View Full Version : Multimedijalni CD-ROM
.:prela:.
05-01-2003, 16:58
Trebam pomoc!
Trebam raditi multimedijalni CD u FLASH-u. Glavni problem je sto neznam tocno kako se krecu cijene. Nisam nikakvu cijenu jos rekao dok se ne raspitam :) Molim Vas ako je netko vec radio nesto slicno ili zna da mi kaze otprilike kako se krecu cijene za takvu vrstu usluga!
Znaci nesto razumno sto bi mogao reci covjeku. Nebi zelio pretjerivati.
Unaprijed hvala!
P.S. CD ce ici u daljnju prodaju ako to igra ulogu, a vjerujem da igra!
zweistein
05-01-2003, 17:47
Hmm... ne znam koliko ce ti ovo pomoci, ali nedavno sam bio na jednom besplatnom tecaju za Flash koji je vodio jedan covjek iz tvrtke E-media iz Pule.
Naravno, ljude je zanimalo koliko dodje otprilike jedan Flash site (znaci, website napravljen u cijelosti u Flashu). On je rekao da se sve ispod 700-1000 eura ne isplati raditi...
Ne znam koliko ti ovo pomaze, ali pretpostavljam da bi za multimedijalni CD (ovisno o velicini), cijena trebala biti veca.
To sve ovisi o kilazi tog cd-a. Ako je neka animacija od 50 kb, onda nije u redu trazit vise od 50 kn, ali ako je nekaj malo vece, 50 MB recimo(a pogotovo ako ce jos ic u daljnju prodaju), onda ne daj za manje od 3000 eura :)
zweistein
05-01-2003, 18:50
Originally posted by Filip
To sve ovisi o kilazi tog cd-a. Ako je neka animacija od 50 kb, onda nije u redu trazit vise od 50 kn, ali ako je nekaj malo vece, 50 MB recimo(a pogotovo ako ce jos ic u daljnju prodaju), onda ne daj za manje od 3000 eura :)
A dobro, sad ovolike oscilacije medju cijenama nisu bas u redu... Uostalom, multimedijalni CD-ROM od 50kb? Prije multimedijalna disketa :D.
Ono, mm cd je zahtjevan posao... Tak da i ja mislim da ispod nekih 1500€ ne ides... Al sve ovisi o tebi i kakav ces posao napraviti.
Originally posted by zweistein
A dobro, sad ovolike oscilacije medju cijenama nisu bas u redu... Uostalom, multimedijalni CD-ROM od 50kb? Prije multimedijalna disketa :D.
Ono, mm cd je zahtjevan posao... Tak da i ja mislim da ispod nekih 1500€ ne ides... Al sve ovisi o tebi i kakav ces posao napraviti.
Pa ne znam, ja samo kazem kaj mislim. Ako moze jedan "studio" dobit 2000 eura za losu prezentaciju na 13 MB onda mozes i ti dobit 3000 eura za dobru prezentaciju na 50 MB. :D
Ali kakvo je stanje u hr, zalosno je trazit vise od 1000 kn :(
zweistein
06-01-2003, 17:21
Heh, to opet ovisi kakav je to mm cd... Ako ces ti raditi nesto kao HThinet softverski paket (i traziti 10 000€ za to) nije isto kao da ces raditi neku jednostavnu animaciju sa nekoliko linija ActionScripta (i naplatiti 1000€ za to).
Znaci, ovisno o kompliciranosti projekta napravis neku okvirnu cijenu...
.:prela:.
07-01-2003, 21:40
Hvala svima na pomoci!!!:)
Ako prodajes preko firme, znaci ako nudis profesionalnu izradu, mislim da ti je najmanja cijena CDa oko 5.000 DEM. Ja sam gledao kod dvije frime, i oba dvije su imale to kao nekakav minimum. Normalno ako to radis amaerski i na crnjaka u redu bi bilo za neki prosjecno zahtjevni CD traziti barem 2000kn.
U tom je lova stari :zbunj:
Stvar nije u kilaži već naravno u kompleksnosti stvari. Master CD koji sam radio za opel je morao imati import tablica za cjenike auta i custom animacije za svaku stranicu -- stvar je na kraju prešla 20 mega.
To ih je koštalo 18 000 kn, ali tu smo bili konkurentni -- inače za to se dere 25-40 somića.
Originally posted by Moloch
Stvar nije u kilaži već naravno u kompleksnosti stvari. Master CD koji sam radio za opel je morao imati import tablica za cjenike auta i custom animacije za svaku stranicu -- stvar je na kraju prešla 20 mega.
To ih je koštalo 18 000 kn, ali tu smo bili konkurentni -- inače za to se dere 25-40 somića.
Upravo tako, uračunaj koliko će ti vremena trebati dodaj neki koeficijent koliko ti je trebalo da to naučiš, sve se da izračunati. Recimo ako želiš biti skroz precizan i izračunati vrijednost svog rada, onda ćeš ići ovako:
1. učenje je posao koji si već obavio, ali vrijedi sigurno 3x više nego bilo koji drugi posao- dakle, ako si učio sve što t i treba (flash, actionscript itd.) sveukupno 500 sati, recimo x 70kn sat to ti je 35000kn posla.
2. podijeliš to s potencijalnim brojem mušterija u životu, jer to znanje višestruko iskorištavaš- recimo da je 10 godišnje x nekih 5 godina (to bi bilo ako samo radiš u flashu) koliko treba da tehnologija zastari - to je onda bijednih 700 kn na cijenu.
3. Radiš intelektualni posao, koji ako te ne pljačkaju košta bar 30kn x 1sat.
4. Ne znaš koliko će biti nepredviđenih stvari koje treba nadodati, dakle, dodaj još 50% na točku 3.
Recimo da radiš taj posao 2 tjedna x 5 x 8 sati radnih dana:
cijena je 700+30x40x1.5=2500 Kn, ako se nisam zaj... negdje.
To je minimum minimuma, zatim možeš procjenjivati vrijednost svog posla po tome koliko ga ljudi još zan raditi, koliko ga ljudi još želi raditi, zatim ako imaš firmu cijena je dupla jer stvar košta i kad još nije naručena itd. itd.
vBulletin® v3.7.4, Copyright ©2000-2009, Jelsoft Enterprises Ltd.