PDA

View Full Version : kako formatirati c:

torpediratcute
01-11-2002, 22:08
kad bi ja vidio ovakvo pitanje, smijo bi se i mislio kakav ga je idiot postavio, ali nikako da shvatim kako formatirati disk u XP-u?
imam taj sugavi XP kratko vrijeme i sad iz svojih razloga želim sve početi iz početka. Sad sljede komedije: probam u command promtu iz windowsa naredbu format c: i ono sve normalno, traži da unesem ime particije, ovo nono, i na kraju naravno veli da ga nemože formatirati jer imam pokrenute windowse. To mi je sasvim jasno. I sad ja napravim sistemsku i restartam vindouze, uđem u dos i napišem format c:. i problem... pravi se glup, nešto u smislu da ta naredba ne postoji ili slično.

I nakon svega, pitanje: KAKO FORMATIRATI DISK?? :)

cyberphere
01-11-2002, 22:32
Vrlo jednostavno!!! Bootaš komp sa boot disketom od mileniuma i jednostavno upišeš format c:

cybermaster
01-11-2002, 22:35
Originally posted by cyberphere
format c:

i onda lupis enter!:D

torpediratcute
01-11-2002, 22:36
e al je imam startup disk od xp-a i 98-ice s kojima mi nije radilo, a nemam od milleniuma. dal bi to trebalo raditi s xp startup diskom?

cyberphere
01-11-2002, 22:37
Pa možeš i sa 98-icom

torpediratcute
01-11-2002, 22:41
ma i to sam probal, ali jok!

spyder
01-11-2002, 22:42
Ako imas win XP boot disketu nastalaj u biosu da ti podize s disketa. Nakon sto ti se loadaju sve 4 diskete, imas izbornik iz kojeg mozes formatirati particije.

cyberphere
01-11-2002, 22:43
E baš sam to ja htjeo reći ali si me prestigao

torpediratcute
01-11-2002, 22:44
koje sad 4 diskete, ja sam zbunjen :)

spyder
01-11-2002, 22:47
Win 2000 i win xp imaju 4 boot diskete, tj. ima mnogo filova pa ne stane sve na jednu.

torpediratcute
01-11-2002, 22:49
hmm, ja imam samo jednu
di se naprave te boot diskete u xp-u?
ja sam iso na format a: disk i tamo stavio kvacicu na create ms-dos startup disk i stavi par fajlova na disketu, i ti je to

spyder
01-11-2002, 22:52
Win 2000 i win xp ima 4 boot diskete

Zeljko
02-11-2002, 01:35
A jos jednostavnije, ubaci win xp cd, restartaj komp, i u samom setupu formatiraj disk ;o)

spyder
02-11-2002, 09:41
Da ali onda mora imati bootabilni CD, što je upitno ...

zweistein
02-11-2002, 10:07
Ne mozes formatirati disk zato sto ti je particija vjerovatno NTFS. Rjesenje je za to izbrisati particiju iz fdiska (delete non-DOS partition) i onda je tek formatirati.

spyder
02-11-2002, 10:12
Ajmo se kladiti da se NTFS particija da izbrisati pomoću Win 2000 ili Win XP sistemskih (boot) disketa !

Drugo rijesenje ti je fdisk. Napravis u njemu FAT32 particiju i iz nje formatiras NTFS.

zweistein
02-11-2002, 10:20
Originally posted by spyder
Ajmo se kladiti da se NTFS particija da izbrisati pomoću Win 2000 ili Win XP sistemskih (boot) disketa !

Drugo rijesenje ti je fdisk. Napravis u njemu FAT32 particiju i iz nje formatiras NTFS.

Nisam ja ni rekao da se ne moze... Ali buduci da covjek ocito nema Win2000/XP sistemsku, moze to napraviti i sa onom iz 98-ice/Me, tako da ide na "delete non-DOS partition". Isto kao sto bi brisao neku ext2 particiju.

torpediratcute
02-11-2002, 12:06
meni su obe particije FAT32

valjda je jedino rješenje da maznem nekom boot diskete od xp-a

spyder
02-11-2002, 12:15
Da to ti ja preporučam. Inače kak si instalirao XP,

1. ako si ga upgrade-ao s Win 98 ili Win ME, onda mozes napraviti sljedeće:

Start > Control Panel > AddRemove Programs > na dnu ti mora biti prikazano Win XP Uninstal

to pokreni i jednostavno ce ti izbrisati Win XP

2. ako si ih instalirao na čisto, učini sljedeće:

mazni od nekog Win XP boot diskete :) , jer ti ovo gore onda ne sljaka.

Inače ako imas bootabilni CD onda mozes i napraviti sam Win XP sistemeske diskete.

Učini sljedeće:

Pokreni program makeboot.exe koji bi se trebao nalaziti na CD-u u direktoriju boot ili tak nekaj, više se ne sjećam.

k4q4m3
03-11-2002, 00:00
ja sam imao isto takav problem, al s 98-icom, rijesio sam ga tako da sam podigao sistem pomocu boot diskete i preko dos-a obrisao win sistemske fajlove, nakon toga sam normalno ubacio cd od 98-ice i pokrenuo setup, nakon toga mi je setup sam formatirao glavnu particiju

ZoNi
03-11-2002, 11:37
Win 2000 i win xp ima 4 boot diskete

WinXP ima 6 boot disketa. Sve informacije, kao i softver za pravljenje tih disketa (jer one se ne mogu napraviti direktno iz WinXP-a!!!) nalazi se ovde: http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;EN-US;q310994

spyder
03-11-2002, 12:34
Ma dobro 2 diskete više-manje ;) . Inače govorio sam za Win 2000, pa sam mislio da je XP isti, ali nije važno. S tih 6
disketa možeš formatirati particiju koju želiš ...

nikai
03-11-2002, 23:29
svaka cast na jednostavnm objasnjenjima. sad vise ni meni nije nista jasno :krele:
:zub:

spyder
04-11-2002, 10:46
Što ti nije jasno ... no dobro, evo.

Vodič
Kako formatirati particiju ako imate OS Windows XP

1. Prvo napravite Win XP boot diskete (ima ih 6).

2. Idite u Bios, i namjestite "First Boot Device" na Floppy

3. Stavite 1. boot disketu (ranije napravljenu) u Floppy Disk

4. Resetirajte comp.

5. Sljedeite upute i sve će da se dobro svrši :)

nikai
04-11-2002, 11:53

Vodič

ma dobro nije da mi nije jasno ipak takovim glupostima zaradjujem za gablece i kavicu ujutro :zub:

nikai
04-11-2002, 12:10

Vodič

1. Prvo napravite Win XP boot diskete (ima ih 6).

2. Idite u Bios, i namjestite "First Boot Device" na Floppy

3. Stavite 1. boot disketu (ranije napravljenu) u Floppy Disk

4. Resetirajte comp.

5. Sljedeite upute i sve će da se dobro svrši :)

inace mi je to jednostavnije napraviti tako da u biosu postavim da se boota sa cd-a, stavim instalacijski cd....
ostalo je klasika :zub:

ZoNi
04-11-2002, 16:41
Originally posted by nikai
inace mi je to jednostavnije napraviti tako da u biosu postavim da se boota sa cd-a, stavim instalacijski cd....
ostalo je klasika :zub:

da, ali ako nije bootabilan CD? (ja sam instalirao kod sebe tako!)

nikai
04-11-2002, 17:08
Originally posted by ZoNi
da, ali ako nije bootabilan CD? (ja sam instalirao kod sebe tako!)
stavis instalacijski cd i zapocnes novu instalaciju XP-a. po defaultu on trazi da izbrises postojece particije kako bi iznova instalirao XP. nakon formatiranja jednostavno ga prekines i radis sto hoces. zvuci malo glupo, ali bilo je slucajeva kada mi je samo tako prolazilo formatiranje pod XP-om
zalosno, ali...:zub:

torpediratcute
04-11-2002, 20:13
sve je dobro prošlo, uzeo sam od frenda boot cd sa win98, instalirao ih i onda iz windowsa nanovo instalirao XP. Sad sve radi kako treba.

I još jedno pitanje, kad sam formatirao disk, ubacio sam winXP cd i napišem setup, a on veli da se setup nemože pokrenuti u dos modeu, pa sam zato prvo instalirao win98. Zašto se to događa?

spyder
04-11-2002, 21:23
Pa jel ti čitaš ove naše postove ???

Normalno da ga nemres tak instlirati. Moraš imati bootabilan Win XP CD i u biosu namjestiti da diže system s CD-a, tj. First boot Device mora biti "CD-ROM" (napomena: CD mora biti bootabilan inace stvar ne sljaka)

ili s Floppy disketama tj. Win XP boot disketama. Isto postavis u biosu da dize s Floppyja i stvar funkcionira.

ZoNi
05-11-2002, 08:41
stavis instalacijski cd i zapocnes novu instalaciju XP-a.

naravno da znam za to, ali kod mene je kada sam to ureadio samo instalirao XP preko postojeceg XPa, a particije mi nije dirao... e, tu su radile diskete...

nikai
05-11-2002, 16:42
Originally posted by ZoNi
naravno da znam za to, ali kod mene je kada sam to ureadio samo instalirao XP preko postojeceg XPa, a particije mi nije dirao... e, tu su radile diskete...

mmm meni je to do sada uredno prolazilo ( u vise navrata ). u principu trazi te da odredis particiju na koju zelis instalirati OS te kada je odredis on je formatira. koliko imas particija?

mikrosoft iz king mikrosoft rule :krele:

ZoNi
05-11-2002, 16:54
koliko imas particija?

bile su tri particije: C (Win98-FAT32), D (WinXP i E (obe NTFS)
sada: C (WinXP) i D (obe NTFS)

torpediratcute
05-11-2002, 22:00
Pa jel ti čitaš ove naše postove ???

Normalno da ga nemres tak instlirati. Moraš imati bootabilan Win XP CD i u biosu namjestiti da diže system s CD-a, tj. First boot Device mora biti "CD-ROM" (napomena: CD mora biti bootabilan inace stvar ne sljaka)

ili s Floppy disketama tj. Win XP boot disketama. Isto postavis u biosu da dize s Floppyja i stvar funkcionira.

First boot device mi je bio cd-rom i cd je bootabilan i opet nije radilo, no nema veze sad sve radi...

Imhotep
06-11-2002, 20:43
Originally posted by torpediratcute
First boot device mi je bio cd-rom i cd je bootabilan i opet nije radilo, no nema veze sad sve radi...

Onda bi ti sve radilo daj još jednom provjeri.:srednji: