PDA

View Full Version : Slaganje elemenata i mijenjanje boje

zorro128
06-06-2008, 17:24
Za potrebe online kataloga odjeće trebam napravit skriptu koja bi omogućila korisnicima da sami izaberu boje pojedinih odjevnih predmeta.

Znači uzmu neki kroj majice i onda biraju koje boje će biti rukavi, koje boje ostatak majice itd...

E sad me zanima jel netko nešto slično uradio da me uputi kako ovo najelegantnije riješiti.

Moja pretpostavka je da se koristi ajax u ovome slučaju, ali me brine kako bojiti pojedine dijelove majice...

hudo
06-06-2008, 19:14
hmmm, najjednostavnije je da se preloadaju sve boje, i to recimo sve boje rukava, i sve boje tjela. Onda se sa javascriptom/css kombinira jedno preko drugog, ili jedno uz drugo.
Znaci, jedna slika majice se sastoji ili od tri slike jedna uz drugu (rukav-tjelo-rukav), ili od dvije gdje je jedna iznad druge (slika tjela iznad slike rukava).
Druga opcija da se to napravi server-side. GDI+ i .net imaju gomilu naredbi za crtanje/bojanje, siguran sam da i php ima neki library za to.
Sve u svemu, dobra ce to biti fora :)

Edit: a Flash ?! Mozda cak najlakse i najefektnije rjesenje? A svi imaju flash player!

mamica
06-06-2008, 19:53
Efektno? Da, sve dok posjetitelj ne vidi obavijest: "Slike na ovim stranicama su samo informativnog karaktera i nužno ne odgovaraju stvarnim predmetima". Od tog trenutka nadalje aplikacija je samo još jedna zezalica.

Na stranu grintanje (utisak je na kraju ono što stranicu izdvaja iz mnoštva), ovdje imaš nekoliko interesantnih situacija:
- poslikati sve odjevne predmete i prikazivati ih kakvi jesu (zanemarimo pojedinačna podešenja zaslona)
- svesti odjevne predmete na pojednostavljene oblike (simbole?) i generirati rgb osvjetljenje kao novi sloj (na ovaj ili onaj način izvedivo u svim tehnologijama, mada mi se čini da je još najlakše u Flashu)

Prva situacija drži vodu ako nema puno odjevnih predmeta, ali nekako mi se čini da bi ti radije on-the-fly rješenje, zar ne?

(Razmišljam naglas: vidio sam stranice nekog proizvođača automobila gdje je moguće birati boju laka, naplatke i ostale điđe. Naravno, izvedeno je u Flashu. Ako imaš vremena, pogledaj kako odjeću predstavljaju poznatije robne marke odnosno razni T-shirt servisi... možda netko od njih ima slično rješenje ;) )

zorro128
06-06-2008, 22:24
Zanimljiva rješenja.

Zasada još ne znam koliko će artikala biti raspoloživo za ovo "zezanje".

Flash. Hm. Tu nisam nikako dobar. Možda za koji banner napravit ) a ima još jedna stvar. Želim imati što manje posla oko ovoga.

Znači najradije bi da oni mogu uploadat 2D kroj majice s bijelom pozadinom i crnim obrubom. E onda korisnik iz paleta boja bira koju boju hoće za rukav a koju za tijelo i onda kada napravi kombinaciju koja mu se sviđa pošalje je također preko te aplikacije u sustav koji kasnije obavještava administratora.

Samo ne znam koliko je moguće ivesti ovo da određena područja slike se mogu bojiti dok druga ne mogu jer se radi o poligonima koji nikada nisu iste veličine (različiti krojevi).

hudo
07-06-2008, 14:33
Bas to bojanje bi u biti simulirao sa slikom preko slike, i to uz pomoc transparentnog gif-a, tako da se nepravilni rubovi dobro posloze.

Probaj u photoshopu napraviti dva layera, jedan sa rukavima i tijelom, a drugi iznad, samo sa tjelom neke druge boje, i taj drugi layer pozicioniraj tako da sve zajedno izgleda ok.
Taj drugi player onda mozes sejvat i svim zeljenim bojama.
Ili zamislimo to analogno kao obicni bjeli papir sa nacrtanom majicom, i preko toga prozirna folija sa nacrtanim tjelom majice u drugoj boji!

Sljedeci koraj je slaganje toga u html/css (da jedan gif ide preko drugog), i promjena layera pomocu JS (mjenjanje posebno doljnjeg, a posebno gornjeg gifa), a to ti je par linija javascript koda.

zorro128
07-06-2008, 16:59
Zanimljiva ideja. Samo opet da ponovim. Korisnik bi trebao imati dosta veliku paletu boja za birati. Oko 20 boja. E sada želim izbjeći da za svaku kombinaciju moram uraditi transparentne gifove

zorro128
08-06-2008, 04:19
Evo što mi je prijatelj predložio. Vrlo jednostavna ideja i realizacija.

http://www.zkaradza.com/bojanje/

Prvo je stavio prozirni png u obliku majice, a onda ispod njega mijenja boje.

Sada bi trebalo samo podijeliti sliku u tri dijela (dva rukava i tijelo majice).

hudo
09-06-2008, 10:52
Odlicna fora zorro123! Bas elegantno rjesenje!

zorro128
09-06-2008, 10:57
A budem li morao bojiti okovratnike pucat ću u nekoga :)