View Full Version : Recite mi što je to 128-bitna enkripcija i veza s zaštitom računala?
KOMPARATIV
21-02-2008, 00:49
Što je to 128 bitna enkripcija zapravo odnosno može li mi koja stručna osoba ovdje definirati taj pojam?..... Nadalje,mogu li ja svoje računalo time zaštititi AKO je uopće moguće? (joj majku mu a baš bi si htio neku dobru zaštitu protiv hakera napraviti) :cp:
Molim stručan odgovor.... :student:
Enkripcija je proces kojim uz pomoć nekog algoritma podatke izmjeniš tako da postanu nečitljivi. 128 bitna enkripcija znači da je duljina ključa s kojim mijenjaš podatke/vraćaš podatke u razumljivi oblik 128 bita. Ako netko ide kombinaciju po kombinaciju pogađati taj ključ treba 2^128 pokušaja da bi sigurno pogodio (bolesno velik broj) . Postoji dosta algoritama za enkripciju i uglavnom se svode na jedostavne operacije algebre logike.
Ako želiš kompletno računalo zaštiti nekakvom enkripcijom predlažem Btilocker (dolazi s windows vista ultimate), moguća je zaštita nekog pojedinog fajla programima za komprimiranje koji imaju ugrađene enkripcije.
Enkripcije se koriste i za osiguravanje raznih vrsta komunikacijskih kanala (wireless, SSL...).
Hakeri ne napadaju male obične ljude jer jednostavno nisu izazov niti se od nanošenja štete tebi može izvuć ikakva $$$ korist. Antivirus + firewall su sasvim dovoljni za zaštitu...
KOMPARATIV
21-02-2008, 12:40
Uvau....vrlo impresivnoooo!Super!!E sad još nešto ovako....čitao sam malo po blogovima (sad ne znam je li to moguće) našla se tako neka grupica ljudi koji su se onak pravdali onak malo hladnoratovskog tipa ..."ja ću tebi srušit blog ovo ću ti ono ću ti" i prativši ih malo na njohovim blogovima odjednom je jedan objavio post da im je jedan od tih frajera uništio ne samo računalo nego d aje sa tim nekim virusom uništio telefonske linije!!.....mislim.....jesu li i takve stvari moguće......
O čemu se tu radi????molim reci te mi....
Oštetiti računalo u softverskom smislu je moguguće, dok je oštetiti hardver jako teško ako ne i neizvedivo. Prije je bilo moguće zapržiti računalo ako je dugo vremena cpu load 100% i ako nema adekvatnog coolera. Proces niskog prioriteta s beskonačnom petljom koja nešto radi je klasični primjer takvog napada, jako primitivno i učinkovito. Kasnije su implementirana hardverska rješenja koja bi gasila sistem kad bi se počeo pregrijavati.
Danas možeš srediti određeni komad hardvera tako da pokreneš software za update firmwarea i umjesto tvorničkog ubaciš neku glupost tako da uređaj postane neupotrebljivi komda lima, ali za ovo uglavnom trebaš fizički pristup kompu pa i nije neka hakerska praksa.
Što se tiče telefonskih linija moguće je denial of service napadom opteretiti neki usmjerivač prometa (router), ipak svi novi uređaji imaju automatsku detekciju takvih napada tj. vide da neka ip adresa šalje jako puno requesta pa se blokira pristup. Druga stvar je distributed denial of service koji koristi više IP adresa. Treba velik broj računala zaraziti virusom koji će slati requeste i sve vremenski koordinirati, a to je prilično komplicirano.
Bitna stvar je da po prestanku ovakvog napada sve instantno profunkcionira jer nestaje zagušenje.
Fizičkog oštećenje telefonske linije je nemoguće.
KOMPARATIV
22-02-2008, 01:09
Oštetiti računalo u softverskom smislu je moguguće, dok je oštetiti hardver jako teško ako ne i neizvedivo. Prije je bilo moguće zapržiti računalo ako je dugo vremena cpu load 100% i ako nema adekvatnog coolera. Proces niskog prioriteta s beskonačnom petljom koja nešto radi je klasični primjer takvog napada, jako primitivno i učinkovito. Kasnije su implementirana hardverska rješenja koja bi gasila sistem kad bi se počeo pregrijavati.
Danas možeš srediti određeni komad hardvera tako da pokreneš software za update firmwarea i umjesto tvorničkog ubaciš neku glupost tako da uređaj postane neupotrebljivi komda lima, ali za ovo uglavnom trebaš fizički pristup kompu pa i nije neka hakerska praksa.
Što se tiče telefonskih linija moguće je denial of service napadom opteretiti neki usmjerivač prometa (router), ipak svi novi uređaji imaju automatsku detekciju takvih napada tj. vide da neka ip adresa šalje jako puno requesta pa se blokira pristup. Druga stvar je distributed denial of service koji koristi više IP adresa. Treba velik broj računala zaraziti virusom koji će slati requeste i sve vremenski koordinirati, a to je prilično komplicirano.
Bitna stvar je da po prestanku ovakvog napada sve instantno profunkcionira jer nestaje zagušenje.
Fizičkog oštećenje telefonske linije je nemoguće.
A taaako znači :ideja: dakle u principu 128 bitna enkripcija tu nikako ne pomaže zar ne?Onda svi ovi napadi koji se učine ... mislim mogu li oni ugroziti podatke na računalu?Zapravo postoji li kakvo riješenje da se je pripremim na takve napade...mislim nisam ja sad tu PENTAGON ali rado bih iskušao tu 128 bitnu enkripciju znate..al dobro živi bili pa vidjeli.Još jednom VELIKO hvala na ibformacijama :eu:
heh... ma nece te nitko napadati, a ti pametnjakovici koji vicu: "ja cu ovo, ja cu ono...", to su psi koji laju a ne grizu... ako se netko vec bavi takvim glupostima, on ti to sigurno nece tako najaviti na crkvena zvona... ali ok... i ja sam iz ovoga saznao puno korisnih informacija...
vBulletin® v3.7.4, Copyright ©2000-2009, Jelsoft Enterprises Ltd.