View Full Version : Što mislite o com.hr domeni?
Na rubu očaja sam. Sva dobra .com imena koja mene zanimaju su naravno već registrirana. Razmišljam da registriram com.hr domenu. Kak se ta domena vama čini za npr. jedan servis koji bi se obraćao hrvatskoj publici?
Hoću čuti razloge pro & contra.
Originally posted by višnja
Na rubu očaja sam. Sva dobra .com imena koja mene zanimaju su naravno već registrirana. Razmišljam da registriram com.hr domenu. Kak se ta domena vama čini za npr. jedan servis koji bi se obraćao hrvatskoj publici?
Hoću čuti razloge pro & contra. Apsolutno ne.
Radije .biz, .info... ili nesto tako...
Jer, teže je za pamtit, i svakako nije dobro. :-)
Meni se to uopce ne svidja..
euro26.biz.hr (http://euro26.biz.hr) izgleda puno puno gore i lošije nego euro26.hr. bar meni. Zato sam i rekao da upotrijebe sve snage da se dobije euro26.hr domena....
Originally posted by tin
Apsolutno ne.
Radije .biz, .info... ili nesto tako...
Jer, teže je za pamtit, i svakako nije dobro. :-)
Meni se to uopce ne svidja..
euro26.biz.hr (http://euro26.biz.hr) izgleda puno puno gore i lošije nego euro26.hr. bar meni. Zato sam i rekao da upotrijebe sve snage da se dobije euro26.hr domena....
Dobro znaš da .hr domenu ne može dobiti svatko. Tako da savjet "registriraj .hr domenu" nije baš neki savjet. Do te ideje sam mogla i sama doći :)
cybermaster
19-10-2002, 18:40
To mi je apsolutno najlosija domena,svaka druga mi je bolja!!
Razmišljam da registriram com.hr domenu. Kak se ta domena vama čini za npr. jedan servis koji bi se obraćao hrvatskoj publici?
Pa, meni to zvuci sasvim ok. Ja bih za sebe voleo da registrujem domen kao npr. nekoime.com.yu, ali kod nas to nije moguce :mad:
Dobro znaš da .hr domenu ne može dobiti svatko. Tako da savjet "registriraj .hr domenu" nije baš neki savjet. Do te ideje sam mogla i sama doći :) ne, savjet je radije .biz ili tako nesto. :-)
E ja imam ovakvo mišljenje o .com.hr domenama. Nju bi bilo dobro registrirati onda kad ti je site internacionalan, jer po meni tako domena zvuci.
Inace izbjegavaj je, ali koji puta jako dobro dodje. Primjer: euforo.com.hr. To im je jedan od pametnijih poteza
Ivan Crnkovic
19-10-2002, 21:41
Pozdrav,
.com.hr domena je svakako dobra. Gledano sa stanovista covjeka (onog obicnog) prije ce se naviknuti na nesto sto je .com.hr nego na .biz ili .info
Iz osobnog iskustva znam da ljudi, tj oni ljudi koji se cak niti ne koriste internetom ili tek pocinju, nisu zapravo tocno sigurni sto je zapravo domena. Naime WWW.NEST-NEKAJ.COM je zapravo za njih internet i neznaju da se NESTO.COM zove domena i slicno.
Oni koji znaju nesto vec, nastavci .BIZ ili .INFO ih mogu samo jos vise zbuniti.
Nastavci .COM ili .HR su nesto sa cime su okruzeni puno vise (u ovoj kombinaciji .COM.HR) i mislim da bolje reagiraju na njih nego .BIZ ili .INFO domene.
Znaci govorim o necemu sto je dosta apstraktno. Tesko je reci/govoriti o tim stvarima kada smo primjera radi mi okruzeni sa njima svaki dan, ali recimo netko tko se ne bavi time kao svi Vi (recimo svi ljudi koji dolaze na webmajstori.net) zapravo mu i nece biti jasno. Biti ce potrebno vrijeme da se na to navikne, a taj proces navikavanja osobno mislim da ce puno kraci biti pokraj COM.HR domena.
Primjera radi evo jedan problem koji to nama zapravo nikada niti nije bio. Problem nije direktno vezan za domene, ali pokazuje nacin na koji smo mi (koji smo na netu skoro svaki dan) zapravo izgubili objektivnost gledanje na stvari vezano za Internet.
Recimo stariji ljudi koji nikada za racunalom nisu sjedili, imaju poprilicno velikih problema da shvate na koju foru zapravo obican mis radi. (doslovno mislim na kretanje strelice po ekranu u kombinaciji pokreta misa po stolu)
Primjera radi, pitajte suseda/susedu whatever, sto je to .COM ili .BIZ ili .COM.HR pa cete se naslusati puno zanimljivih odgovora :)
Negdje sam jos procitao da samo 14 posto hrvata koristi internet, (or something similar), e sada od tih 14 posto, siguran sam da bi vrlo mali, mozda ispod 5-6 posto mogao sklopiti neku recenicu sto je zapravo domena ili slicno.
Isto primjer. Recimo, ljudi (ajmo reci zene) koje cak niti nemaju internet dosta znaju/naucile kroz casopise (da ne nabrajam sada koje casopise), gdje stalo pise, www ovo, www ono, .com ovo, .hr ono. Mislim da isti utjecaj ima i muski casopisi, ali sam siguran da zene zapravo citaju puno vise od muskih.
Uglavnom, the point is, .com.hr ce se puno lakse prihvatiti od .BIZ ili .INFO, jerbo je jednostavno takvo okruzje.
Ofcourse, ovo je samo moje skromno misljenje :)
Srdacan pozdrav,
Ivan Crnkovic
ivan@promo-media.hr
Dvojne domene su u svijetu sasvim uobičajene i ne znam po čemu bi trebale biti loše (okus? boja? miris?). Samo trebaš odraditi marketing projekta kako treba i sve će biti u redu.
Pa meni je com.hr domena ok. Ako Englezi mogu imati co.uk zašto bi se mi toga sramili. Da imam potrebu za domenom koja bi se obraćala .hr javnosti sigurno bih uzeo com.hr.
Istina je ovo što je rekao g. Crnković. Mislim da Gloria ima tu domenu. Puno ljudi kod nas tek počinje surfati bespućima interneta.
Ali gledano sa psihološkog stanovišta teško je odredit koja je bolja, odnosno lakše pamtljivija domena. Ne znam, mislim da (normalan) čovjek nakon doslovno pet minuta skuži da ima različitih domena (prvenstveno mislim na .com, .net i .org)
i ja bih po tome nekako rađe izabrao .net ili .org domenu nego .com.hr.
Jedan razlog je možda i ovo što je rekao spyder (da je to prije svega namjenjeno internacionalnim sajtovima), a drugi je što je to još ipak dosta neuobičajena i rijetka domena i kod iskusnijih surfera (koji su ipak glavnina internet prometa) pa je možda pametnije da pustiš druge da se prije tebe okušaju pa onda pobereš neka iskustva. Ja ne bih volio bit pokusni kunić.
zweistein
20-10-2002, 09:29
Ja osobno mislim da to nije losa domena... Pogotovo zato jer je to jedino sto mozemo dobiti a da ima .hr u sebi :p. Englezi imaju .co.uk, nasi susjedi imaju .co.yu, pa mislim da je i .com.hr logican potez CARNeta...
Originally posted by ZoNi
Pa, meni to zvuci sasvim ok. Ja bih za sebe voleo da registrujem domen kao npr. nekoime.com.yu, ali kod nas to nije moguce :mad:
Pa vi imate co.yu, to je još bolje čak (jer podsjeća na već ustaljene co.uk domene).
Slažem se i s time kaj je Tin rekao i Kaj je g. Crnković rekao. Samo je pitanje što je lakše zapamtiti, .biz ili .info (ili bilo koja TL domena koja nije .com) ili .com.hr koja nažalost ima dvije točke i to ju za mene čini sumnjivom (tipa, ne znam bih li je registrirala).
Iz mog iskustva znam da ljudi najviše zeznu u točkama. Oni naravno ne znaju kad u imenu dolazi točka, kad dolazi crtica i koja je razlika u tome, a ako im još k tome netko da adresu s http:// naprijed, nema šanse. Također znam da će neki ljudi krivo prepisati adresu s papira ako nikad nisu koristili internet. Zamislite da adresa ima poddomenu, dakle to je još jedna točka više - sami problemi. Dodatni problem je kaj ljudi ne razlikuju email adrese od web adrese, ali tko bi ih mogao kriviti.
Probleme koje imaju ljudi koji tek upoznaju računala ne možemo ni zamisliti jer smo se mi previše udaljili od tog stupnja. I baš je dobar primjer korištenja miša: ja znam za jedan primjer žene koja je, koristeći miša, došla do kraja mišpada i nije imala više placa za rolanje miša - "a kaj sad?" - nije znala da treba podići miša i ponovo ga pozicionirati na mišpadu :-) Zvući smiješno ali dobro ilustrira moj point da su njihovi problemi u radu nezamislivi. I onda se zapitam dal da registriram .com.hr ili ne :-)
ja sam imao isti problem. Obzirom da imam obrt kao i vi - znam proceduru.
pokazalo se u praksi da sam trebao svojim klijentima (koji se spajaju na moje stranice) 2 puta ponovit ime i bilo je dovoljno. I kako je Ivan Crnkovic rekao, zbilja djeluje ta '.com' i '.hr' kombinacija ... čak i "poluobrazovani" internet korisnici shvaćaju da se radi o 'poslovnoj' 'hrvatskoj' domeni.
Iz vlastitog iskustva ... trebalo je nešto malo vremena da se priviknu ali ništa strašno.
Pa vi imate co.yu, to je još bolje čak (jer podsjeća na već ustaljene co.uk domene).
ali, to moze da dobije samo firma, i to samo jednom! za privatna lica nema nista (a ja sam mislio da je com.hr za privatna lica!)
Originally posted by Josip
Istina je ovo što je rekao g. Crnković. Mislim da Gloria ima tu domenu.
Istina, žalosno je što ih je netko u Hrvatskoj preduhitrio s hr domenom pa sad plaču.
Osobno, smatram da ime mora biti lako pamtljivo, dakle com.hr možda i nije loše dokle god je naziv jednostavan. Mislim da tu ima i puno subjektivnog kada ljudi pamte domenu, tako mislim da će od ovih novijih prije zapamtiti naziv.tv nego naziv.info ili naziv.cc ili .biz i sl.
Ako ne bih uspio dobiti .hr, zatim .com, pa .net, odlučio bih se za .tv domenu, iako ne bih istrčavao na internet sa svime što mi puhne, pa ajde, čopi domenu. Mislim da se ime prije svega gradi, a preduvjeti su za to (po prioritetu):
1. sjajna ideja
2. isplativost i tehnička mogućnost (narvno, kod nas volja i entuzijazam)
3. dobra struktura sitea, i dobre skripte
4. domena (da, tek bih je ovdje stavio)
5. dizajn
6. tražilice (istina, ovdje si bez ugleda i domene nula)
stvar se potpuno okreće naopako ako imaš para za promociju, ako radiš site za firmu, a ne site poput webmajstora i sličnih itd.
Originally posted by ZoNi
ali, to moze da dobije samo firma, i to samo jednom! za privatna lica nema nista (a ja sam mislio da je com.hr za privatna lica!)
Ček malo, a tko onda ima pravo na TL .yu domenu? Jer kod nas com.hr može dobiti svatko i njegov pas, dok je .hr za firme, udruge i one s vezama u Carnetu.
Istina, žalosno je što ih je netko u Hrvatskoj preduhitrio s hr domenom pa sad plaču.
Mislim da nije pitanje u tome nego u stvari da nitko osim ISP-a nema pravo na više od jedne .hr domene, a vlasnik Glorije je svoju jednu šansu već potrošio na www.eph.hr
Mislim da nije pitanje u tome nego u stvari da nitko osim ISP-a nema pravo na više od jedne .hr domene, a vlasnik Glorije je svoju jednu šansu već potrošio na www.eph.hr
to nije istina, jer znam lika koji ima nekoliko hr domena, naravno, sve under construction siteovi.
Ček malo, a tko onda ima pravo na TL .yu domenu?
Drzava i provajderi .
Originally posted by domagoj
to nije istina, jer znam lika koji ima nekoliko hr domena, naravno, sve under construction siteovi.
A ja znam da po pravilima Carneta on do tih .hr domena nije mogao doći. Osim ako nije registrirao HR-I domene do kojih je mislim još teže doći jer treba "obrazložiti" i "dokazati" da ćeš ti biti najbolji vlasnik HR-I domene.
A ja znam da po pravilima Carneta on do tih .hr domena nije mogao doći. Osim ako nije registrirao HR-I domene do kojih je mislim još teže doći jer treba "obrazložiti" i "dokazati" da ćeš ti biti najbolji vlasnik HR-I domene. pravila Carneta?
hahahahahahahahahhahahahahahahahha
Ivan Crnkovic
20-10-2002, 22:17
Koje su to domene?
Srdacan pozdrav,
Ivan Crnkovic
ivan@promo-media.hr
ako se dobro sjecam, jedno je vrijeme dhmz imao 7-8 domena;
vrijeme.hr meteo.hr klima.hr prognoza.hr .... ali brzo su makli :-)
a mogao bih tako nabrajat do prekosutra.. :)
Originally posted by Ivan Crnkovic
Koje su to domene?
Srdacan pozdrav,
Ivan Crnkovic
ivan@promo-media.hr
ta ne želim sada naškoditi čovjeku zato jer sam brbljav, ali vjeruj mi da bi hrpa ljudi ubila za takve domene. Kao da si zauzeo domenu www.muzika.hr pa www.prodaja.hr ili nešto slično. Zapravo, njegove su još jače od ove dvije koje sam bubnuo.
Originally posted by tin
pravila Carneta?
hahahahahahahahahhahahahahahahahha
Da to i ja velim, ali smijeh ide na račun Carnetovaca koji su tako strašno zagriženi i ponosni na svoja pravila da je to upravo smiješno. Sjećam se rasprava o promjenama pravilnika za TL domenu, svi su tamo djelovali tako jako strogo i tipa "nema iznimaka od pravila", a džaba je to njima kad se zna da ima takvih tipovima o kojima domagoj priča. Mala je to utjeha onima koji su odlučili raditi web site na hrvatskom, to nam je hvala što smo puni entuzijazma.
No, kakva država, takav i Carnet. Nije tu ništa čudno.
Ivan Crnkovic
21-10-2002, 19:51
ta ne želim sada naškoditi čovjeku zato jer sam brbljav, ali vjeruj mi da bi hrpa ljudi ubila za takve domene. Kao da si zauzeo domenu www.muzika.hr pa www.prodaja.hr ili nešto slično. Zapravo, njegove su još jače od ove dvije koje sam bubnuo.
Pozdrav,
mislim da se covjeku niti ne moze naskoditi, mislim koji je onda uopce smisao imati te domene ako ih nece moci nikome pokazati??
Te informacije bi trebale biti transparentne, ako imate te domene, tj znate koje su, napisete ih tu, pa cemo vidjeti koja prica stoji iza njih. Ili ne stoji.
Srdacan pozdrav,
Ivan Crnkovic
ivan@promo-media.hr
vBulletin® v3.7.4, Copyright ©2000-2009, Jelsoft Enterprises Ltd.