PDA

View Full Version : Uvod u PHP - vaši komentari i pitanja

Kongi
17-01-2002, 19:46
Evo krenula je serija članaka na temu PHP koja će zajedno činiti vrlo dobar uvod u PHP.

U ovom topicu postajte sva pitanja koja imate u vezi vodiča i opčenito u vezi PHP-a.

Na usluzi - Kongi

Kongi
18-01-2002, 12:14
Korisnici win98 bi mogli naići pri male probleme pri instalaciji PHp-a. ali ako se želite baviti razvojem web aplikacija, trebali bi svakako koristiti neku NT verziju winsa. Nažalost ja sam mislio da se ovo podrazumjeva pa nisam ništa spominjao u vodiču.

Naime, InstallShield javlja greške pri namještanju IIS-a na dotičnim winsima. Pokušajte manualno namjestiti opcije unutar IIS-a kako su opisane za instalaciju putem zip arhive. Ukoliko i dalje ne radi, javite pa ćemo vidjeti što se dalje da napraviti.

Ukoliko se stvarno želite baviti PHP-om preporučam prelazak na win 2000 ili xp, jer i MySQL radi problemćiće na 98-ci

echo
18-01-2002, 14:12
Za Vašu informaciju postoji rješenje koje radi dokazano (osobno testirao) na Windows 98SE, Windows 2000 i Windows XP, a sadržava Apache, PHP, Zend Optimizer, MySQL, PHPMyAdmin, Perl.

Više o tome možete pročitati ovdje:
http://www.webmajstori.net/forum/showthread.php?threadid=240

Pozdrav

Ivan

kruhek
18-01-2002, 14:38
Originally posted by Kongi
Korisnici win98 bi mogli naići pri male probleme pri instalaciji PHp-a. ali ako se želite baviti razvojem web aplikacija, trebali bi svakako koristiti neku NT verziju winsa. Nažalost ja sam mislio da se ovo podrazumjeva pa nisam ništa spominjao u vodiču.

Naime, InstallShield javlja greške pri namještanju IIS-a na dotičnim winsima. Pokušajte manualno namjestiti opcije unutar IIS-a kako su opisane za instalaciju putem zip arhive. Ukoliko i dalje ne radi, javite pa ćemo vidjeti što se dalje da napraviti.

Ukoliko se stvarno želite baviti PHP-om preporučam prelazak na win 2000 ili xp, jer i MySQL radi problemćiće na 98-ci

ja sam "obecao" da cu napisati kako instalirati php uz apache znaci da ce u jednom od narednih vodica win9x korisnici doci na svoje

klingonac
19-01-2002, 00:38
Evo krenula je serija članaka na temu PHP koja će zajedno činiti vrlo dobar uvod u PHP.
U ovom topicu postajte sva pitanja koja imate u vezi vodiča i opčenito u vezi PHP-a.

Na usluzi - Kongi

Sluga pokoran, ha? ;)

OK, meni je to sa php-om u redu jedino kaj stvarno moram primjetiti da bi bilo mnogo zanimljivije procitati sve to (instalacija etc) ali pod linuxom jer ce se ionako skripte izvrsavati na njemu kad se stave na server, ako se ne varam?
Ovo na windowsima je trivijala uz onaj phptriad kaj se takoreci sam postela (nije doduse moje podrucje) pa evo moje wish liste za buduce clanke slicne tematike:
-kompajliranje i instalacija php-a pod linuxom
-postelavanje apache servera
-kreiranje virtualnih servera na linuxu
-implementacija e-commerce sustava na php-u (sa naglaskom na sigurnost i protokole)
-bude kaj sa asp-om ili perlom da ne kazem ruby-jem?
...i slicno.

Kongi
19-01-2002, 14:36
Tvoje želje su sasvim realne, ali one ne spadaju u u tematiku ovog vodiča.

Vodič je namijenjen početnicima. Onima koji nisu nikada prije napisali niti "Hello world" skriptu u njemu.

Što se tiče odabira WInsa kao OS podloge, radi se o tome što sam predpostavio da večin apočetnika ima njih, a ne Linux na svojim računaloma doma.

Što se tiče primjernih skripti - E-commerce riješenja ćete morati sami smišljati. Ja osobno nemam vremena objašnjavati problematiku takvog sustava, ali ako ti imaš dovoljno vremena i iskustva, samo izvoli, još bolje. Ja ću kao primjernu aplikaciju opisati nekakav anketni sustav, forum ili već nešto slično, što se može naći na gotovo svakom siteu.

Što se tiče servera na kojem će se izvršavati, u 90% situacija na webu je istina da se radi o Linux/apache serveru, ali nije obavezno. Ja osobno znam par domaćih PHP siteova na win/IIS serveru (komercijalnih, velikih) i rade sasvim isto. Ali ako si server admin, onda ovo sve znaš, a ako si unajmio prostor na takvom serveru, onda ne buš ti tamo instalirao PHP. Osim toga večina Linuxa dolazi sa već instaliranim PHP-om, apacheom i MySQL-om. Čak niti na php.net ne govore o tome.

Ali bit će i govora orazlikama između dva tipa servera i na što se mora paziti da bi skripte radile na oba, pogotovo kada bude bilo priče o MySqlu.

Što se tiče kompajliranja - mislim da ovo spada u malo naprednu tematiku. Mislim, mogao bi ubaciti i metode proširivanja PHP source kodova, ali tko bi to razumi? Samo pravi programeri u C-u, kojih ovdje, barem sudeči po ovom forumu, nema puno. Osim toga, samo bi zbunilo početnike. Možda jednom prilikom napišem članak na tu temu, ili kada izdam kljigu :D , ali u ovom vodiču ništa od toga.

klingonac
19-01-2002, 15:21
Tvoje želje su sasvim realne, ali one ne spadaju u u tematiku ovog vodiča.

Istina, ja sam to vise onako globalno za cijeli sajt a nevezano za sam vodic osim sto me njegova tema (php) ponukala da se javim (mozda sam trebao u Komentari, kritike, prijedlozi, ideje...)
Keep up the good work...odnosno, cekamo nastavak. :)

Kongi
19-01-2002, 17:32
Evo upravo radim na Tips & Tricks sekciji gdje će se nalaziti vrlo detaljno objašnjene neke osnovne metode i tehnike prihvata i manipulacije sadržaja formi, zatim višenamjenske stranice i slične sitnice gdje će se vrlo lako moći uočiti kako funkcionira PHP.

Također će biti korištene i objašnjene php funkcije za obradu stringova, provjeru tipova... lagani indirektni uvod u sigurnost aplikacija.

Zeljko
02-02-2002, 02:42
Kongi, a da mozda probas napraviti tutorial kao recimo ovaj za ASP na

http://www.averi.hr/jack

Mislim u tom smislu, nije problem instalirati apache na windowsima, ima toliko rijesenja i tutoriala na netu...

A onako jedan fini tutorial kao jackov nebi skodio :)

Kongi
02-02-2002, 05:11
Možda si primjetio da tutorial nije gotov. Spremaju se novi djelovi dok ti pišem ovo. I kako sam ga zamislio sadržavat će jednako, ako ne i više podataka, sa malim osvrtom na sam stil programiranja i sigurnost aplikacija, te ću se više zadržati na SQL-u i MySQl-u kao bazi te korištenjem istog u PHP-u, a da o primjernoj aplikaciji i da ne govorim.

Sve u svemu, moći će se mjeriti sa ASP tutorialom u svakom pogledu.

Zar ne misliš da je potrebno nešto prvo instalirati da se koristi? Lako sa ASP-om koji dolazi sa winsima.

Zeljko
02-02-2002, 06:19
Nema problema :p , drago mi je sto ces napraviti takav tutorial jer ima nas manje pametnih na webu kojima je jako potreban :D

Kongi
28-02-2002, 18:49
vidim da polako postajete nestrpljivi i želite novi dio ovog vodiča.

Ja bih se želio ispričati svima, ali trenutno sam okupiran sa testovima na fakultetu. Visi mi cijela godina tako da sam to ipak odlučio staviti na prvo mjesto.

Ja se nadam da ćete se moći strpiti još tjedan dva kada ću dovršiti slijedeći dio vodiča u kojem će detaljno biti objšnjeni neki principi rada kao e-mail forme, višenamjenske stranice (popularna tema na forumu), rad sa formama opčenito...

ako imate nekakav prijedlog slobodno se javite i potrudit ću se ubaciti ga

qubi
07-03-2002, 09:50
umjesto instalacije posebno php-a, posebno apacha, i posebno mysqla, bilo bi bolje obraditi paket "sve u jednom" phptriad, te objasniti u par crta kako sve poštelati i da sve proradi kako treba. ja recimo na win98 nemam problema sa mysql-om, dok se na win 2000 i win xp, uopce ne mogu konektirati s mysql-om

Kongi
07-03-2002, 23:17
ljudi obično imaju suprotna iskustva.

Što se tiče win-a 2000 i xp-a moraš paziti da ti je mysql servis podignut. Ja sam si satvi automatsko dizanje servisa sa dizanjem sistema tak da nemam problema. POnekada mi server ne radi, ali u izoliranim situacijama.

Što se tiče tvoje ideje, ja sam uzeo drugačiji pristup. Išao sam jednu po jednu stepenicu. Mislio sam da bi se ovako ljudi izgubili u silnim instalacijama. Ovak se između dvije instalacije čovjek može malo igrati sa samim kodom.

qubi
08-03-2002, 17:40
nije loše ni razmišljanje "stepnica po stepenica", no zašto ljude gnjaviti sa mysqlom (tu mislim na ručno otvaranje baze, kreiranje tablica i podataka iz naredbenog rekta) kada ima lijepih free programa u kojima se to obavlja na user frendly način - kao npr. phpmyadmin koji dolaze u paketu s php triadom.

to mi izgleda kao tutorial za kreiranje foldera i kopiranje podataka u dos-u u vrijeme kada imamo explorer :)

možda griješim ?

Kongi
08-03-2002, 22:01
...kaoko gledaš na problem.

recimo, kako češ ikada naučiti raditi sa SQL-om u PHP-u ako ne nuačiš SQL, koji je osnova MySQL-a. Ovako se pri učenju SQL-a izbace one PHp gluposti koje dekoncentriraju čitatelja dok pokušavaju shvatiti SQL.

Što se tiče besplatnih skripti za rad sa MySQL-om, i o njima će biti govora, ali osnove su osnove. Ne možeš naučiti trčati dok ne znaš hodati. Smatram da je potrebno proći i kroz taj dio cijele priče.

ludilo
04-04-2002, 11:46
tutorial je ok, inace

Kongi
28-04-2002, 18:49
Ovako, trenutno se bavim izradom novih dijelova vodiča i pošto je ovo jedini site na kojem će ovaj vodič biti legalno objavljen u cijelosti vi kao članovi ovog foruma imate jedinstvenu priliku sudjelovati u nastanku ovog vodiča.

Iz tog razloga, ukoliko imate neke konkretne probleme u PHP-u postajte ih ovdje i većina njih će biti riješene u novim dijelovima, ovisno o njihovoj "tematici".

Neki primjeri koji su do sada objašnjeni :
1. Rad sa stringovima
2. Rad sa nizovima
3. Rad sa formama
4. Višenamjenske stranice (tipa index.php?a=1&b=kk i index.php?nesto )
5. Rad sa flat filovima
6. Rad sa mysql bazom podataka
7. Rad sa ODBC-om

Volio bih obuhvatiti što više "gradiva" i polako me mašta napušta

qubi
24-05-2002, 21:08
malo smo stali sa tutorialom izgleda?

kad će taj treći dio...

p.s. za sve koje zanima php, a ne znaju kako "poštelat" IIS, PHP, mysql, perl... preporučio bih phpdev - dolazi kao samoekstrhirajući zip fajl u kojem je sve, ali baš sve namješteno da radi kako treba (jedino je server apache, ali mislim da to nikog neće zasmetat)

Kongi
24-05-2002, 23:05
Daleko od toga. :-)

Tutorial se pretvorio u knjigu (do sada ima oko 60 stranica, ali tek sam na pola puta).

Istio tako je provjeren na grupi studenata na ekonomskom i moram priznati da je povratna informacija zadovoljavajuća.

Sve u svemu kroz par dana možete očekivati novi dio vodiča.

Tema su mu višenamjenske stranice
(stvari poput
http://www.nesto.com/skripta.php?nesto
i
http://www.nesto.com/skripta.php?nesto=nesto
)
nakon toga ce doći mysql.

Kao što vidiš nisam vas zaboravio, samo sam u stisci sa vremenom