View Full Version : Instalirati XAMPP ili odvojeno PHP, MySQL i Apache?
Budući da sad nemam vremena pisat kaj sve nije u redu jer je previše toga promašeno, pa ću drugom prilikom.
No ono što je razlog da pišem post ovaj je koment:
"mrzim kad ljude uce instalirati xampp i slicne shitove. Puno bolje, lakse i efikasnije instalirati cisto PHP APACHE MYSQL"
Poštovani webmajstori kaj mislite o tome? (nevezano uz recenziju site-a)
Tema izdvojena iz teme "Učionica" pod "Recenzije vaših webova".
za neke je lakše xampp ili wampp instalirat a nekima Apache i mySql tak da ono ;)
"mrzim kad ljude uce instalirati xampp i slicne shitove. Puno bolje, lakse i efikasnije instalirati cisto PHP APACHE MYSQL"
Poštovani webmajstori kaj mislite o tome? (nevezano uz recenziju site-a)
rofl. evo, do prije mjesec dana uvijek sam radio odvojeno apache + php + mysql i nije neki problem, ali čovječe za xampp samo pokreneš instalaciju i gotov si. stoga se ne slažem sa ovim "lakše i efikasnije", ali da je "bolje" to možda i stoji, mada se još nisam uvjerio.
mrzim kad ljude uce instalirati xampp i slicne shitove. Puno bolje, lakse i efikasnije instalirati cisto PHP APACHE MYSQL
Glupost (osobno mišljenje). Nije da nebih mogao složiti php & apache & mysql, ali nemam potrebe za tim kada postoje određeni programi koji će mi to odraditi. Jednostavno, ne želim se trenutno zamarati time, a i WAMP5 je po meni i više nego solidan.
Potrebu za instalacijom, čisto PHP, APACHE, MySQL-a, možeš možda dobiti zbog želje za dokazivanjem, ili jednostavno mrziš takve programe (što bi opet dovelo do toga da želiš dokazati da možeš sve sam), no realno gledano. Nema potrebe za time. Možeš ti instalirati da se uvjeriš da nisi budala :) ali kao što sam rekao, nema potrebe.
Niti Einstein se nije zamarao odjećom koju nosi : )
Vidim da su neki krivo shvatili, izjava
"mrzim kad ljude uce instalirati xampp i slicne shitove. Puno bolje, lakse i efikasnije instalirati cisto PHP APACHE MYSQL" je preuzeta sa ucilice.net kao komentar fritza,
no čuo sam ono što sam htio.
@nitko-- takvo mišljenje se traži.
U globalu, mogu prožvakat 'webmastere' koji se hvale validnošću koda a sve ostalo im je daleko u q****, site im je strukturiran ko svinjac, ali ovo gore navedeno nije ni zaslužilo raspravu.
pr: http://www.flegma.biz/ . Ništa osobno amigo..ali ono... Morate postat svjesni da je vaša usmjerenost pažnje na validnost koda pretjerana. Cijeli ovaj forum je zaražen tim sindromom a site-ovi se i dalje rade ispod razine.
Osobno koristim XAMPP i služi me više nego odlično, jednostavna i brza instalacija. Neznam i neću se ni zamarat učenjem instalacije PHP, APACHE, MySQL-a, jer bi to bio apsurd.
Pozz svima! :)
RIP Rock
16-02-2008, 12:25
Osobno koristim XAMPP i služi me više negu odlično, jednostavna i brza instalacija. Neznam i neću se ni zamarat učenjem instalacije PHP, APACHE, MySQL-a, jer bi to bio apsurd.
tako je, slazem se. koja je fora ako netko zna kako instalirat PHP ili Apache zasebno kad je tu XAMPP. to su isti tipovi koji se hvale da PHP kod pisu u notepadu. ja isto mogu pisat kod u notepadu, ali nisam tolika budala da onda brojim redove i pola godine trazim odredjeni dio koda... :vipme:
Vidim da su neki krivo shvatili, izjava
"mrzim kad ljude uce instalirati xampp i slicne shitove. Puno bolje, lakse i efikasnije instalirati cisto PHP APACHE MYSQL" je preuzeta sa ucilice.net kao komentar fritza
Kao sto je Zohar rekao, komentar je napisao korisnik djomla, a ne fritz. Na takve komentare nismo reagirali niti cemo ikad reagirat. Tocka.
U globalu, mogu prožvakat 'webmastere' koji se hvale validnošću koda a sve ostalo im je daleko u q****, site im je strukturiran ko svinjac, ali ovo gore navedeno nije ni zaslužilo raspravu.
pr: http://www.flegma.biz/ . Ništa osobno amigo..ali ono... Morate postat svjesni da je vaša usmjerenost pažnje na validnost koda pretjerana. Cijeli ovaj forum je zaražen tim sindromom a site-ovi se i dalje rade ispod razine.
Hvala na kritici uz validaciju i strukturu, potrudit cemo se to ispravit sto prije moguce.
...a sve ostalo im je daleko u q****...
Moze vise detalja?
Lijep pozdrav,
fritz
Odvojio sam ove postove zbog offtopica u temi "Učionica". Raspravu možete nastaviti ovdje.
Što se mene tiče, XAMPP je sasvim prihvatljivo rješenje na Windowsima. Međutim, na Linuxu uvijek instaliram zasebno.
tako je, slazem se. koja je fora ako netko zna kako instalirat PHP ili Apache zasebno kad je tu XAMPP. to su isti tipovi koji se hvale da PHP kod pisu u notepadu. ja isto mogu pisat kod u notepadu, ali nisam tolika budala da onda brojim redove i pola godine trazim odredjeni dio koda... :vipme:
Ja ne pisem kod u notepadu a niti u vi editoru iako se sluzim s ovim drugim poprilicno dobro cak mi je i lakse u njemu raditi nego u notepadu. Al i dalje stojim iza tvrdnje da XAMPP rjesenje nije ni priblizno dobro kao posebnoj instalaciji apache php mysql
Svak ima pravo na svoje misljenje ja samo kazem da kad instaliras sve posebno imas uvid kako stvari rade. Onda ne postavljas suvisna pitanja po forumima a i steknes dublje znanje po "pozadini" cijele price sto ti uvelike kasnije moze pomoci pri debugiranju.
Xampp sam jedan put instalirao i to kod kolege na racunalu. Kad sam vidio koji je đumbus deinstalirao sam mu. Pokupio moje instalacije i u 10ak minuta slozio sve plus virtualni hostovi i sve je sljakalo bez greske.
p.s. mozda sam ja grezo napisao ono "mrzim kad ljude " ok .. svako ucenje i tutorijal je za pohvalu. Tako da se ispricavam ako se neko nasao uvrijedjenim.
Call me an idiot
Za početnike je XAMPP sasvim ok. Pogotovo ako se tek kreće s učenjem pa želiš onda konkretno nešto istestirati. Ali za svaki ozbiljniji rad, potrebno je znati to sve posebno instalirati. To je moje mišljenje.
Osobno nisam nikada koristio ni jedan taj 3 u 1 program i neću. Osim toga, takav način mi je pomogao da, čim sam sjeo za linux, znao sam što treba napraviti bez ikakvog tutorijala.
Za početnike je XAMPP sasvim ok. Pogotovo ako se tek kreće s učenjem pa želiš onda konkretno nešto istestirati. Ali za svaki ozbiljniji rad, potrebno je znati to sve posebno instalirati. To je moje mišljenje.
Osobno nisam nikada koristio ni jedan taj 3 u 1 program i neću. Osim toga, takav način mi je pomogao da, čim sam sjeo za linux, znao sam što treba napraviti bez ikakvog tutorijala.
amen!
Osobno sam vise sistemac i uvijek me zanimalo pozadina .. i zbog toga sam uglavnom i radio takve stvari. A kad pogledas i po oglasima za programera iti malo ozbiljniji (kad je rijec o PHPu) radno okruzenje ce biti LAMP a tamo nema xampp i slicnih nescaffe instalacija zato zagrebati malo dublje ispod povrsine je dobro za osobni razvoj i razumijevanje tehnologije. To je poanta.
Ok..prihvaćam vaša mišljenja o tome da je XAMPP 'đumbus' i da je instalacija PHP MYSQL APACHE zasebno puno bolja.
Pa vas molim da mi argumentirate vaše mišljenje po slijedećim točkama:
koje su mane XAMPP-a
koje su prednosti zasebne instalacije
što sve dobivam tom zasebnom instalacijom
zašto je XAMPP đumbus
Ma ljudi što je vama?!
Zašto onda ručno ne instalirate sve programe na windozama već koristite wizarde? Jer jebi ga, treba razumijeti kako je on to instalirao!
NE TREBA.
Da bi se kvalitetno testiralo NE TREBA sve zasebno instalirati.
Ja koristim 100 godina stari AppServ i iskreno nemam pojma kako izlgeda/radi XAMPP.
Sasvim slučajno bih znao instalirati svaki zasebno, no to je samo zato što nije bilo ovih 3 u 1 tada (li nisam znao za njih). :)
Tko to želi raditi ručno, super. Da je bolje i "čistije" - vrlo vjerojatno jest.
Da je potrebno - vrlo vjerojatno nije.
A Linux mi nemojte spominjati jer, budimo relani, ako netko to ide instaliravati na Linuxu, trebao bi znati kako se instaliravaju ne-wizardni programi.
Pogledajte sličnost sa Joomlom i ostalim gotovim CMS-ovima.
Isto ima hrpu "smeća". Zašto onda svatko od nas ne napiše vlastiti CMS, tako će znati kako to sve točno radi (jer to je jedina prednost čiste instalacije), steći dodatna znanja i neće biti "smeća".
Zašto koristiti Windowse, pa ne vidite izvorni kod, ne znate kako to radi! Stavlja čak i ovaj glupi IE, i vražji Media player!!
Razlika je samo u tome što za te stvari treba puno više vremena/znanja, ali logika razmišljanja je ista...
@ram: Rep+
U 99% slučajeva XAMPP će zadovoljiti razvojne uvjete isto kao i ručna instalacija. Napredniji programeri kojima trebaju dodatne mogućnosti, ionako već imaju dovoljno znanja za igranje s postavkama svake od aplikacija iz paketa.
Prirodno je da se XAMPP ne instalira na live server jer svaki savjestan admin treba imati kontrolu nad procesom instalacije. Na localhostu je ipak sve stvar vremena, volje i želje za znanjem.
Imam utisak da je učionica namijenjena početnicima, a i rasprava se nekako razvija u Win/localhost okruženju, tako da je XAMPP kao preporuka sasvim na mjestu.
Ivan Peso
05-03-2008, 23:24
Ja ti preporučam da instaliraš Ventrigo server u kojem dobiješ sve zajedno. Velik je 8 mb i evo ti download link: http://www.web-obrazovanje.com/download/programi/vertrigo.exe
Thnx w-o, ali Xampp koristim manje od 2god, a prije toga koristio sam onaj AppServ paket. Jako sam zadovoljan i jednim i drugim.
vBulletin® v3.7.4, Copyright ©2000-2009, Jelsoft Enterprises Ltd.