PDA

View Full Version : Vaša rješenja za neispunjenu i krivo ispunjenu formu

Wizard4U
04-08-2008, 13:18
Znači imam formu za registraciju, i ja sam do sad imao na sljedeći način.

korisnik ispuni poljai kad stisne submit najprije provjerim dal su ispunjena sva polja ili ako neka polja imaju određeno koliko je minimalno znakova potrebno, i ukoliko nešto nije ispunjeno ja sam ga preusmjerio na npr. register.php?err=1 , itd.

Jer sam htio da mi se erro ispiše pored polja koje je neispravno ispunjeno, ali malo sam razmišljao i skužio da je to potpuni promašaj tj. da to nije rješenje nego se mora to izvesti na drugi način.

E sad Vas koji ste već to rješavali bi zamolio da mi velite na koji ste način vi to rješili?

PS. razmišljao sam da pomoču $_SESSION-a (ako je dobro recite a ako nije samo zanemarite taj prijedlog)?
Hvala

Ibiza
04-08-2008, 16:48
Za to ti je dovoljan javascript i vjerojatno ima gotovih skripti koje ukomponiraš ili sam napišeš, nije komplicirano. Tako korisnik ne gubi podatke niti se šalju prema serveru dok sve nije točno popunjeno.
To je funkcionalno za 100% normalnih korisnika i 95% korisnika uopće. Radi sigurnosti i onih 5% moraš imati i provjeru SVIH ulaznih varijabli u php-u a kako ćeš precizno rješit je čisto stvar kozmetike i predugo za objašnjavat...

silence
05-08-2008, 08:42
a kaj ako neko ne koristi JS?

Ibiza
05-08-2008, 09:39
a kaj ako neko ne koristi JS?
To je problem samo njega i njegovog psihijatra, svi normalni ljudi koriste JS. (Eventualno neki handheld je nema.)

I zato sam napisao da moraš imati provjeru i u samoj skripti (više radi sigurnosti, nego tih pacijenata). Upisane vrijednosti je potrebno pohraniti u varijable, a ne tražiti od korisnika da pritisne back dugme, pa sve te vrijednosti vratiti u formu. Najjednostavnije je imati samo jednu varijablu za pruku o grešci i nju u kodu samo nadopunjavati kako se pojavi neka nepravilnost, pa tu istu varijablu crvenim slovima prikazati na početku forme.
Sve se pojednostavljuje ako se koristi neki template engine i kod je razdvojen od html-a...

gog
05-08-2008, 15:25
Jer sam htio da mi se erro ispiše pored polja koje je neispravno ispunjeno, ali malo sam razmišljao i skužio da je to potpuni promašaj tj. da to nije rješenje nego se mora to izvesti na drugi način.

Zašto je to riješenje potpuni promašaj?

Baci oko na Zend_Form (trebat će ti i Zend_Validator i Zend_View) koji to ima poprilično elegantno riješeno.