PDA

View Full Version : Značajke idealnog text-editora

tsereg
11-01-2008, 10:36
Pogledao sam hrpu editora teksta i koristio ih, ali - na moje iznenađenje - niti jedan nije imao sve značajke koje su mi bitne, a gotovo svaku značajku koja mi je bitna sam otkrio u *nekom* od postojećih. Editore teksta ne koristim samo za HTML, već za obradu različitih podataka.

Evo popis, a tko je voljan neka doda što još treba:

Blok-selekcija

Mogućnost da se selektira pravokutni oblik teksta je izuzetno bitna kod nekih slučajeva copy/pastenja lijepo formatiranog koda ili podataka. Primjerice, potrebno je ukloniti par slova s početka svakog retka: umjesto sto puta <del - del - strelica dolje - home> naprosto se selektira blok širok 2 slova i visok sto redaka i onda <del>.

Uklanjanje praznina s kraja retka

I kao automatska funkcija i mogućnost pokretanja s izbornika.

FTP

Mogućnost da uz datoteku asociram neku točnu FTP lokaciju i da se datoteka automatski prebaci i FTP-om na tu lokaciju kada je pohranim, bez potrebe da klikćem po hrpi gumbića.

Razrađena tražilica

- traženje/mijenjanje pomoću regularnih izraza
- traženje/mijenjanje u otvorenom dokumentu
- traženje/mijenjanje u svim otvorenim dokumentima
- traženje/mijenjanje u datotekama na disku

Identacija bloka

Selektira se blok i onda se sa TAB/SHIFT+TAB cijeli blok uvuče ili "izvuče".

Zamjena tabova razmacima

Automatski ili po izboru s izbornika.

Stvarno dobar smart ident

Ja koristim ponekada čudne formate, primjerice da popišem svaki parametar funkcije u svoj redak, ali zarez stavim *ispred* parametra, a ne iza.

Bookmarkovi

Jednostavno postavljanje i brzo skakanje na bookmark. Ne treba ih pamtiti po zatvaranju datoteke, ali i može.

Pamćenje pozicije kursora po zatvaranju datoteke

Ovo sam našao jako zgodnim. Ponekada zatvorim dugačku datoteku, a onda se sjetim otvoriti je ponovo. Izuzetno je ugodno ako se otvori pozicionirana na točno onom retku na kojem je bila kada sam je zatvorio.

Heksadecimalni prikaz

Prikaz datoteka u poznatom binarnom formatu je ponekada zgodan.

Prikaz neispisljivih znakova

Scite editor to ima odlično riješeno. Uz uobičajene "točkice" za razmake, ovaj editor pokaže male crne pravokutnike u kojima je bijelim slovima napisan ASCII naziv znaka. Idealno da se u nekim logovima jasno raspoznaju kontrolni znakovi poput STX, ETX i sl.

Jednostavni makroi

Mogućnost da snimim neki slijed tipaka i potom ga aktiviram pritiskom na pridruženu kombinaciju tipki.

Zamjena oznake kraja retka

CR/LF <-> LF <-> CR za Windowse, Linux i Macintosh.

Zamjena znakovnog skupa

ISO, Windows, Unicode, ...

Word wrapping

Mogućnost da postavim marginu i da se tekst slama na toj širini. Rijetko koji editor ovo dobro implementira.

ASCII formatiranje

Formatiranje teksta kako se nekada formatiralo za matrične printere (tko se sjeća Worda u DOS-u, a tko ne, neka pogleda kako su formatirani RFC-ovi (http://www.ietf.org/rfc/rfc2616.txt).

Syntax highlighting

Naravno.

zweistein
11-01-2008, 12:43
Jesi li probao GNU Emacs? Ja ga ne koristim previše jer su moji zahtjevi nešto skromniji, ali vjerujem da zadovoljava barem veliku većinu tvojih zahtjeva. Ekstenzije za Emacs se mogu pisati u LISP-u. Doduše, nije baš najintuitivniji editor na svijetu i treba neko vrijeme za upoznavanje s njime, ali može svašta :).

tsereg
11-01-2008, 12:48
Nisam probao Emacs. Probat ću i to jedan dan. Samo se bojim da puno editora može većinu od navedenog. Problem je što svaki i fali u nečemu.