PDA

View Full Version : MS SQL

spyder
17-03-2003, 23:08
Zanima me kako se zove i koja je trenutna verzija MS SQL-a, jer bih želio za svoje ASP & ASP.NET aplikacije koristiti MS SQL bazu umjesto mutavog Access-a.

Unaprijed zahvaljujem !

kruhek
18-03-2003, 12:37
http://www.microsoft.com/sql/default.asp

kezo
18-03-2003, 21:43
trenutno je MS SQL 7, a u travnju bi trebala i osmica

kezo
19-03-2003, 06:45
sorry, ja sam ih spustio za verziju (8 je aktualan)

domagoj
19-03-2003, 11:22
aktualan onima koji sve preprže prije nego saznaju čemu to služi ili aktualan onima kojima to fakat treba.
Mislim da bi trebalo pogledati web hotele, koju verziju imaju.
To je ista spika kao i s Apache serverima - doma svi već dosta dugo imaju Apache 2.x dok većina webhostinga tjera Apache 1.x

kezo
19-03-2003, 16:49
svi ISP ovi s kojima sam kontaktirao u zadnje vrijeme (10-12 njih)imaju MS SQL 2000 (MS SQL 8) što će reći zadnji, a okladio bih se da će izlaskom nove verzije u trenu svi napraviti upgrade

domagoj
19-03-2003, 22:14
A onda je tako, ja sam to zaključio što sam pod kraj prošle godine gledao hostinge i ostalo mi u glavi MSSQL7.0
Čak je na Iskonu isto bio 7.0.
Možda sam i krivu usporedbu dao s Apache serverom, izgleda da je http server veći problem upgradeati.

kezo
19-03-2003, 23:28
čak je i preporuka baciti svu literaturu vezanu za starije verzije MS SQL servera i okrenuti se samo zadnjoj, jer do verzije 7 su sve nekompatibilne (nije ih radio Microsoft (osim 6.5 djelomično)), a i v.2000 je puno poboljšana u odnosu na 7 makar je zadržala podršku osnovnih mogućnosti.

Debug
20-03-2003, 08:48
Originally posted by domagoj
Možda sam i krivu usporedbu dao s Apache serverom, izgleda da je http server veći problem upgradeati.

Nije ni upgrade SQL servera tako jednostavan. Pogotovo ako prethodna verzija dobro radi svoj posao :) . Instaliranje nove zvuči kao traženje problema. Ja i moja ekipa smo odgađali godinu i pol dok jednom konačno nismo postavili SQL Server 2000 umjesto sedmice. Osim što to zahtijeva dosta posla, nikad nisi 100% siguran da će sve raditi kako treba.

domagoj
20-03-2003, 13:02
Originally posted by kezo
čak je i preporuka baciti svu literaturu vezanu za starije verzije MS SQL servera i okrenuti se samo zadnjoj, jer do verzije 7 su sve nekompatibilne (nije ih radio Microsoft (osim 6.5 djelomično)), a i v.2000 je puno poboljšana u odnosu na 7 makar je zadržala podršku osnovnih mogućnosti.

Preporuke Microsofta nisu baš za čitati, vjerojatno i sam znaš koliko im psujem sve po spisku sad kad se zezam s njihovim fortranom. Druga stvar je da ako neki server hosta recimo 10000 baza na starom SQL Serveru, a kažeš da novi i nije do kraja kompatibilan s njim, onda mi nije do kraja jasno koji pacijent bi natjerao hiljade usera da si mijenjaju baze jer je on pročitao kako je nova verzija puno bolja.
To je spika i s Apache serverom, koji meni doma ne čini razliku između verzija 1.x i 2.x a 2.x je navodno puno bolji. I onda ideš brojati hostinge koji imaju staru verziju.
Fakat nisam upućen u MSSQL server, ali taj princip me nervira - sad je izašla nova verzija i bacite staru, stare knjige, bacite SQL baze koje ste izradili. Mislim, kako bi se osjećao da kreiraš bazu koja iscrpno koristi feature baze i na to izgubiš 5 mjeseci, a za godinu dana ti kažu - to je bio stari server sad ispravi to i to.
I onda recimo da se baviš web designom, složenim skriptama s bazama i napraviš recimo u 2 godine 6-7 siteova s tom spikom.
Ista stvar me nervira i kod PHP-a, ovo radi tu, ovo tamo, sad se POST varijable zovu ovako, sad onako, sad je GD1, sad je GD2, sad su globals on sad off itd.

domagoj
20-03-2003, 13:04
Originally posted by Debug
Pogotovo ako prethodna verzija dobro radi svoj posao
U potpunosti se slažem. Jedino ako si u situaciji da ti netko drugi administrira server onda možeš sjesti i plakati, jer ono što je dobro radilo svoj posao više to neće raditi.

kezo
20-03-2003, 13:55
možeš imati više različitih instanci MS SQL servera na mašini tako da nema razloga za paniku,

a ono nije preporuka MS-a nego moja Spajderu ako misli ući u tu priču. Jer dve verzije ranije taj proizvod uopće nije ni bio od MS-a.