PDA

View Full Version : cpp problem..

*flower*
29-09-2007, 12:06
Imam jedan mali problem u cpp.. sa vjerovatno najjednostavijim programom koji se tu moze napisati.. ali posto sam ja noob.. smijem postavljati svakakva pitanja.. imam 3 primjera „hello world“ programa..i ..
U prvom primjeru pise ovako..

#include <iostream.h>
void main()
{
// This is the Hello-World-Programm
cout<<"Hello, world!"<<endl;
};

U drugom primjeru pise ovako..

#include <iostream.h>
#include <stdio.h>

void main(void)
{
cout << "Hello World" << endl;
getchar();
}

A u trecem ovako..

#include <iostream>
#include <stdio>

int main()
{
cout << "Hallo Welt!" << endl;
}

Ne znam stvarno.. ali sad mi vise nista nije jasno..
Kako to da jednom pise include.h a drugi put samo include, da jednom ispred main pise void, a drugi put int, I jednom na kraju pise getchar a drugi put ne?
Isprobala sam sve tri verzije tog “hello world” primjera I jos nekoliko drugih.. ali nista ne radi.. svaki put mi izbaci neki error.. pa molila bih za savjete, i(ili) objasnjenja.. jer ne znam sta je tu tocno, a sta ne.. ili da mi netko napise tocan kod? :)

mamica
29-09-2007, 12:35
#include <iostream.h>

main()
{
cout << "Hello World!";
return 0;
}
Baci pogled na ovaj link: http://www.cplusplus.com/doc/tutorial/program_structure.html

mile_ep
19-10-2007, 20:51
Ne znam koji razvojni alat koristiš, dali borlandov, VisualStudio ili štogod... ali s obzirom da ja imam trenutno samo VS instaliran mogu ti dati smjernice kako da isti radi u nemu, mada je za tak jednostavne "školske" primjere VS prekompliciran alat, ali ako koristiš "borland" onda ti je dovoljno da napraviš novi "console app" i copy, paste bilo koji od primjera sa "void main" deklaracion koji si navela, kompajliraš, pokreneš i mora da radi.
Šta se tiće "int main" i "void main" to ti je za konkretni primjer tak svejedno, funkcionira u oba slučajeva. Kolko me sjećanje služi mislim da void funkcija ne može vračati rezultat ili ti ne podržava naredbu "return", za razliku od "int main" koji čak mislim da mora vračati rezultat odn. nulu.
"Getchar" je trik naredba koja ti koristi da sadržaj Console app ostane vidljiv tak dugo dok ne pritisneš neku tipku, jer inače se program izvrši i command promptu, prozor se zatvori i to tak brzo da ne uspiješ vidjeti rezultat. To ti je suvišno jedino ako program pokrećeš direktno iz command prompt-a gdje isti nakon izvršenja programa ostane otvoren.
Mislim... ako koristiš naredbu getchar onda moraš inkludati "stdio" biblioteku.
Ako koristiš naredbe cin, cout i endl onda ti treba "iostream" biblioteka(iste su u VS-u kod #include <iostream> std::cin i std::cout).
iostream ili iostream.h, kolko ja to kužim iostream je noviji način korištena biblioteka, odn. novija verzija iste s tim da je za cout i endl naredbe svejedno koja se inkluda.
Good luck! :bush: