View Full Version : pozadina u png formatu i IE
Pozdrav
Evo jednog pitanja za prave znalce CSS-a. Na netu sam našao kako da PNG slika bude transparentna i u IE 5.5 i IE 6.0, ali nisam našao kako napraviti da bude transparenta ako je stavljam kao pozadinu ćelije ili pozadinu div-a.
Gdje si to našao? Ne shvacam razlog koristenja png-a, kada postoji i gif i jpg i u krajnjoj liniji bmp. No, dobro! Mene zanima isto kako izvesti ovo da je transparent background. Mozda bih mog'o pomoci oko tablice!
baš smo u petak zezali u firmi s tim i kolega je istrčao s nekim javascriptom koji to omogučava ali slikama je davalo display:block atribut što je onemogučilo da taj png sa tanparencijom i sjenom stavimo preko pozadine
cybermaster
19-11-2006, 22:08
možda ovo (http://thedesignspace.net/MT2archives/000103.html) ..
ne znam više, u svakom slučaju nije šljakalo pa smo morali fizički lijepiti sliku preko slike sa GDI
Gdje si to našao? Ne shvacam razlog koristenja png-a, kada postoji i gif i jpg i u krajnjoj liniji bmp. No, dobro! Mene zanima isto kako izvesti ovo da je transparent background. Mozda bih mog'o pomoci oko tablice!
PNG je zapravo jedan od najboljih formata za web. Niti jedan od gore spomenutih formata ne podržava alpha transparency. Kod png-a je gubitak kvalitete minimalan, u većini slučajeva slika je 'lakša' od gifa itd, itd. Ima tu još prednosti ...
BMP za web, pa jesi ti normalan ??? bmp daje najveću kvalitetu, ali to nikako nije format za web iz razloga jer bmp nije kompresiran, pa je zato kvaliteta na razini, ali je zato i veličina datoteke. JPG se koristi za fotografije jer dobro kompresira bez značajnog gubitka kvalitete.
Razlog zbog kojeg je GIF poznatiji i više se koristi je iz razloga što su browseri u prošlosti slabo podržavali mogućnosti PNG formata. Koliko znam, danas gotovo svi browseri (Opera, IE, FF) jako dobro podržavaju PNG i mislim da će PNG zamjeniti GIF format kad IE 7 zamjeni IE 6.
U svakom slučaju imam problem gdje samo PNG rješava stvar. Radi se o tome da imam box zaobljenih rubova koji se nalazi na gradient podlozi, tako da pozadina tog box-a mora biti transparentna. GIF podržava samo binary transparency, pa nema mogućnosti to prikazati na adekvatan način.
vBulletin® v3.7.5, Copyright ©2000-2009, Jelsoft Enterprises Ltd.