PDA

View Full Version : Nemam riječi

Kongi
09-01-2002, 22:54
Ovaj site, zapravo siteovi na njemu, su u jednom trenutku promijenili moje shvačanje weba kao medija i povlačim sve što sam ikada protiv o flasha i DHTML-a. Od ovog trenutka mislim samo najbolje o njemu.

Pogledajte sami i prosudite

http://www.cwd.dk/

Siteovi koji sem ovdje vidio ne samo da su mi dali inspiraciju već su mi još više dali snage da se nastavim baviti ovim čime se trenutno bavim i da i dalje tražim nove stvari na webu i da se ne ograničujem američkim člancima i studijama, već da sam eksperimentiram postojećim tehnologijama u potrazi za nečim novim.

Želio bih zahvaliti Silviu na linku.

basko
15-01-2002, 20:53
Pogledaj site 2advanced.com (http://www.2advanced.com)
Ja obožavam flash ali koristim ga u sklopu HTML-a.
Pogledaj za dizajn nešto slično kao tvoj link
thebestdesigns.com (http://www.thebestdesigns.com)
coolhomepages.com (http://www.coolhomepages.com)

e1
20-01-2002, 02:34
kongi :)

Kongi
20-01-2002, 18:09
Molim?:)

e1
21-01-2002, 02:12
Originally posted by Kongi
... i povlačim sve što sam ikada protiv o flasha i DHTML-a. Od ovog trenutka mislim samo najbolje o njemu.

a ja kažem welcome to family :)

Kongi
21-01-2002, 12:41
cool. thanx

sirMAC
21-01-2002, 17:20
Nemoj previše čitati američke studije, pogotovo one koje se dotiču web designa. Jedan od najpoznatijih analitičara Jakob Nielsen kaže da je flash smeće ...vjerovatno zato što u njemu ne može svladati niti onaj najosnoviji tutorial sa dvije loptice. Ma samo peri - deri ovi umorni starci će odapet , i HT će riknut pa ćemo imat zdravu konkurenciju, pa ćemo imat brže veze ...to otvara nove mogućnosti .... ko se sad bavi sa tim u prednosti je u odnosu na budućnost . Lijep pozdrav.

višnja
21-01-2002, 19:31
Originally posted by sirMAC
Nemoj previše čitati američke studije, pogotovo one koje se dotiču web designa. Jedan od najpoznatijih analitičara Jakob Nielsen kaže da je flash smeće ...vjerovatno zato što u njemu ne može svladati niti onaj najosnoviji tutorial sa dvije loptice.

Heheh tesko da je to razlog, no...
Ja dosta pratim to sto on pise i mogu reci da je on orijentiran prvenstveno na e-commerce sajtove, bez obzira na to radi li se o B2C ili B2B sajtovima. Nisam bas vidjela da je kritizirao sajtove na kojima je flash prikladan :-) A moras priznati da na sajtu na kojem nesto prodajes tesko mozes staviti flash i povecati funkcionalnost.

sirMAC
22-01-2002, 02:46
istina draga Višnja ... funkcionalnost ne ali mali udarac dizajnerskim kistom bi mogao izazvati nekakvu pozitivnu reakciju kod posjetitelja koji je spreman ostaviti pare. Ipak on to zaslužuje.

višnja
22-01-2002, 12:39
istina draga Višnja ... funkcionalnost ne ali mali udarac dizajnerskim kistom bi mogao izazvati nekakvu pozitivnu reakciju kod posjetitelja koji je spreman ostaviti pare. Ipak on to zaslužuje.

Pa to se uglavnom i radi - veliki e-commerce sajtovi imaju sasvim dobar dizajn. Samo sto se nikad ne koristi Flash jer se s HTML-om koji je mnogo brzi postize isto.

A i trebalo bi koristiti flash ne radi flasha nego radi korisnika. Zasad zbog toga HTML funkcionira sasvim samodovoljno.

e1
22-01-2002, 18:41
kao stvarni zaljubljenik u flash, koji ga pokušava ugurat bilokada.biloGdje moram se složit sa Višnjom. Ipak, nadam se danu kada ćemo dobit kvalitetan alat (možda već Flash6) i potpuno moći zaobići HTML, a pri tom ne izgubiti već dobiti na brzini, atraktivnosti i funkcionalnosti.
Uspio sam malo ćirnuti u tu 6. ... opseg i raspored komandi, i starih i hrpe novih pokazuje da flash "puca visoko". Ono jedino što me brine je sama stabilnost i brzina. Ako uspije, mogli bi dobit izuzetno moćan alat, za onoga tko zna što hoće i kako to može.
Za one sklone eksperimentiranju uvodi se komanda mc.LineTo, fill i sl. ... Zar to ne zvuči malo kao 3D? :)

No, živi bili pa vidili.

višnja
22-01-2002, 20:21
Originally posted by :: e1 ::
kao stvarni zaljubljenik u flash, koji ga pokušava ugurat bilokada.biloGdje moram se složit sa Višnjom. Ipak, nadam se danu kada ćemo dobit kvalitetan alat (možda već Flash6) i potpuno moći zaobići HTML, a pri tom ne izgubiti već dobiti na brzini, atraktivnosti i funkcionalnosti.
Uspio sam malo ćirnuti u tu 6. ... opseg i raspored komandi, i starih i hrpe novih pokazuje da flash "puca visoko".No, živi bili pa vidili.

Ma flash ce uci u primjenu i to siroku onda kad barem ISDN i DSL postanu mainstream. A to se nece tako skoro dogoditi na svjetskoj razini. Npr. Hrvatskoj bi se to moglo dogoditi da ima nas telekom mentalitet slovenskog telekoma: mala smo zemlja, sve je na optickim kabelima, gotovo sve centrale su digitalne (jest da ih je samo malo spremno za ADSL, ali i digitalno je vec puno bolje nego sto npr. Ameri imaju). Da se to popularizira i smanje cijene, vec za godinu-dvije bismo mogli dobiti surfersku populaciju koja uopce vise ne koristi modeme.

sirMAC
24-01-2002, 01:22
Meni je dosadan HTML ... mrtvo djeluje ..statično ....više volim da nešto leti preko monitora

e1
24-01-2002, 03:04
neko vrijeme sam radio u Beču; za 200 kn (starih 400ATS), ljudi mogu naručit kabelsku TV i on-line vezu 300kbps. Naravno da nikad nije tako brza, previše korisnika i sl. no, dolazi preko TV kabela, telefonska linija ostaje slobodna i šta je daleko najbolje, 24h on-line, nema kontrole downloada ni ništa. Stvar se zove Chello i koliko znam postoje njene inačice i u njemačkoj i zemljama beneluxa i vjerojatno u švicarskoj.

Mislim, zamislite da možemo tako radit. Imao sam instaliran FTP-serv-U program, vlastiti FTP server onako, za posao... da vam ne govorim o surfanju i filmovima on-line ...

To je bilo prije 2 godine, aktivno sam učio flash putem foruma i on-line suradnje s drugim ljudima. Mogućnosti su - naspram normalne modem veze - neusporedive. Samo osjećaj da nemoraš otić "disconnect" :) ... i one "AOL finte"; makneš miša a ono piše "you have e-mail" :) ICQ blinka ...

Izlazio sam vani samo da vidim snijeg ("mi dalmatinci") :)

Misli li itko da mi, kao internet obrazovana populacija, možemo na bilo kakav način uticati da se tako nešto provede i kod nas. Ako ne kabelski, ono nekakvim satelitskim linkovima (kao što postoje satelitski mini-linkovi za prijem kabelske televizije) ?

Baš sam neki dan razgovarao s kolegom, svi imaju svoje sindikate. Bilo na osnovu zanimanja, bilo na osnovu zaposlenja. Čak i slikari imaju udruge. Što je s nama?

Obrazovanje ovog tipa ne postoji, udruženja ovakvog tipa ne postoje, standardizacija NIKAKVA ne postoji, pogotovo ne kad su cijene i kvalitet u pitanju.

Mislite li vi da mi možemo na nekakav način utjecati?
Mislite li da to netko treba uraditi umjesto nas?

U njemačkoj i engleskoj su tek počeli školske programe za ovakva zanimanja. Moramo li čekati da oni ustale programe i onda ih preuzeti od njih ili sami možemo učiniti prvi korak. Onakav kakav mi mislimo da treba, obzirom da ni po znanju ni po razumu ne zaostajemo ni za kim. Barem ne u ovim segmentima koji su podjednako novi i njima ("razvijenom svijetu") i nama.

sirMAC
24-01-2002, 16:38
Trebalo bi ovu našu populaciju prvo obrazovati,eto moja sestra je sada 8.razred, imali su nekakvu informatiku u 7. kao izborni predmeti to je to. Ne zna ništa, a nema niti gdje naučiti. Nakon osnovne upisat će tamo neku bezveze gimnaziju a kada jednog dana se zaposli ( ako...) kad se bude trebala služiti računalom , šta onda ??? Računala su sve kompliciranije, sve više mogućnosti nude, ali treba to sve skupa i znati iskoristiti ... lako je nama tu tipkat, ajd sada da doje jedan totalni neznalica na webmajstori.net, hoće li naći forum? (onu slikicu gore) , i kad dodje šta onda ??? , mislim to su banalnosti ali svejedno ih ljudi ne znaju..mladji a stariji da ne govorimo. Dok imamo Šuvarov sistem obrazovanja dotle ništa od prosperiteta ( ja sam isto žrtva takove naobrazbe). U klince se ne ulaže ni "ž" a šta onda očekivat od njih ? ...da izađu na ulice i porazbijaju HT centre ? ..je moš mislit.... boli njih dupe za net i tehnologije, samo da je pivkana i nešto za pušit, a sa 20 se oženit (udati) pa sa 22 razvesti i krepat od infarkta u 35. ispod nekog šanka (fala bogu da je mama još živa da može to sve skupa financirati). INFORMATIKA za HRVATE ? ::::SF:::: (čitaj:science fiction)
Možda da postavimo nekog čarobnjaka za premijera , ali mislim da ni to ne bi pomoglo, jer ova žabokrečina je protkana u sve sfere života u nas. Lijepo je rekao ministar : bjež'te djeco glavom bez obzira (dok glave imate).

Kongi
24-01-2002, 17:01
Za manje od mjesec dana će u mom kvartu u Zagreb (Špansko) tvrtka koja nam omogučuje kabelsku tv omogučiti i kabelsku konekciju na net. Mislim da je ovo postalo zakon kojeg se moraju sve kabelske firme pridržavat. Ja ću sigurno preći na tu vezu.

Što se tiče obrazovanja. moram reći da sam ja bio informatički obrazovan cijeli život. Od osnovne škole i BASICa i gimanzije i PASCALA. Ali, od cca 35 ljudi u razredu nas 5 je to zanimalo i mi smo se nastavili time baviti. Ostalih 30 je jedva čekalo da prođe sat. To je isto kao i nekakvi predmeti tipa likovni, glazbeni i razni umjetnički predmeti koji zanimaju uski krug ljudi, a ostali jedva čekaju da pobjegnu od tamo. A ne možeš čovjeku nešto nametati ako on to ne želi. ak te nešto zanima, pobrini se da to naučiš. Ima 1001 informatička škola u HR.

Ali siguran sam da ima škola kojima informatika nije visoko na listi prioriteta, najvjerojatnije zbog loše opreme u školi ili needuciranih profesora. To je šteta, ali nikakvi sindikati tu ne mogu pomoći. Možemo mi lajati koliko god želimo, ali bez love se informatika ne može učiti u školama, a želite li vi davati svoje teško zarađene novce na škole? Jedino što ja kao informatičar mogu napraviti je da odem u neku srednju školu i pro bono napravim nekakvu izvannstavnu grupu koja će raditi web stranice. Jer te platit neće nitko!!!

sirMAC
24-01-2002, 17:28
so true that it hurts. We're all knights fithing with the RED beast. Flames will raise , hell unlished ... morning breeze will be all that is left . Good morning Vietnam.

višnja
24-01-2002, 18:37
Originally posted by Kongi

A ne možeš čovjeku nešto nametati ako on to ne želi. ak te nešto zanima, pobrini se da to naučiš. Ima 1001 informatička škola u HR.

Ne bih se slozila da se covjeku ne mozer nametati informatika ako je ne zeli. Ljudi nisu slobodni u tom smislu da im je sve ostavljeno na izbor - po tome nitko ne bi naucio ni pisati ni citati.
Po meni, informatiku treba uvesti vec u prvi-drugi razred osnovne. Sretna djeca koja ce imati kompjutere doma vec ce sa svojih 7 godina biti ispred ostalih koji komp nece vidjeti do srednje skole. Stvara se jaz koji vodi do socijalne marginalizacije odredjenih skupina ljudi, a to se ne smije dopustiti (vec su ljudi ionako marginalizirani na temelju vjere, nacionalnosti i financijske situacije, pa nije potrebno da i edukacija tome "pomaze").

S tim da se ne smije sjediti doma i cekati da skola sve organizira. Treba se sam skolovati. Da sam ja cekala obrazovanje od svoje jezicne gimnazije i od svog jadnog faksa, ne bih nikad naucila ni komp upaliti.

Kongi
24-01-2002, 18:57
sam bio malo drastičan, ali kada realno pogledamo situaciju u našem školstvu ima primarnijih problema od pentiama u školama. Ima škola kojima se ruše krovovi. Informatika dosta ovisi o donacijama, kojih ovdje nema baš puno.

Drugi problem je taj da je večina profesora informatike u osnovnim i srednjim školama toliko needucirana da neki učenici znaju više od profesora (sudim iz osobnog iskustav).

Ali u svakom slučaju se slažem da bi trealo poraditi na tom pitanju. Ali kako? Da izađemo na ulice ili što?

sirMAC
24-01-2002, 19:28
Otvorimo obrt nas troje ... iznajmimo poslovni prostor dostatan za cca 10 računala , + projektor + 1 laptop ....eto privatna škola ...internet based tečaj, osnove mrdanja po računalima. Eto to bi se moglo uredit

višnja
24-01-2002, 19:38
Otvorimo obrt nas troje ... iznajmimo poslovni prostor dostatan za cca 10 računala , + projektor + 1 laptop ....eto privatna škola ...internet based tečaj, osnove mrdanja po računalima. Eto to bi se moglo uredit

Heheh malo si preentuzijasticki to izjavio :-)

Proracun troskova: 10 racunala, svako po 7 kila --> 70000 kuna. Projektor: 40 000 kuna. laptop, jeftikaner: 10000 kuna. Placa za tri covjeka: 8000 kn bruto mjesecno po glavi. Poslovni prostor u ZG --> neprocjenjivo :-)

A i cak to i nije najteza stvar, jer kad imas love je sve super. Pogle samo koliko ima informatickih skola u ZG, kako bi im konkurirao? One postoje vec godinama, a za postenu marketinsku kampanju nije dosta dijeliti letke pred ulazom u Importanne.

Mozda je pesimisticki gledano, no otvoriti biznis je TESKO.

e1
24-01-2002, 19:40
Mislim da smo malo skrenuli sa teme. Moje pitanje; u vezi sindikata, organizacije, kabelske... nije se ni u kom slučaju odnosilo na školstvo niti na educiranje mladih ljudi. Jesam to spomenuo, no u drugom kontekstu. I mislim na to, no to je 10 stepenica razvojnog puta. Mi smo još na 5.
Govorim kao osoba koja radi i živi od ovoga što radi. Kao što je slučaj sa vama pretpostavljam. Ja razmišljam linearno što se tiče ovog. Nema potraženje. OK. Ima li ponude? Ili obratno. Stvorimo kvalitetnu ponudu i dobit ćemo potražnju. Samim tim porasti će interes i kod mladih ljudi, počet će na koncu zahtjevat a tada će im se i omogućit.
Paralela: mislite li da bi toliko djece htjelo biti nogometaši da tu nema novca, slave i da to tata ne gleda svaku srijedu/nedjelju?

Držim da smo kao osobe koje (što kongi kaže) oduvijek rade s kompjuterima (što je i moj slučaj), nismo li mi odgovorni za situaciju koja jest i koja će tek biti.
"Ludi" amerikanci se skupe, njih 10 i cijeli dan marširaju ispred ureda dok ih se ne sasluša. Ne kažem da moramo tako, nikad na silu, samo kažem da bi morali.

Školstvo mene nije naučilo ovo što znam, a pretpostavljam ni vas. Kako da onda oni znaju za naše potrebe? A kako tek da znaju za mogućnosti?

Spominješ kabelsku u Zagrebu. Znam prijatelju, ali što je sa ostatkom hrvatske. Ja imam ISDN, a kilometar dalje ljudi se nemogu spojit.
Nisu ovo nivoi na kojima mi možemo samostalno djelovat. Potrebna nam je potpora visokih struktura. A ta se potpora ne daje grupicama, već institucijama.

Možemo li mi postati institucija?

sinisa
24-01-2002, 19:51
Točno. Ne znam što je školstvo ikoga naučilo. Osim čitati, pisati i brojati do 20 (a i to smo naučili prije škole). Od 17 godina školovanja gotovo ništa ne primjenjujem u praksi. Žalosno, ali istinito.

višnja
24-01-2002, 19:56

Nisu ovo nivoi na kojima mi možemo samostalno djelovat. Potrebna nam je potpora visokih struktura. A ta se potpora ne daje grupicama, već institucijama.

Možemo li mi postati institucija?

Da, mozemo. Mozemo se organizirati u udrugu webmastera Hrvatske i tako djelovati. Samo, na celu mora biti netko "poznat", ili netko zvucnog imena, tj. netko tko ce govoriti u ime svih mora biti netko poznat koji ce u udrugu uvlaciti sve utjecajnije ljude. Jer ako se organiziramo nas par, ti, kongi, sirmac i ja - tko ce nas smatrati utjecajnima, who the hell are we?

Kongi
24-01-2002, 20:16

Spominješ kabelsku u Zagrebu. Znam prijatelju, ali što je sa ostatkom hrvatske. Ja imam ISDN, a kilometar dalje ljudi se nemogu spojit.

Eto ti potražnje, a ponude nema. Vrlo često tu gdje smo.

e1
24-01-2002, 23:23
Višnja: "who the hell are we?"
Često mi na pamet padne citat jedne naše poznate "pevaljke"; ili si prvi ili si najbolji. Bez lažne skromnosti, mislim da nekoliko ljudi odavde već spada u obje skupine. Koga mi zapravo trebamo uvjeriti? Ostale webmastere da se priključe, stranke da naručuju u nas "jer smo mi ipak udruga i podliježemo zakonima..."

Vidite ovo: ja naručim uslugu dizajnera/slikara i kao obrtnik plaćam mu 22% poreza jer se nalazi u udruzi likovnih umjetnika. Naručim webdizajn i plaćam 35% poreza jer nema takve udruge niti povlastica na porez.
Svi znamo da se "na crnjaka" može radit, ali veliki novci koje mi trebamo i zaslužujemo (oprostite mi na ovo 'mi' ako koga vrijeđa) nalaze se u velikim kompanijama koje nikad ne rade na crnjaka.

Također, bojim se da nam se ne desi "neka velika čunka" koja nema veze sa poslom ni sa našim potrebama, da se pojavi prigrabiti političke ili ine poene, i nas dovede u stanje EOF. (end-of-file)

kongi: "potražnja postoji..."
Pokušao sam u dogovoru sa nekim "visokim strukturama" i "vanjskim ulagačima" iskoristiti jedinstvenu priliku što se u Solinu gdje stanujem uskoro počinje provoditi kanalizacija (je je ... još uvijek 'crne jame' ovdje) :)
E sad, pazi ovo: HT ne da da ti stvaraš vlastitu mrežu jer ima monopol. Kabelske televizije u Splitu smatraju da one imaju pravo na polaganje tih kabela i exploataciju istih. A VIK (VodovodIKanalizacija) koji polaže te cijevi i izvodi sve radove kopanja ne dozvoljava da itko postavlja išta svoje unutra, nego "neka sam sebi iskopa". ????? Pa dobro, ko je ovde blesav? :)
Jedan satelitski megaLink u centru grada, umrežena sva kućanstva (jer kanalizacija treba doći do svih), svima kabelska televizija... ljudi bi kupovali kompjutere jer bi ih imali priliku i iskoristit ("kad već imamo sve spojeno, ajmo malome kupit pa neka uči. tribat će mu u školi za matematiku")

======
Na koncu svodi se sve na politiku, zar ne? A onda ja opet isto pitanje, možemo li mi postati institucija, a samim tim i vrijednost u političkom/ekonomskom smislu?
Mislim, zar mogu negirati nešto što postoji?

====
I još jedna "kvačica" ... zamislite da nas uzme "pod svoje" HULU (hrvatsko udruženje likovnih umjetnika), da njima plaćaš članarinu, provizije ili što već. Mislite li da će oni napravit nešto za nas?

Kongi
25-01-2002, 00:12
dobro zboriš ;) i ona situacija je vrlo smiješna, ali i tipična za ovo podneblje.

Ja osobno mislim da se čak i nije toliko teško organizirati u našoj struci. Posebno sa internetom i uvjetovano time što nas sve muče iste problemi. I svakako bi se trebali organizirati! Samo je pitanje vremena kada će netko sa dovoljno , oprostite na izboru riječi, muda to pokrenuti. Naime, tko se u to upusti automatski se uvlači u hrvatsku političku pijavicu (tornado). A za tako nešto čovjek mora imati ili iskustva ili mora biti borac i ne dat se zaj******.

Oprosti, ali ne vidim povezanost kabela i organiziranja nekog webmasterskog ceha. To bi onda bilo nešto mnogo veće od skupine webmastera.

Ono što treba napraviti je okupiti veliku većinu ljudi iz struke (webmasteri, web dizajneri, web programeri, administratori mreža...) na jednom mjestu. Recimo nekakva konferencija na tu mreže i inih tehnologija gdje bi bili poštovani domaći i strani stručnjaci iz navedenih područja sa svojim "predavanjima".
U isto vrijeme napraviti i nekakav "prvi hrvatski IT forum" dgje bi iznijeli svoje ideje i planove otvaranja ovakvog ceha, udruge ili već nečega.

sve to dobro izreklamirati i imaš dobitnu kombinaciju.

reklamama se dovest na TV i dignut buku u medijima netom prije konfernecije tako da imamo pozornost (kopjuter ili nonkompjuter releated) publike. Time nezaobilazno i političara. Najaviti It forum i nakon njega bi imali čvrsta staališta večine iz struke i time imamo vrlo jako oružje za postizanje ciljeva.

Ključno u svemu je digniti veliku buku oko važnih pitanja. Ne gnjaviti ljude sa glupostima. I time bki dobili podršku ne samo webmastera, več i "šire mase ljudi". Druga stvar koja je vrlo bitna je da se moram dojmati vrlo čvrstim. Naime, ne smije biti previše neslaganja unutar same organizacije (ceha, udruge)

Nakon tako nečega bi nas ljudi slušali i ozbiljno shvačali.

Za ovo jedino treba novaca, ali mislim da ne bi bilo teško naći sponzore u domačem informatičkom sektoru.