tsereg
11-01-2008, 10:36
Pogledao sam hrpu editora teksta i koristio ih, ali - na moje iznenađenje - niti jedan nije imao sve značajke koje su mi bitne, a gotovo svaku značajku koja mi je bitna sam otkrio u *nekom* od postojećih. Editore teksta ne koristim samo za HTML, već za obradu različitih podataka.
Evo popis, a tko je voljan neka doda što još treba:
Blok-selekcija
Mogućnost da se selektira pravokutni oblik teksta je izuzetno bitna kod nekih slučajeva copy/pastenja lijepo formatiranog koda ili podataka. Primjerice, potrebno je ukloniti par slova s početka svakog retka: umjesto sto puta <del - del - strelica dolje - home> naprosto se selektira blok širok 2 slova i visok sto redaka i onda <del>.
Uklanjanje praznina s kraja retka
I kao automatska funkcija i mogućnost pokretanja s izbornika.
FTP
Mogućnost da uz datoteku asociram neku točnu FTP lokaciju i da se datoteka automatski prebaci i FTP-om na tu lokaciju kada je pohranim, bez potrebe da klikćem po hrpi gumbića.
Razrađena tražilica
- traženje/mijenjanje pomoću regularnih izraza
- traženje/mijenjanje u otvorenom dokumentu
- traženje/mijenjanje u svim otvorenim dokumentima
- traženje/mijenjanje u datotekama na disku
Identacija bloka
Selektira se blok i onda se sa TAB/SHIFT+TAB cijeli blok uvuče ili "izvuče".
Zamjena tabova razmacima
Automatski ili po izboru s izbornika.
Stvarno dobar smart ident
Ja koristim ponekada čudne formate, primjerice da popišem svaki parametar funkcije u svoj redak, ali zarez stavim *ispred* parametra, a ne iza.
Bookmarkovi
Jednostavno postavljanje i brzo skakanje na bookmark. Ne treba ih pamtiti po zatvaranju datoteke, ali i može.
Pamćenje pozicije kursora po zatvaranju datoteke
Ovo sam našao jako zgodnim. Ponekada zatvorim dugačku datoteku, a onda se sjetim otvoriti je ponovo. Izuzetno je ugodno ako se otvori pozicionirana na točno onom retku na kojem je bila kada sam je zatvorio.
Heksadecimalni prikaz
Prikaz datoteka u poznatom binarnom formatu je ponekada zgodan.
Prikaz neispisljivih znakova
Scite editor to ima odlično riješeno. Uz uobičajene "točkice" za razmake, ovaj editor pokaže male crne pravokutnike u kojima je bijelim slovima napisan ASCII naziv znaka. Idealno da se u nekim logovima jasno raspoznaju kontrolni znakovi poput STX, ETX i sl.
Jednostavni makroi
Mogućnost da snimim neki slijed tipaka i potom ga aktiviram pritiskom na pridruženu kombinaciju tipki.
Zamjena oznake kraja retka
CR/LF <-> LF <-> CR za Windowse, Linux i Macintosh.
Zamjena znakovnog skupa
ISO, Windows, Unicode, ...
Word wrapping
Mogućnost da postavim marginu i da se tekst slama na toj širini. Rijetko koji editor ovo dobro implementira.
ASCII formatiranje
Formatiranje teksta kako se nekada formatiralo za matrične printere (tko se sjeća Worda u DOS-u, a tko ne, neka pogleda kako su formatirani RFC-ovi (http://www.ietf.org/rfc/rfc2616.txt).
Syntax highlighting
Naravno.
Evo popis, a tko je voljan neka doda što još treba:
Blok-selekcija
Mogućnost da se selektira pravokutni oblik teksta je izuzetno bitna kod nekih slučajeva copy/pastenja lijepo formatiranog koda ili podataka. Primjerice, potrebno je ukloniti par slova s početka svakog retka: umjesto sto puta <del - del - strelica dolje - home> naprosto se selektira blok širok 2 slova i visok sto redaka i onda <del>.
Uklanjanje praznina s kraja retka
I kao automatska funkcija i mogućnost pokretanja s izbornika.
FTP
Mogućnost da uz datoteku asociram neku točnu FTP lokaciju i da se datoteka automatski prebaci i FTP-om na tu lokaciju kada je pohranim, bez potrebe da klikćem po hrpi gumbića.
Razrađena tražilica
- traženje/mijenjanje pomoću regularnih izraza
- traženje/mijenjanje u otvorenom dokumentu
- traženje/mijenjanje u svim otvorenim dokumentima
- traženje/mijenjanje u datotekama na disku
Identacija bloka
Selektira se blok i onda se sa TAB/SHIFT+TAB cijeli blok uvuče ili "izvuče".
Zamjena tabova razmacima
Automatski ili po izboru s izbornika.
Stvarno dobar smart ident
Ja koristim ponekada čudne formate, primjerice da popišem svaki parametar funkcije u svoj redak, ali zarez stavim *ispred* parametra, a ne iza.
Bookmarkovi
Jednostavno postavljanje i brzo skakanje na bookmark. Ne treba ih pamtiti po zatvaranju datoteke, ali i može.
Pamćenje pozicije kursora po zatvaranju datoteke
Ovo sam našao jako zgodnim. Ponekada zatvorim dugačku datoteku, a onda se sjetim otvoriti je ponovo. Izuzetno je ugodno ako se otvori pozicionirana na točno onom retku na kojem je bila kada sam je zatvorio.
Heksadecimalni prikaz
Prikaz datoteka u poznatom binarnom formatu je ponekada zgodan.
Prikaz neispisljivih znakova
Scite editor to ima odlično riješeno. Uz uobičajene "točkice" za razmake, ovaj editor pokaže male crne pravokutnike u kojima je bijelim slovima napisan ASCII naziv znaka. Idealno da se u nekim logovima jasno raspoznaju kontrolni znakovi poput STX, ETX i sl.
Jednostavni makroi
Mogućnost da snimim neki slijed tipaka i potom ga aktiviram pritiskom na pridruženu kombinaciju tipki.
Zamjena oznake kraja retka
CR/LF <-> LF <-> CR za Windowse, Linux i Macintosh.
Zamjena znakovnog skupa
ISO, Windows, Unicode, ...
Word wrapping
Mogućnost da postavim marginu i da se tekst slama na toj širini. Rijetko koji editor ovo dobro implementira.
ASCII formatiranje
Formatiranje teksta kako se nekada formatiralo za matrične printere (tko se sjeća Worda u DOS-u, a tko ne, neka pogleda kako su formatirani RFC-ovi (http://www.ietf.org/rfc/rfc2616.txt).
Syntax highlighting
Naravno.