi u najmanju ruku cudno ocekivati da freevare bude kvalitetan kao profi program (iako ima mi takvih primjera), ali upravo je tu kvaka - Fireworks ima i profi cjenu kakvu trenutno bas i nisam spreman platiti...
S adrese koji mi je ZoNi poslao skinuo sam freeware program "Serif PhotoPlus 5.5", a on nudi bas ono sto meni treba. Nije bas Fireworks, ali za ono sto trazim nema previse razlike.
Naravno, ako netko zna za bolje, a besplatno?
Uostalom, ne mora biti besplatno, jedan kvalitetan proizvod sa razumnom cijenom, a koji bi zadovoljio moje (ne pretjerano velike) potrebe bih bio spreman kupiti.
Originally posted by Domestos
S adrese koji mi je ZoNi poslao skinuo sam freeware program "Serif PhotoPlus 5.5", a on nudi bas ono sto meni treba. Nije bas Fireworks, ali za ono sto trazim nema previse razlike.
Daj mi reci, dal ti je na mail stigao registration key? Jer meni nije. Htjela sam testirati program, ali ga bez registration keya nisam htjela ni downloadirati (čitala sam loše kritike na download.com o tom).
Originally posted by višnja
Daj mi reci, dal ti je na mail stigao registration key? Jer meni nije.
ja sam prosle godine koristio verziju 4 i dobio sam key posle dva dana... ok program (ver. 4 - novi nisam probao)...
Domestos
22-04-2003, 19:31
Ja sam key dobio odmah. Program koliko vidim radi OK, ali imam primjedbu na opciju "resize". Nisam jos stigao provjeriti da nesto mozda ne radim krivo, ali fotka mi je nakon smanjivanja ostala nazubljena kao da sam je povecavao,a ne smanjivao?!
za resize probaj IrfanView - super je za to!
(ja inace koristim ACDSee 5 PowerPack i za smanjivanje i povecanje slika... povecanje, npr sa 800x600 na 1024x768 sa filterom "bicubic" radi super!)
vBulletin® v3.7.4, Copyright ©2000-2009, Jelsoft Enterprises Ltd.