PDA

View Full Version : Upload slika za proizvod

zorro128
02-07-2008, 10:32
Trebam za jedan projekt uz standardni opis proizvoda uplodat i određen broj slika.

Zamislio sam da slike na serveru budu imenovane tako da njihovo ime odgovara id-u proizvoda. Također može biti više slika za isti proizvod, a razlikovat ću ih dodavajući iza imena slike redni broj.

E sada kako prilikom unosa samog proizvoda ne znam koji će mu biti id, zamislio sam da jednoj stranici prvo unesem podatke o proizvodu i potom sačuvam informacije u bazi, a onda korisnika usmjerim na drugu stranivcu, a kao parametar prenosim i id proizvoda koji je prethodno unešen i onda ga iskoristim za imenovanje slika koje će korisnik uploadat.

Prva slika bi bila ujedno i glavna slika proizvoda, a ukoliko se ona izbriše onda pretražim direktorij slika pronadjem preostale slike koje odgovaraju proizvodu i preimenujem samo redne brojeve.

E sada ako netko zna jednostavniji način nek javi :)

junior
02-07-2008, 11:32
Ne vidim neki smisao u ovakvom načinu imenovanja slika. Zašto slikama ne zadržiš originalan naziv? Zašto im ne postaviš ime takvo da se po imenu slike shvati o kakvom se proizvodu radi? (Google?)

Ja bih na tvom mjestu napravio tablicu sa informacijama o slikama, takva tablica bi imala sljedeće kolone:
id, idProizvoda, pathDoSlike, dodatne informacije o slici koje su potrebne (dimenzije, opis...)

Na takav način teoretski možeš dodati neograničen broj slika svakom prozivodu, i vrlo je upravljati slikama.

zorro128
02-07-2008, 12:06
Što ako kojim slučajem korisnik uploada sliku istog imena, a slika takvog imena već postoji na serveru?

Možda je u tom slučaju bolje da preimenujem slike u id proizvoda, ali da recimo dodam još alt opis slike kojeg korisnik samo unosi ili jednostavno upotrijebim naziv proizvoda.

junior
02-07-2008, 12:50
Provjeriš da li slika sa istim imenom već postoji na serveru [file_exists()]
Ako postoji dodaš slici neki sufix ili prefix... tako da na kraju ispadne slika_copy2.jpg,
ako pak ne postoji samo je uploadaš...

Sky
02-07-2008, 12:56
Što ako kojim slučajem korisnik uploada sliku istog imena, a slika takvog imena već postoji na serveru?Prije zapisivanja slike na server provjeriš da li već postoji ta slika. Ako da, promijeniš joj ime, npr, dodaš broj 1, odnosno broj 2, koliko god dok ne dođeš do imena koje ne postoji.

Edit: junior me pretekao :)

zorro128
02-07-2008, 13:00
Prijedlozi prihvaćeni. Zahvaljujem :)

<[cyber]>
02-07-2008, 14:19
ja sam to rijesavao tako da kao sufiks slici dodam $random =rand();

stvarno je mala mogućnost da se pogodi da za sliku koja ima isto ima bude i ovo isto. A i izbjegao sam na ovaj nacin provjeravanje postoji li slika sa ovim imenom vec na serveru