PDA

View Full Version : Cijena održavanja

vertextaurus
05-04-2004, 11:55
Možda nisam na pravom mjestu, te ako nisam uputite me....

Kolika bi bila minimalna cijena održavanja web stranica po principu:

A. osvježavanje web stranice (1) svaki dan ili 30 - 31 dan mjesečno tj. ovisno koliko mjesec ima dana sa utroškom do 2 sata po promjeni.

B. te povremeni redesign stranice te dodavanje novih elemenata (otprilike 1 mjesečno) sa utroškom do 2 sata po promjeni.

Tu postam iz razloga što sam u sličnoj situaciji kao sugovornik - iako to nije moj posao te iako nemam dovoljno vremena da ga izdvojim još za web, te je direktor rekao da će to posebno platiti (dodatak na plaću) interesira me koliko bi to koštalo?

Gledah po netu i naletjela sam na monstruozne cifre. Usput, ne mogu saznti koliko npr. tvrtka Epsilon naplaćuje sat rada - jako me to interesira!

Zahvaljujem na svakom prijedlogu!

futuro
05-04-2004, 12:52
Teško je odrediti pravu cijenu tome zato što opseg posla nije unaprijed poznat. Dva sata nekom webmajstoru nije isto što i dva sata početniku. Isto tako, svatko cijeni svoj sat rada drugačije, a u ovom poslu kojim se bavimo je poznata stvar da je razlika u cijenama astronomska od studija do studija. Neka procjena cijene sata? Mislim da bi 50Kn bio neki minimum ispod kojeg ne bi trebala ići.

Katarina
05-04-2004, 13:27
To su stvarno stvari koje je teško odrediti. Kad bih ja kao početnik u nekim stvarima odredila satnicu za recimo moje prve pokušaje instalacije php foruma s kojim sam se naganjala tri puna dana...
U biti ispalo bi da masno naplaćujem svoje neznanje.
Mislim da bi u određivanju cijene trebalo u ovakvim poslovima uzeti u obzir i neke druge parametre a ne samo utrošeno vrijeme, inače bi se svi "vadili" na satnicu.
Možda ne bi bilo loše kad bi vi iskusni webmasteri na neki način rangirali vrijednost stranica prema načinu izrade, upotrebljenim interaktivnim elementima, postavili nekakvu vrstu standarda... Znam da ima dosta napisanog o tome kako bi trebale izgledati dobre stranice, ali ne znam da li je netko to doveo u korelaciju s cijenom.
Ispravite me ako griješim.

Sljaker
05-04-2004, 14:00
Ako cijena nije određena ugovorom (npr. o održavanju), mi naplaćujemo 300,00 kn po satu za konzultanta (moja malenkost) ili 200,00 kn po satu za webmastera. Napominjem da u tvrtki imamo ukupno 7 MSCE licenci... Kažu korisnici da smo među jeftinijima.
Naravno, to se odnosi na usluge koje nisu posebno definirane u popisu naših usluga. Ako je usluga definirana u cjeniku, onda naplaćujemo tu (definiranu) cijenu.

Međutim, mi nastupamo kao vanjska tvrtka. Ako netko radi u tvrtki koja treba određenu uslugu, onda sve ovisi o opisu radnog mjesta. U svakom slučaju, rad izvan radnog vremena trebate naplatiti kao prekovremen rad po svaku cijenu, a rad izvan opisa radnog mjesta kao dodatni honorarni posao. Gubitak takvog radnog mjesta gdje ne možete ostvariti ta prava nije pravi gubitak!

KriDom
05-04-2004, 16:23
Originally posted by vertextaurus

Kolika bi bila minimalna cijena održavanja web stranica po principu:

A. osvježavanje web stranice (1) svaki dan ili 30 - 31 dan mjesečno tj. ovisno koliko mjesec ima dana sa utroškom do 2 sata po promjeni.

B. te povremeni redesign stranice te dodavanje novih elemenata (otprilike 1 mjesečno) sa utroškom do 2 sata po promjeni.

Minimalno?

A. 122+PDV / sat

B. isto tako

C. sati su efektivni, znači ne koliko tebi za to konkretno treba, već koliko profesionalcu za to realno treba vremena (ovisi da li je materijal u elektronskom obliku ili ga treba pretipkavati, odnosno scanirati itd.)

D. za prave poslove se, naravno - uključi popust

KriDom
05-04-2004, 16:33
Originally posted by Katarina
Mislim da bi u određivanju cijene trebalo u ovakvim poslovima uzeti u obzir i neke druge parametre a ne samo utrošeno vrijeme, inače bi se svi "vadili" na satnicu.
Možda ne bi bilo loše kad bi vi iskusni webmasteri na neki način rangirali vrijednost stranica prema načinu izrade, upotrebljenim interaktivnim elementima, postavili nekakvu vrstu standarda... Znam da ima dosta napisanog o tome kako bi trebale izgledati dobre stranice, ali ne znam da li je netko to doveo u korelaciju s cijenom.

Kod izrade stranica (ono gore se odnosi na samo održavanje, koje ne bi smijelo biti komplicirano, dapače - za dva sata vijest nađem, slikam, popijem kavu, obradim i publiciram...) se, naravno, ne mogu računati sati po svojoj volji.
Mislim da kod same izrade web-a treba imati razrađeno puno više zasebnih
stavki koji čine ukupnu cijenu:
- dizajn
- broj stranica
- interaktivnost da/ne
- multimedijalnost (npr. Flash)
Iz osobnog iskustva; meni je najteži dio posla osmisliti sam izgled budućeg web-a (klijenti uglavnom ne znaju što žele, ili to ne znaju reći), što uključuje i grafički dizajn, layout i strukturalnu organizaciju. Kad je to dovršeno, ostalo je čista manufaktura...
Međutim, klijenti također nerijetko gunđaku upravo na visoke iznose za te stavke ("Kaj mu je to?"), te se u principu sve treba dijelom ukalkulirati i u cijenu po stranici.
Na kraju, klijent pristaje na cijenu manju ili malo veću od onog što je naumio izdvojiti za web stranice, a vaše je da od toga uspijete napraviti uradak kojim se možete pohvaliti, a da na njemu ne izgubite više vremena nego vam je plaćeno...
Što se tiče kvalitete; referentna lista (portfolio) ili tradicija (a može i prestiž...)

P.S.
Treba osnovati udrugu webmajstora... Ili barem ceh...