View Full Version : Brzina rada
Da li se povecavanj RAM memorije ubrzava rad kompjutera
Originally posted by Miniweb
Da li se povecavanj RAM memorije ubrzava rad kompjutera
da, do neke granice...
za normalan rad sa Win98/98SE i ME realno je dovoljno 64MB, mada ce mnogo bolje raditi sa 128MB
kod Win2000 i XP situacija je ovakva: mogu oni da nekako rade i sa 64MB, ali neki normalan rad pocinje tek sa 128MB, dok za udoban i prijatan rad treba 256MB
za neke specijalne namene (obrada videa i zvuka, velikih slika i slicno) potrebno je barem 512MB, mada ni citav 1GB RAMa nece smetati (pogotovo za video obradu, koja "jede" RAM)...
:alijen:
što više podataka procesor može staviti u memoriju, manje mora čitati i pisati po disku
kad malih operacija nećeš vidjeti razliku, ali kod većih sigurno
Imam 98-icu i 128 RAM-a i hocu sad da kupim jos 128 'ocel ubrzat rad il' mozda trebam Xp instalirat
lista155
20-11-2002, 21:20
...naravno, to ovisi i o procesoru...zasto kupovati jos ram-a, ako imas neki slabi procesor, za cije je mogucnosi 128 ram-a i previse...
1.Cekaj malo ako sam ga kupio sa 128 mb valjda to nije previse za procesor jer su tako tvornicke postavke.
2.A koje su posljedice ako je to za procesor previse
Originally posted by Miniweb
1.Cekaj malo ako sam ga kupio sa 128 mb valjda to nije previse za procesor jer su tako tvornicke postavke.
2.A koje su posljedice ako je to za procesor previse
nema posljedica -> količina RAM-a nema nikakve veze s procesorom, bitno je da ti matična ploča podržava veću količinu RAM-a...
Pa sto odma nerece FUTURO
Dobra ti ona stranica my-place il tako nekako
zweistein
21-11-2002, 15:08
Ako imas 256MB RAM-a, mozes bez problema instalirati XP, ali ni 98.ica se nece buniti sa 256 RAM-a :).
Originally posted by zweistein
Ako imas 256MB RAM-a, mozes bez problema instalirati XP, ali ni 98.ica se nece buniti sa 256 RAM-a :).
ne samo da se neće bunit već će ti biti i zahvalna....
vBulletin® v3.8.2, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.