PDA

View Full Version : bandwidth, ram, CPU i web aplikacije

KRSD
18-01-2008, 20:08
Prvo zanima me ako imam recimo nekakvi site koji sadrši nekoliko web aplikacije( par web formi u asp.netu od kojih svaka ima svoju bazu, neka toši 10mb neka 20mb itd) dali kad user zatraži adresu mog sajta (a to je racimo portal koji sadrži linkove na forme) se cijeli sajt upiše u RAM pa guta 100 mb ili tek kad user zatraži link na formu?
I još nešto što ako user napiše program koji automatski poziva moj sajt i taj ga user namjerno otvori u 1000 tabova ili koliko njegov pc ima memorije dali bi se server na kojem je moj sajt srušio?

hudo
19-01-2008, 18:49
Http web server prilikom zahtjeva za nekom stranicom kompajlira .net kod, cachira ga u memoriju i na hardisk. Kod sljedecog zahtjeva izvrsava se taj kompajlirani i ne trosi nesto extra memorije, osim prilikom instaciranja klasa za svakog pojedinog user, ali to i nije strasno, barem za male i srednje sajtove. .Net ima odlican garbage collector koji se brine da se oslobadza memorija prilikom zavrsetka koristenja objekata (Dispose metoda).
Znaci, prije bi se useru srusio browser zbog kolicine otvorenih tabova nego tebi web server.

PS Myspace je na asp.netu, a mozes nac na netu koliko oni imaju posjeta u jednom danu :)

Ibiza
19-01-2008, 19:37
svi ostali veliki su na drugim tehnologijam što samo po sebi ne znači puno već koliko servera i kako imaju umreženo...

- server poslužuje samo šta je zatraženo, ne cijeli site
- to što bi netko otvorio 1000 stranica nije ništa, možda kad bi ih krenuo otvoriti u isti sekundu, naravno ne ručno već nekim programom, tada bi to bio DOS napad koji bi firewall zaustavio