View Full Version : Opera 7 beta i rendering engine
Instalirala ja novu Operu iz čiste znatiželje (e kamoli sreće da se browseri drže standarada... Operu bih koristila 24/7) i primijetih, uz neke izmjene u renderingu, da Opera radi nešto što nijedan browser do sad nije radio: u stanju je prikazati tablice i prije nego se cijela tablica učitala? Odite na neki site s puno tablica, npr. na http://www.istacia.com/webhosting/ i pogledajte učitavanje. Čitav sadržaj se prikazuje, row po row. Kaj velite na to? Pretty neat.
ovo s ispisivanjem tablica je zgodna stvar, i svaka čast operinoj brzini, ali IE ne bi mijenjao za niti jedan browser trenutno dostupan na tržištu...
Originally posted by futuro
ovo s ispisivanjem tablica je zgodna stvar, i svaka čast operinoj brzini, ali IE ne bi mijenjao za niti jedan browser trenutno dostupan na tržištu...
slazem se... NAJBOLJI web-browser je Internet Explorer 6. Tacka!
IE je malo zaostao. U mozilli ima stvari koje (pogotovo developerima) život znače: javascript console, javascript debuger, dom inspector pa onda i ostalima: cookie manager, form manager, image manager, password manager, download manager (e tu je onaj od opere još uvijek najbolji). Blokiranje popup-ova život znači. Za neke od ovih stvari korisnici IE-a koriste third party alate. Podrška standardima je bolja u mozilli i operi (mislim na ovu 7 beta), IE tolerira greške u html kodu, nezatvorene tagove što je korisno nemarnim webmasterima, ali...
ok, opera i mozilla imaju zgodnih dodataka koji ponekad mogu biti korisni, ali najviše me smeta drugačije prikazivanje stranica u operi s obzirom na IE...
ok, opera i mozilla imaju zgodnih dodataka koji ponekad mogu biti korisni, ali najviše me smeta drugačije prikazivanje stranica u operi s obzirom na IE...
Microsoft je u IE-u radio ono što je nekad Netscape radio: dodavao je svoje feature i svoje "standarde" koji ne rade u drugim browserima. I dok je Netscape imao opravdanje u sporom www konzorciju Micorosoft nema pravo na tu ispriku jer web standardi su definirani i treba ih poštovati.
Ta Microsoft proširenja i nepoštivanja standarda su jedan od razlog-a što stranice u IE-u izgledaju drugačije a drugi razlog je već spomenuto toleriranje grešaka. Nije prvi put da Microsoft postavlja svoje standarde da bi uništio konkurenciju.
Originally posted by vuk
Microsoft je u IE-u radio ono što je nekad Netscape radio: dodavao je svoje feature i svoje "standarde" koji ne rade u drugim browserima. I dok je Netscape imao opravdanje u sporom www konzorciju Micorosoft nema pravo na tu ispriku jer web standardi su definirani i treba ih poštovati.
Ta Microsoft proširenja i nepoštivanja standarda su jedan od razlog-a što stranice u IE-u izgledaju drugačije a drugi razlog je već spomenuto toleriranje grešaka. Nije prvi put da Microsoft postavlja svoje standarde da bi uništio konkurenciju.
ok... a css?
Originally posted by vuk
IE je malo zaostao. U mozilli ima stvari koje (pogotovo developerima) život znače: javascript console, javascript debuger, dom inspector pa onda i ostalima: cookie manager, form manager, image manager, password manager, download manager (e tu je onaj od opere još uvijek najbolji). Blokiranje popup-ova život znači. Za neke od ovih stvari korisnici IE-a koriste third party alate. Podrška standardima je bolja u mozilli i operi (mislim na ovu 7 beta), IE tolerira greške u html kodu, nezatvorene tagove što je korisno nemarnim webmasterima, ali...
zaboravio si jednu stvar... pričamo o browserima a ne o debuggerima, download managerima i sl.
Opera je guba, ali ako ideš kao korisnik surfati netom, najbolje ćeš proći s najnovijim IE-om.
ok... a css?
Slična stvar kao i s DOM-om.
Btw pogledaj si na ovoj stranici
http://www.xs4all.nl/~ppk/js/version5.html
kako stoji stvar s podrškom za DOM u različitim browserima. Obrati pažnju na IE koji slabo podržava level 2 te na količinu MS proširenja koje podržava samo MS.
Originally posted by domagoj
zaboravio si jednu stvar... pričamo o browserima a ne o debuggerima, download managerima i sl.
Opera je guba, ali ako ideš kao korisnik surfati netom, najbolje ćeš proći s najnovijim IE-om.
Ti si zaboravio drugu stvar: ovo je webmajstori.net site gdje su obični korisnici u manjini a u većini su oni koji rade stranice za te korisnike. Takve zanima debuger ili sam ja u krivu?
Btw, da li ti smatraš da je download manager i mogućnost nastavka prekinutog downloada mogućnost koja ne zanima običnog korisnika? A da ne govorimo o automatskom ispunjavanju formi, blokiranju popup-ova i drugih bedastoća (poput mijenjanja status bara i slično).
Originally posted by vuk
Ti si zaboravio drugu stvar: ovo je webmajstori.net site gdje su obični korisnici u manjini a u većini su oni koji rade stranice za te korisnike. Takve zanima debuger ili sam ja u krivu?
Btw, da li ti smatraš da je download manager i mogućnost nastavka prekinutog downloada mogućnost koja ne zanima običnog korisnika? A da ne govorimo o automatskom ispunjavanju formi, blokiranju popup-ova i drugih bedastoća (poput mijenjanja status bara i slično).
u svakom slučaju, oduševila me nova Opera i njezine mogućnosti i sigurno je da ima svojih čari. Ali Višnja je započela thread u nekom drugom smjeru. I na kraju, sve to s download managerima i sl. je OK. ali i sam si rekao da ima aljkavih webmajstora i hiljadu siteova s layerima koje opera i slični uvijek različito dožive da ne pričam o JScriptu, VBScriptu na clientu za koji ne vjerujem da ga uopće dotične aplikacije doživljavaju. Dakle, ako želiš da ti se dobro prikažu stranice s greškama, s Jscriptom i hrpom client boleština sigurno ćeš biti najzadovoljniji s IE-om. U drugim slučajevima si u potpunosti u pravu.
Čitao sam negdje da opera unaprijed "misli" gdje će korisnik otić i onda automatski, dok korisnik još surfa ovom stranicom, učitava drugu da se što brže otvori ako tamo odeš. Možda zato prvo pokaže par redaka čim dođeš tamo?
Originally posted by ram
Čitao sam negdje da opera unaprijed "misli" gdje će korisnik otić i onda automatski, dok korisnik još surfa ovom stranicom, učitava drugu da se što brže otvori ako tamo odeš. Možda zato prvo pokaže par redaka čim dođeš tamo?
Gdje si to čitao, u Jutarnjem :) :)
Kužim što hoćeš reć ali si ti to tako napisao kao da se radi o HAL-u a ne o primitivnom browseru :)
ram: malo si pobrkao browsere, riječ je o novoj mozilli, a princip je slijedeći, kad staviš kursor preko nekog linka, browser krene učitavati stranicu iza tog linka kako bi se ubrzalo otvaranje pri eventualnim klikom na taj link.... ne znam kako to funkcionira u praksi, ali teorija nije loša....
zweistein
28-11-2002, 13:55
A Phoenix? To je novi browser zasnovan na Mozilli i meni rula... Brz je i jednostavan, iako ima bugova (najgori mi je onaj koji zezne sucelje kad otvoris meni)... Ali rula.
Svi siteovi se OK prikazuju, osim Microsoftovog naravno ;).
http://www.mozilla.org/projects/phoenix/
hvala zweistein, budem ga isprobao...
zweistein
29-11-2002, 21:02
hvala zweistein, budem ga isprobao...
Nije bed, rula browser, samo ima par bugova sa suceljem (kao i mozilla), ali ce valjda to popraviti u nekoj od sljedecih verzija.
je, imaš pravo, pobrko sam browsere. Ali znam da sam tako nešto negdje čuo ili pročitao. Tnx, baš sam htio isprobat taj browser jer me zanima kako to funkcionira na stranici sa malo više linkova. Kojeg onda učitava? Vidit ćemo...
vBulletin® v3.7.4, Copyright ©2000-2009, Jelsoft Enterprises Ltd.