View Full Version : Izrada CMS-a - koristiti neki framework ili ne?
Trebao bih napraviti kompletni CMS u PHP-u za jedan vlastiti projekt.
Još uvijek sam php početnik, pa tražim smjernice.
Imam dosta iskustva s C++ i kuzim sintaksu php-a. Zapravo i znam sve što se nalazi po tutorialima za početnike i radio sam neke manje skripte, no nemam pojma kako krenuti s izradom CMS-a.
Da li koristiti neki framework ili ne? Molim za savjete.
Trenutno sam u fazi prikupljanja materijala, a čim završe ispitni rokovi bacam se na projekt, 10+ sati dnevno :cp:
Imam dosta knjiga o php-u, pa me zanima da li da se orijentiram samo na one o php5 ili da proučavam i php4? To jest da li ću propustiti što ako odmah krenem s materijalima za php5?
Dobre strane korištenja postojećeg frameworka su što skoro svi php frameworki imaju gotove login sustave, user managment sustave, autorizacijske sustave i sl. tako da si dio rada već napravio.
Velike prednost što ćeš dobro naučiti neki framework od kojeg kasnije možeš živjeti.
Mane su što koristeći tuđi framework moraš znati da ovisiš o tom frameworku što i nije najljepše rješenje. Zatim instalacija cms ovisi o framworku, znači prvo treba srediti framework na serveru pa onda instalirati CMS (nije da je to problem ali pokazuje da si vezan za framework). Neki frameworki nemaju tipične php opcije koje bi očekivali, znači opiči negdje echo i neće se dogoditi ništa.
Znači to nije fleksibilno rješenje.
S druge strane razvijanje vlastitog frameworka puno vremena će biti potrošeno na planiranje. Ukoliko se odlučiš za OOP pristup vjervatno ćeš odabrati MVC pristup što zahtjeva da sve bude isplanirano kak spada.
Dobre strane korištenja postojećeg frameworka su što skoro svi php frameworki imaju gotove login sustave, user managment sustave, autorizacijske sustave i sl. tako da si dio rada već napravio.
Velike prednost što ćeš dobro naučiti neki framework od kojeg kasnije možeš živjeti.
Mane su što koristeći tuđi framework moraš znati da ovisiš o tom frameworku što i nije najljepše rješenje. Zatim instalacija cms ovisi o framworku, znači prvo treba srediti framework na serveru pa onda instalirati CMS (nije da je to problem ali pokazuje da si vezan za framework). Neki frameworki nemaju tipične php opcije koje bi očekivali, znači opiči negdje echo i neće se dogoditi ništa.
Znači to nije fleksibilno rješenje.
S druge strane razvijanje vlastitog frameworka puno vremena će biti potrošeno na planiranje. Ukoliko se odlučiš za OOP pristup vjervatno ćeš odabrati MVC pristup što zahtjeva da sve bude isplanirano kak spada.
Hvala na informacijama.
Zasad sam više na strani razvijanja vlastitog frameworka, vremena imam dovoljno, a želim savladati php maksimalno.
Koristio sam jedan komercijalni CMS baziran na MVC-u i sviđa mi se pristup.
Trenutno od MVC imam iskustva samo sa 'V' - view, tj. modificirao sam ljudima template.
Vjerojatno ću krenuti sa svojim frameworkom, a ako odustanem, prebacit ću se na neki postojeći framework koji koristi MVC.
Što mislite o CakePHP? Nešto sam čuo da je dosta spor.
Koji je najpopularniji MVC framework?
Btw, da li postoji koja php knjiga na našem tržištu a da ima opisanu izradu frameworka/CMS-a? Imam puno materijala u digitalnom obliku, ali namjeravam nabavit i neku knjigu u fizičkom obliku. Preporuke?
Ima knjiga, potraži na Amazon ili o'reily ili na google how to create cms in php.
No moj savjet ti bi bio da proučiš dizajn patterne (MVC je u biti skup više dizajn patterna) i da proučiš barem jedan open source CMS tipa Joomla (mislim framework ne admin sučelje) i siguran sam da će ti sinuti ideje od kuda krenuti.
Edit.
Pod tipa Joomla mislim open source CMS sa MVC framework.
Možda Joomla ne bi bio najbolji primjer jer mislim da ima i jednostavnijih od Joomla 1.5 no Joomla je lijep primjer.
Probaj s codeigniterom (www.codeigniter.com)
Ako radiš CMS i nemaš previše iskustva zašto ne probaš s Drupalom kao osnovom?
Ukoliko ti je taj projekt vježba/igra, a ne posao, kreni od nule, nauči osnove web-a i web tehnologija i napiši sam aplikaciju. Kada postaneš pametniji i iskusniji napravi novu i bolju... :)
Kada ovladaš materijom baci oko na neki od postojećih frameworka...
Po meni zend framework je daleko ispred svih.
Po meni isto, zato sam ga i odabrao kao svoj alat, ali s obzirom da nemam tako duboka iskustva s ostalim FW-cima ne želim ga preporučivati ljudima koji još nisu napisali niti svoju prvu web aplikaciju...
A po cemu bi onda drupal ili codeigniter ili symfony bio ista drugaciji. Mislim Zend je bog i batina u PHP svijetu i po meni glavni orjentir bi trebali biti oni, sta ne?
U ostalom momak ima znanja u Cu, dakle dobre osnove zna i nece mu biti nikakav problem. Puno bolje neg da pise svoje nesto za pocetak.
Slazem se da treba prvo malo iskustva sa osnovama jezika i sve i tek onda krenut ka frameworcima i sl. tu si u pravu!
vBulletin® v3.7.4, Copyright ©2000-2009, Jelsoft Enterprises Ltd.