View Full Version : Private SSL Certificate? Šta je to?
Dali mi netko moze objasnit šta je to i cemu sluzi?
vidio sam to na www.apthost.com i kosta 99$ godišnje. kaj je to ljudi?
Odi na ovu adresu:
https://www.zaba.hr/ebank/gradjani/Prijava
Ako koristiš FF, uoči kako ti je address bar postao žut, kako se pojavio znak lokota na desnoj strani address-bara, kao i skroz desno na status-baru. Klikni (u address-baru) ili dvoklikni (na status-baru) na znak lokota i uoči dijalog koji se pojavi i kako u njemu piše "Web Site Identity Verified". Prouči što još tamo piše.
Ako koristiš IE 7, uoči desno od address-bara znak lokota. Klikni na njega. Uoči kako piše: "VeriSign has identified this site as www.zaba.hr. This connection to the server is encrypted."
Uoči na samim web-stranicama niže u sredini logotip "VeriSign secured". Klikni na to. Pročitaj pažljivo sve što piše na web-stranicama koje si dobio.
Uoči kako ispod tog logotipa piše "About SSL Certificates". To je link, pa klikni na njega. Izučavaj dalje.
A skuzio sam!
To je zapravo enkripcija nekog tipa. Naprimjer kada saljem svoje podatke racuna u ovom slucaju na zaba.hr ili slicno nemoze ih nitko drugi presrest i procitat jel su kodirani u nekom obliku! :krele: :D
Osim što se otvara kriptirani kanal između preglednika i poslužitelja, certifikati validiraju i identitet web-stranice. Moguće je, naime, da neki uljez prijevarom postigne da tvoj preglednik ode na njegove stranice umjesto na Zabine kada upišeš adresu zaba.hr. Pomoću certifikata može tvoj preglednik provjeriti identitet stranice. Naravno, ništa nije posve sigurno, pa tako i ova tehnologija ima svojih mana.
vBulletin® v3.7.4, Copyright ©2000-2009, Jelsoft Enterprises Ltd.