PDA

View Full Version : Robustan framework - da ili ne?

franzi
10-05-2008, 12:33
Svi znaju za Ruby on Rails, Django ili Symfony. Premda su ti frameworki pisani za različite programske jezike (Ruby, Python, PHP), namjena im je gotovo ista - sve serviraju na pladnju. :)

Symfony primjerice promovira ideju da se uopće ne treba kodirati backend (administracija) neke aplikacije. I zaista, sasvim je moguće to izvesti pomoću Symfonya. Slično je i u ostalima.

Mene zanima, međutim, koliko je pametno koristiti takav framework (pa i pri velikim projektima) s obzirom na određene nedostatke u performansama (Symfony je po nekim mjerilima spor, za RoR se pričalo da će ga Twitters napustiti, čini mi se da Django najbolje stoji)? U kojoj mjeri ih vi koristite?

nitko
10-05-2008, 13:02
Jedino sam koristio CodeIgniter. Iako ne volim previše frameworke, ovaj je moj izbor broj jedan.

Dokumentacija mu je solidna, ima nedostataka, paging je recimo loše složen (lagano se modificira da radi bolje).

Još jedna mana po meni je database klasa koja je složena za "debile" (tu je sličan Symfony-ju) dok je ostalo solidno.

Čuj, moje mišljenje je da je to stvar svake osobe i kako kome leži koji framework. Meni je "užitak" pisati vlastite klase, i sve sam slagati dok je nekima framework jedino rješenje.

Što se tiče korištenja frameworka u velikim projektima, zašto ne ?

djomla
10-05-2008, 13:47
Najbolji framework je vlastiti framework ... em sto je prilagođen tebi... da treba ti vremena malo vise da ga napravis i kodiras al kod je prilagođen tebi i tvojim potrebama i znas na pamet gdje je sta. Symfony je ok al za kodiranje backenda i malo kompliciranijih stvari mi bas nikako nije legao pogotovo radi template sistema. Medju ovima koje sam koristio codeigniter je po meni odlican.

Ali sam si dao truda napravio svoj i mogu rec da ima sve funkcionalnosti kao vecina njih, optimizirao sam ga i radi za sad jako dobro.

gorrc
10-05-2008, 14:26
Ja sam svako za, prvi kontakt sa frameworkom mi je bio Flex.

Ako se ide raditi komponenta ili proširiš postojeću uvijek možeš koristiti prednosti toga što radiš u Flexu i što je puno stvari definirano koje bi inače sam morao raditi.
No to su komponent based framework, kod php je to Prado.

Ne gledam na framework kao nešto što je napravljeno da ja to trebam posložiti već kao skup klasa koja ja mogu prema potrebi nasljeđivati, mijenjati i sve ono što čini ljepotu OOP.