View Full Version : Suradnja: Google i zagrebački FER
evo i prvog konkretnog Googleovog projekta u kojem su primjenjeni rezultati rada znanstvenih novaka, inače asistenata na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva...
Google gadgets vrlo vjerovatno ćete ubuduće moći embedati u web stranice zahvaljujući komunikacijskom rješenju ove dvojice momaka (Dejan Škvorc i Ivan Žužak):
više na:
http://www.fer.hr/?@=19zgu#news_8980
Zanimljivo je što su studenti FOI u Varaždinu zadnje vrijeme stalno vrte po novinama sa osvojenim nagradama i dostignućima.
Nekako je FER pao u drugi plan.
Vjerovatno studoši FOI-a imaju više vremena za gluposti :zzzz:
eh da barem imamo vremena... sa satnicom vecom od ferove i hrpom projekata (od projetkrianja inf sustava do seminara obicnih) tesko da se nade vremena za natjecanja. eventualno na visim godinama kad odlucis polako sa faksom
Ja i dalje tvrdim da je definitivno manje zahtjevniji od FER-a, ali to nije bitno, bitni su rezultati koji mladi ljudi postižu.
Ja i dalje tvrdim da je definitivno manje zahtjevniji od FER-a.
ja ne tvrdim ništa - nisam probao.
to sad nema apsolutno nikakve veze s temom...
važna i jako dobra stvar je to što je uspješna suradnja najbolji način da se ona i nastavi i produbi... što otvara mogućnosti i za ostale mlađe ljude da aktivnije sudjeluju, zaposle se ili bar steknu neko iskustvo u velikom G-u.
to sad nema apsolutno nikakve veze s temom...
važna i jako dobra stvar je to što je uspješna suradnja najbolji način da se ona i nastavi i produbi... što otvara mogućnosti i za ostale mlađe ljude da aktivnije sudjeluju, zaposle se ili bar steknu neko iskustvo u velikom G-u.
+1 :zhuja:
Ja i dalje tvrdim da je definitivno manje zahtjevniji od FER-a, ali to nije bitno, bitni su rezultati koji mladi ljudi postižu.
pa generalno gledajuci i je zahtjevniji - barem sto se tice strebanja i ucenja. dok je u neku ruku foi zahtjevniji jel ce definitivno vise iscrpiti studenta gledajuci predavanja i sto treba napravit (seminari projekti i slicno cega ima na pretek)
Za zavrsit FER je tezi, ali sustavi na FERu i FOIu su jako razliciti jel na FOIu studenti imaju slobodu da sami biraju predmete (sa nekim ogranicenjima naravno) te tako stejcu zvanje a ne feru se smejrovi upisuju
ali ja i dalje tvrdim nesto o cemu smo i danas razgovarali na konkretnom primjeru: ISVU. Uglavnom da skratim pricu:
FER= kvalitetni programeri koji će konkretni problem dobro programski rješiti. Baš kao sto tehničari i rade. Ali nemaju sposobnost gledanja šire od konkretnog problema u toj situaciji tj predvidanja buducih stanja i problema. Nesto ce napraviti bez bugova ali kad se dogodi neka nepredvidena situacija najvjerovatnije ce morati sustav iz pocetka raditi
FOI= losiji programeri ali sa sposobnoscu gledanja sire na svijet. Nesto ce napraviti najvjerovatnije sa 40 bugova ali ce moci to ispraviti jel su od pocetka radili tako da su te situacije predvidale
RJEŠENJE = FOIevac planer ISa, FERovac programer
Dži, dobro si opisao situaciju.
Potpisujem.
Da se nadovezem. Ja (dipl oec) = generalni direktor, mendazer, ceo - ima duplo veci placu od projektanta i programera, a pol dana mu je mozak na pasi (izuzev sto je odgovoran za poslove svih zajedno i par-sto tisuca eura ili više).
Naravno, ovo je samo hipotetski, jos nisam direktor, ali radim na tome!
FER= kvalitetni programeri koji će konkretni problem dobro programski rješiti. Baš kao sto tehničari i rade. Ali nemaju sposobnost gledanja šire od konkretnog problema u toj situaciji tj predvidanja buducih stanja i problema. Nesto ce napraviti bez bugova ali kad se dogodi neka nepredvidena situacija najvjerovatnije ce morati sustav iz pocetka raditi
FOI= losiji programeri ali sa sposobnoscu gledanja sire na svijet. Nesto ce napraviti najvjerovatnije sa 40 bugova ali ce moci to ispraviti jel su od pocetka radili tako da su te situacije predvidale
RJEŠENJE = FOIevac planer ISa, FERovac programer
Danas se potvrdilo :D :rotfl:
Danas se potvrdilo :D :rotfl:Što se desilo?
lista155
27-11-2007, 22:57
Da se nadovezem. Ja (dipl oec) = generalni direktor, mendazer, ceo - ima duplo veci placu od projektanta i programera, a pol dana mu je mozak na pasi (izuzev sto je odgovoran za poslove svih zajedno i par-sto tisuca eura ili više).
Naravno, ovo je samo hipotetski, jos nisam direktor, ali radim na tome!
U redu, no ti na svojim leđima nosiš odgovornost. Ti ćeš primiti pohvale za izvrsno obavljen posao, kao i pokude za onaj koji propadne.
Ovo ne odgovara svakome. Nije svatko stvoren da bude 'menađer'. Netko želi odraditi svoj radni dan, i onda mozak na pašu - neće ni promisliti na firmu do sutra ujutro.
Mislim da malo ljudi koji imaju svoju firmu ili vode posao to mogu napraviti.
Davor0901
27-11-2007, 23:49
Ne želim bit dosadnjaković, ali Dži - kaže se jeR, a ne jeL kada koristiš uzročnu rečenicu. ;) To se meni događa u govoru i znam puno ljudi koji govore "zato jel su..."
Slažem se sa Listom - mnogi su takvi, ali zato oni koji vole preuzimati odgovornosti pomiču gospodarstva naprijed. Ne želim niko omalovažavati jer za uspjeh su potrebni svi. :)
Frend je danas nešto prčkao po htaccessu i 301 redirectu, i nikako nije uspijevao složiti. Uvijek je dobivao beskonačni redirect. Dugo vremena se zezao oko toga i kažem mu da uvede pomoćnu varijablu da kontrolira i da jednostavno ima kontrolu nad redirectom.
Ali očito to nije tako kako je on zamislio, pa je krenuo sve ispočetka. :D
Ma uglavnom smiješno je izgledalo, i odmah sam se sjetio ovog posta. No, tvrdim da bi se on toga sjetio samo, ferovci uz dobro riješen zadatak žele i čist kod.
Pa bi i dalje bi prije zaposlio FERovca nego FOIovca s podjednakim kvalifikacijama.
Ma uglavnom smiješno je izgledalo, i odmah sam se sjetio ovog posta. No, tvrdim da bi se on toga sjetio samo, ferovci uz dobro riješen zadatak žele i čist kod.
Pa bi i dalje bi prije zaposlio FERovca nego FOIovca s podjednakim kvalifikacijama.
Mislim da se .htaccess baš ne radi puno na FOI-u. Ovo gore vjerujem da je istina, ali to isto tako dosta ovisi od osobe do osobe, jer ima na FOI-u i dosta ljudi koji su štreberi, imaju daleko bolje ocjene od mene, a u praksi znaju jako malo.
Susjed, recimo da imas malo vecu tvrtku, tipa recimo HT :). I sada trebas nekoga da ti napravi IS (čitaj informacijski sustav - ono što treba svaka veća tvrtka, dakle osnova poslovanja tvrtke). Imaš dvje opcije:
FERovac - koji će ti napraviti čisti kod a pola poslovnih situacija i slično ne implementirati budući da FERovac nema blage što je to poslovni proces a kamoli ga prepoznati
FOIevac - koji će super opisati poslovni sustav i napraviti IS koji će održavati stanje tvrtke i štoviše optimizirati njeno poslovanje
Mislim da zaboravljate osnovnu razliku izmedu ova dva faksa. Ferovci su tehničari, programeri za razne stvari itd. A Foievci se školuju za stvari tipa projektiranje ISa, što je danas najvažniji poslo u poslovnom svijetu.
Ako ti želiš nekog programera za web, dakako FERovac je bolje rješenje, a ako želiš nekoga za "poslovnu tvrtku" tebi treba FOIevac jel FERovac nema takvo obrazovanje.
zato Susjed da imas tvrtku i trebaš IS za nju, vjeruj mi ne bi ti ni palo na pamet da unajmis FERovca nakon sto pomnije vidis sto se radi na jednom a sto na drugom fakultetu.
Preporucavam ti da malo porucis sto se uci na FOIu a što na FERu i vidjet ces kolike su to razlike:
Evo ti od FOIa a fer si sam potrazi: http://www.foi.hr/kolegiji/po_semestru.html
lista155
28-11-2007, 20:18
Kao što tsereg reče..
Ništa, meni kao FESBovcu koji među vama FERovcima i FOIovcima može jedino kopat (očito), preostaje stavit ovo u bookmarkse pa je javit naknadno, ako kojom igrom slučaja uspijem shvatiti 'poslovni proces', ili 'napraviti čisti kod'.
Dotad ljudi, doviđenja. Umoran sam (pukla lopata, pa sam mora rukom).
:)
Ma nije sve tako crno kolega :)
zorro128
01-12-2007, 06:19
Glavni nedostatak FER-a (evo polako ga privodim kraju smjer računarstvo) je nedovoljno praktičnog rada. A ako ga i ima onda je to sve zbrda dola. Ako nećeš sam se pozabaviti nekim stvarima nećeš ih niti naučiti.
Prednost Ferovaca leži u tome što su za vrijeme temeljnog dijela studija bili bombtadirani pustim matematikama (6 komada) i fizikama(2 komada). A nedostatak je što imaju malo praktičnog znanja.
Jedan moj profesor nam je na predavanju rekao kako je Ferovac nakon završetka faksa nesposoban za rad. Bar prvih 6 mjeseci, ali kasnije su daleko sposobniji i učinkovitiji.
Glavni nedostatak FER-a (evo polako ga privodim kraju smjer računarstvo) je nedovoljno praktičnog rada. Praktičan rad se precjenjuje, vjeruj mi. Stvar koju sam ja napravio za svoj diplomski je danas temelj konkurentnosti moje firme i bila je presudna da uhvatimo veći dio tržišta. Istina, Srbljić je imao osebujan pristup učenju, ali ipak. :) Računarstvo nije nikakvo krampanje ili hodanje po žici da moraš razviti "osjećaj" za to. Upravo je sva ta silna matematika koju si krampao kroz srednju i kroz faks taj praktičan rad. A ako svoje labose iz Prologa, SQL-a, Baza podataka, Mreža, Otvorenih sustava (znaš i sam kako neki zadaci mogu oznojiti mozak) nisi riješio posve samostalno (a znaš da mnogi prepisuju i ne razumiju neke stvari), nikakva količina praktičnog rada te neće spasiti.
Ono što FER-u stvarno nedostaje je dobra poduka o vođenju dokumentacije, odnos prema krajnjem korisniku i samo-organizacija radnog dana. Sve te stvari zapravo dotaknu Fertalj i Kalpić na Projektiranju informacijskih sustava, ali doslovno to: dotaknu ih, mnogi niti ne shate da su dotaknute ili koliko u važne. Najgore je kada programer kaže da ne želi raditi s ljudima - krajnjim korisnicima. Gdje ćeš bolji "reality check"?
Istina je, međutim, da bi fakulteti trebali imati program stalnog obrazovanja gdje bi čovjek mogao izabirati jedan ili dva predmeta i slušati ih jednom ili dva puta tjedno tijekom par mjeseci. Jer toliko ima stvari koje ne stigneš čuti na faksu, a koje nećeš naučiti niti na kakvim tečajevima za "developere".
P.S. Praktičan rad, tj. labosi bi trebali biti važniji u konačnoj ocjeni i trebalo bi omogućiti studentu da si sam može izabrati dodatan praktičan rad za dodatne bodove ili za "popravak" nečega što je možda u teorijskom dijelu zaribao. I obratno. Ne znam koliko je to primjenjivo na Bolonju.
zorro128
01-12-2007, 13:54
O Srbljiću imam svoje mišljenje koje bi želio zadržati za sebe. PRedmet je dobar, ali pristup njega kao predavača ali i kao čovjeka je katastrofa. Iako se u zadnje vrijeme popravio, ali ništa spektakularno. Upravo zbog njega, kao predavača, mnogi zamrze taj predmet.
Što se tiče samog procesa razvoja projekta to sam amnje više naučio pregledavajući razne forume, pitajući druge. Ništa od toga nisam naučio na faksu. MEđutim što sam pokupio na faksu je ispravan način razmišljanja. Nazovimo to nekakvom inžinjerskom logikom.
Ovo što si napomenuo kako programer ne želi raditi s korisnicima je još jedna boljak Ferovaca. Kako je moj profesor Kalpić rekao (Operacijska istražvanja) mi Ferovci znamo sve i svašta napraviti, ali kada to treba prezentirati onda zapnemo. Fali nam komunikacijska vještina. Velikoj većini. Meni ne možda toliko, jer već duži niz godina radim ljudima kojekakve web projekte (uglavnom Joomla) pa sam na temelju pokušaja i pogrešaka naučio neke stvari.
Ja mislim da nema veze koji faks osoba završi već koliko nakon i za vrijeme faksa "radi" na sebi. Završio sam foi a imam i dosta prijatelja koji su završili fer te mogu reći da svaki faks ima svoje prednosti i nedostatke isto kao što je rekao Dži. Foi dosta široko obuhvaća stvari i dobi su uvid u funkcioniranje cjelokupnih poslovnih sustava i informatičke podrške za te sustave, dok se na fer-u radi dosta usko.
Meni su nakon faksa dosta pomogli ekonomski kolegiji jer sam direktno komunicirao sa korisnicima i modelirao rješenja prema njihovim zahtjevima a usput im i radio reinžinjering poslovnih procesa za kaj mislim da bi dosto teško bilo nekome napraviti sa fer-a, međutim kad je došla sama izrada aplikacije onda sam tu malo više zapinjao.
vBulletin® v3.7.4, Copyright ©2000-2009, Jelsoft Enterprises Ltd.