View Full Version : RAM
zweistein
23-12-2002, 09:46
Evo ovako... Stric mi je nabavio 256MB RAM-a. I to bi bilo to :).
J/k... RAM ubacim u slot, upalim komp i ne radi... Prepozna samo 128MB RAM-a koje je imao od prije (koje smo ostavili unutra). Dobro, izvadim ja 128MB i stavim samo 256... Nece uopce upaliti komp...
Izvadim obadva modula... identicna, osim po visini, obadva pc133... Samo ovaj od 256 ne radi.
Maticna podrzava do 768MB memorije, i ima 3 slota u koja mozete ubaciti max. 256MB.
I ne radi... Prckao po BIOSu... ne radi... Any ideas?
neradi ti taj komad rama sto pokusavas ubaciti :D
zweistein
23-12-2002, 09:51
Originally posted by jake
neradi ti taj komad rama sto pokusavas ubaciti :D
Noup, probao ja kod sebe, radi :p.
Probao si kod sebe i radi... A stric je "tebi" nabavio ram..
wtf ??
zweistein
23-12-2002, 11:00
Originally posted by jake
Probao si kod sebe i radi... A stric je "tebi" nabavio ram..
wtf ??
nije meni nego sebi... ma vazno je da ne radi, OK? :p
Predlog: idi na sajt proizvodjaca maticne ploce, skini novi BIOS i instaliraj ga... onda ce (verovatno) proraditi... a koja je ploca?
(kod mene je bio taj slucaj: imam MSI BX Master plocu, koja podrzava module do 256MB, ali SAMO SA NOVIM BIOSom!)
zweistein
23-12-2002, 22:12
Ploca je Gigabyte GA-7IXE4.
Aha, idi, idi...
Pa kad sprzis BIOS nakon sto si ga flashao ce ti biti ... :)
DO IT ON YOUR OWN RISK !!!
zweistein
24-12-2002, 08:21
Originally posted by vi3w3r
Aha, idi, idi...
Pa kad sprzis BIOS nakon sto si ga flashao ce ti biti ... :)
DO IT ON YOUR OWN RISK !!!
Dobro, pa nije valjda tak riskantno...
Da li je moguce da utor ne radi
mozda je nesto upalo u njega
zweistein
24-12-2002, 12:34
Originally posted by Miniweb
Da li je moguce da utor ne radi
mozda je nesto upalo u njega
Onih 128MB radi u bilo kojem utoru...
flashuj BIOS... naravno, moze da se desi da ti ploca posle toga ode u "vecna lovista", ali sanse su VEEEEOOOMMAAA male!
predlog: idi na www.benchmark.co.yu/forum pa na Maticne ploce (ili tako nesto), pa se tamo raspitaj... to je jedan od najboljih hardverskih sajtova u istocnoj Evropi...
flashuj BIOS... naravno, moze da se desi da ti ploca posle toga ode u "vecna lovista", ali sanse su VEEEEOOOMMAAA male!
Kad smo već kod toga, dal se varam ili stvari mogu otići po zlu samo ako se flasha s krivom verzijom BIOS-a? Tj. ako skinem sa službenog sajta od proizvođača ploče pravu verziju, ne bi trebalo biti problema?
Originally posted by višnja
Kad smo već kod toga, dal se varam ili stvari mogu otići po zlu samo ako se flasha s krivom verzijom BIOS-a? Tj. ako skinem sa službenog sajta od proizvođača ploče pravu verziju, ne bi trebalo biti problema?
Hm, uglavnom ne bi trebalo biti problema, ali... Događalo se da krepavaju ploče iako je sve napravljeno po naputku, pa toi je to razlog zašto se izbjegava raditi flash BIOa-a ako baš nije pod moraš.
Kad već pišem, da dodam i za memoriju.
Dakle iako je keks od 256 Mb on može raditi na 3,3V (uobičajeno), ali i na 5V (uvijek ima nekih čudaka), može biti parity, ali i no-parity (ta se najčešće koristi) i obično ne rade jedne umjesto drugih. Postoje još i priče o jednostranim i dvostranima keksima kao nešto važno, ali to slobodno zanemarite. :)
Starije ploče imaju neugodnu navadu da su im sabirnice ubrzane, pa je tako najčešće PC66 naprasno pretvoren u PC100 ili čak PC133 i odatle stiže cijeli raspon zanimljivih problema.
Nisam baš pomogao, ali eto prilike za igranje. Dok memorisjski keks ne ispusti plavi dim, tradicionalni dio svake kompjuterske komponente. :D
Originally posted by višnja
Tj. ako skinem sa službenog sajta od proizvođača ploče pravu verziju, ne bi trebalo biti problema?
Naglasak je na NE BI TREBALO... dakle, ne: NECE BITI problema...
ja znam mnogo ljudi koji su bez problema flashovali BIOS i nista nije bilo, ali... jednostavno, u veoma retkim slucajevima sve moze da ode u tri...
zweistein
27-12-2002, 09:28
Originally posted by Jadran
Kad već pišem, da dodam i za memoriju.
Dakle iako je keks od 256 Mb on može raditi na 3,3V (uobičajeno), ali i na 5V (uvijek ima nekih čudaka), može biti parity, ali i no-parity (ta se najčešće koristi) i obično ne rade jedne umjesto drugih. Postoje još i priče o jednostranim i dvostranima keksima kao nešto važno, ali to slobodno zanemarite. :)
Memorija provjereno radi na 3.3V... jer kod mene doma radi. Sad, parity ili no-parity, ne znam... treba provjeriti, ali kako?
Starije ploče imaju neugodnu navadu da su im sabirnice ubrzane, pa je tako najčešće PC66 naprasno pretvoren u PC100 ili čak PC133 i odatle stiže cijeli raspon zanimljivih problema.
Nisam baš pomogao, ali eto prilike za igranje. Dok memorisjski keks ne ispusti plavi dim, tradicionalni dio svake kompjuterske komponente. :D
Heh... ma ploca je OK jer je komp kupljen prije malo vise od 1 godine i u prirucniku pise da podrzava PC133 memoriju...
Originally posted by zweistein
Memorija provjereno radi na 3.3V... jer kod mene doma radi. Sad, parity ili no-parity, ne znam... treba provjeriti, ali kako?
Heh... ma ploca je OK jer je komp kupljen prije malo vise od 1 godine i u prirucniku pise da podrzava PC133 memoriju...
Ovako u predblagdanskom raspoloženju mogu te samo uputiti na http://www.simmtester.com pa možda se nešto pronađe. :(
zweistein
27-12-2002, 16:35
Originally posted by Jadran
Ovako u predblagdanskom raspoloženju mogu te samo uputiti na http://www.simmtester.com pa možda se nešto pronađe. :(
Hvala... Probam nesto tu naci.
A probaj posudit od nekog drugog 256 RAMA i vidi dal rade na toj matičnoj. Onda probaj svojih 256 RAMa stavit na tu tuđu matičnu. Pa ako radi zahvali i mijenjaj se!:smije:
zweistein
30-12-2002, 12:31
Originally posted by ram
A probaj posudit od nekog drugog 256 RAMA i vidi dal rade na toj matičnoj. Onda probaj svojih 256 RAMa stavit na tu tuđu matičnu. Pa ako radi zahvali i mijenjaj se!:smije:
LOL, ma dao sam mu svojih 256MB da proba, al ni to ne radi...
???
vBulletin® v3.7.4, Copyright ©2000-2009, Jelsoft Enterprises Ltd.