View Full Version : HR Encoding
Pretragom foruma nisam nšao odgovor, niti znam da li postoji točan odogovr, ali zanima me barem preporuka, ili iskustvo iz prakse:
Koji encoding koristiti prilokom izrade hrvatskih stranica, da li da to bude Central Europen Windows-1250 ili Central European ISO 8859-2?
Meni se nekako više sviđa ISO, ali opet koliko sam skužio webmajstori su na Win. :krele:
cyberphere
17-01-2003, 11:13
Ja uvijek koristim ovaj windows-1250.
Ovako, samo je jedan međunarodni standard, a to je ISO, te je, naravno, preporuka da svi koriste taj encoding zato što će se on na svim sustavima koji podržavaju ISO tako i prikazati..
Tj, trebao bi se.. :)
Inače, nakon problema sa Dreamweaverom koje sam već spomenuo ovdje, počeo sam koristiti win "standard", budući da najviše posjeta na stranice imam sa windows svijeta..
Isto tako, zbog snage Microsofta i njegove raširenosti, sve je manji problem taj stranice u microsoft "standardu" gledati na Macu ili Linux/Unixu..
Druga stvar zašto koristim taj encoding jest i YaBB forum za koji sam napravio prijevod, a prijevod je u običnoj txt datoteci. Da sam išao raditi po ISO standardu na windowsima, brzo bih odustao od svega... :)
upotrijebi windows-1250 i sve će biti ok. Nekad na Linux serveru zna malo drukčije sve to poslužiti (nemam pojma zašto), pa onda još stavi umjesto naših čćšđž entitije i to je to.
Slažem se s win-1250.
Ja sam konkretno imao problema s prikazom naših znakova na Mac-ovima (mislim da su gurali OS IX, neznam koja verzija IE..).
Isprobah sve moguce encodinge od ciste egzotike (Island-nešto-za Mac pa do ISO-a), a problem je i dalje ostao neriješen...šmrc.
Ali, kao zakljucak najbolji rezultati win-1250.
sa win fontovima se okreces najvecem dijelu internet publike (neki IE, slaba (nikakava) internet edukacija), sa ISO se okreces svoj internet publici (oni educirani)
zamisli se malo u koju kategoriju spada 100-1% .hr surfera pa ti bude jasno zasto win a ne ISO :)
p.s. ja sam zagovornik ISO-a :D
Smije li se ovako napisati:
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset="iso-8859-2; windows-1250;">
?
kad tako stavim vidim i ščć, inače kad je samo iso-8859-2 ne pokazuje mi hrv slova u firefoxu..
Ne, ne smije se tako staviti. A pogotovo ne s ovako postavljenim navodnicima i nekavim točka-zarezima. Ovako stavi:<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1250"> Ovaj element NIJE naputak pregledniku u kojem slovnom skupu da ON prikazuje tekst, već INFORMACIJA koju TI daješ njemu o tome koji slovni skup SI TI KORISTIO dok si pisao tekst u web stranici. Pošto ti koristiš Windowse, tekst je zapisan u Windows-1250 slovnom skupu.
Ako želiš koristiti ISO-8859-2 onda trebaš ili konfigurirati svoj program u kojem radiš stranice tako da se tekst pohranjuje u tom slovnom skupu, ili trebaš prije kopiranja stranica na web na neki način konvertirati tekst iz Windows-1250 u ISO-88592-2.
Poučen iskustvom oko charseta (ne baš lijepim), sve što radim pišem u UTF-8 formatu.
Kao što franzi kaže, UTF-8. Bilo je već rasprave o encodingu ovdje, pa preporučam da srčate malo forumom. Ako ste ozbiljan web-dizajner, dileme nema.
Ne, ne smije se tako staviti. A pogotovo ne s ovako postavljenim navodnicima i nekavim točka-zarezima. Ovako stavi:<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1250"> Ovaj element NIJE naputak pregledniku u kojem slovnom skupu da ON prikazuje tekst, već INFORMACIJA koju TI daješ njemu o tome koji slovni skup SI TI KORISTIO dok si pisao tekst u web stranici. Pošto ti koristiš Windowse, tekst je zapisan u Windows-1250 slovnom skupu.
Ako želiš koristiti ISO-8859-2 onda trebaš ili konfigurirati svoj program u kojem radiš stranice tako da se tekst pohranjuje u tom slovnom skupu, ili trebaš prije kopiranja stranica na web na neki način konvertirati tekst iz Windows-1250 u ISO-88592-2.
Hvala za objašnjenje.. :eu:
ISO
s tim da sve znakove pisem npr.
š - š
č - & #269;
itd
Da ne otvaram novu temu, f-ja u php-u koja neki znak pretvara u ASCII je....
(srchao po netu ali bez uspjeha..)
ISO
s tim da sve znakove pisem npr.
š - š
č - & #269;
itd
?!?!?!?!?!?!?!?!?! Zašto?
?!?!?!?!?!?!?!?!?! Zašto?
pa jer je html valid i nikad nisam imao problema sa prikazivanjem znakova.
pa jer je html valid i nikad nisam imao problema sa prikazivanjem znakova.
Ali je totalno suvišno...
vBulletin® v3.7.4, Copyright ©2000-2009, Jelsoft Enterprises Ltd.