View Full Version : čekovi
Do danas sam u PBZ nosio čekove, a oni ih upisivali na moj devizni račun. Danas mi kažu kako SVI čekovi moraju na INKASO, to je kao neka provjera koja traje mjesec dana, a tek se nakon toga iznos može upisati na račun. Osim toga ta provjera za SVAKI ček košta 20 kuna.
Službenica u banci kaže da im je takva uredba stigla prije 2 tjedna.
Da li je netko unovčavao čekove ili njihov iznos stavljao na račun u nekoj drugoj banci posljednjih dana? I kakva su tamo pravila?
Mjesečno imam desetak čekova, a za 200 kuna mi se isplati provozati malo dalje.
peep, prije 3 dana sam bio u PBZ-u sa čekom za naplatu nije išao na inkaso ali su novci ostali na računu.
Očito je od poslovnice do poslovnice tko će ih više znati.
Da napomenem nije bilo provizije..
Ovo sa provjerom čeka je čisto zadržavanja vašeg novca, obiđi malo druge banke..
zato i pitam tu da ustedim vrijeme i doznam vasa iskustva u drugim bankama. ovakvom odlukom PBZ ce samo izgubit, lova ce ici u druge banke.
a ako sve banke u hrvatskoj rade tako ima i za to rjesenje. dio sponzora moze mi isplacivati preko epassporte racuna umjesto da mi salje cekove. do sada sam to izbjegavao jer imaju godisnju clanarinu od 30 dolara i prilikom svakog dizanja gotovine na bankomatu naplacuju 5 dolara, a isplata se vrsi u lokalnoj valuti.
ali ja godisnje imam oko 100 cekova i ako za svakoga platim 20 kuna to je 2000 kuna, mnogo vise nego naknada epassportu. lova ce ostajati u americi, a nase banke ce dobiti ono kad stisnes saku, ruku savines u laktu i saku privuces prema ramenu :)
dobro je, vratio mi se smisao za humor ...
ja sam isao u zagrebacku... oni uzmu 50 kn ... polozis cek. platis 50 kn i zamrznu ti racun na tjedan dana
zagrebačka uzima 50 kuna po čeku i ti si im to mirno davao, a ja se bunim na 20 kuna koje je pbz tek uvela. bez daljnjeg komentara.
ajmo dalje, ima li koja banka koja ne uzima ništa za čekove koji se stavljaju na devizni račun ili na deviznu štednu knjižicu.
cybermaster
01-09-2006, 00:09
Ako znaš "tetu na šalteru" nekošta ništa i ček sjedne nakon 8 dana na račun :)
zagrebačka uzima 50 kuna po čeku i ti si im to mirno davao, a ja se bunim na 20 kuna koje je pbz tek uvela. bez daljnjeg komentara.
ajmo dalje, ima li koja banka koja ne uzima ništa za čekove koji se stavljaju na devizni račun ili na deviznu štednu knjižicu.
ja sam bio u pbzu sve do nedavno. meni je zenska htjela uzeti 15 eura za cek. zato sam otiso u zagrebacku i tamo dao 50 kn.... meni se cini da u pbzu ni sami ne znaju kako stvari stoje ili ih mjenjaju svaki tjedan. u zadnje vrijeme svaki put je neko drugo pravilo.
okej, izgleda da sam rješio sa "tetom na šalteru". jutros sam nazvao voditeljicu poslovnice u kojoj obično ostavljam čekove, ona mi je objasnila da je PBZ u zadnje vrijeme imala problema sa ovakvim čekovima i da je zbog toga došao novi naputak kojeg su se službenice pridržavale. kaže da jedino ona kao voditeljica ima pravo "strankama od povjerenja" raditi određene ustupke, a da bi obzirom da sve iznose ostavljam na računu ja bio ta kategorija.
opa bato. sad cu trazit kredit bez hipoteke i jamaca. kad sam vec "od povjerenja" :)
dži, nije isto kad odmah uzimaš novac ili kad ostavljaš na računu. u prvom slučaju se uvjek uzimala provizija.
ili ako ti treba lova odma... ostavim na računu, dođem doma i prebacim ga na tekući, pa na bankomat...
Ili prebaciš odmah u poslovnici na njihovim kompjuterima, i odmah dignes lovu na bankomatu ;)
ili sacekas da se nakupi paket od 5000 dolara pa ga orocis na 6 mjeseci u pbz ;) kamata 2,4 posto
ili promijenis dolare u kune, kupis udjele u pbz ekiti fondu i zaradis 30 posto
ili ulozis par stotina dolara na forex.com, drhtis nekoliko mjeseci da ne izgubis ulog i onda ga naposljetku ipak popusis
to je posao, a ne dignut lovu na bankomatu i poci kupit sladoled
...ili do prije koju godinu kupiš tvornicu ili kakav lanac dućana...
"...ili do prije koju godinu kupiš tvornicu ili kakav lanac dućana..."
nazalost, ko je jamija jamija je :)
do sada sam to izbjegavao jer imaju godisnju clanarinu od 30 dolara i prilikom svakog dizanja gotovine na bankomatu naplacuju 5 dolara, a isplata se vrsi u lokalnoj valuti.
cekaj malo... kako sada to, ja nisam primjetio da ista uzimaju kada dizess lovu, kada si zadnji puta dizao?
ja nemam epasporte to sam davno citao na njihovom sajtu, moguce je da grijesim, ti provjeri
evo ako pomaže malo objašnjenje,
dali ček ide na inkaso ili ne (provjera sa bankom koja ga je izdala) ovisi o vrsti čeka, pa ljudi u PBZ, RBA, Erste, ili pak zagrebačkoj nemogu znati dali taj ček uopće postoji dok ne provjere (zamislite koliko banaka ima na svijetu) naravno osim ako se ne radi o nekoj poznatoj banci ili je ček vučen preko banke u koju donosite ček tada on ne ide na inkaso.
Što se provizija tiče različite su od banke do banke, negdje više negdje manje negje ih nema jer jer je proviziju platila banka koja ga je izdala.
pozdrav
ja nemam epasporte to sam davno citao na njihovom sajtu, moguce je da grijesim, ti provjeri
pa cuj vjerojatno je prije bilo, ali sada je nema. Zadnji puta kada sam dizao novac na bankomatu, tecaj je bio 5.39 kn za dolar (sad u subotu). Meni je epassporte definitivno bolji i puno brzi od cekova.
opa bato. sad cu trazit kredit bez hipoteke i jamaca. kad sam vec "od povjerenja" :)
Kaj će ti kredit onda ak je bez jamaca? Pa nisi valjda lud da ga sam vraćaš?! :D
To s bankama je bezveze ... mislim, kužim da banke ne mogu znati sve i da je z anjih bolje da take čekove provjere, ali molim te, u današnjem svijetu toliko razvijene tehnologije da takoreći iz amerike možeš naručiti hamburger i da će on doći u Zg za dan - dva, njima treba mjesec dana da provjere ček?! Meni je čak teta u zagrebačkoj rekla mjesec do tri mjeseca ... rkeoh: what the fuck?! Za tjedan dana sam odem do amerike i natrag i usput provjerim ček, mislim, naši se ponašaju k'o da smo u zanzibaru, a htjeli bi u EU ...
vBulletin® v3.8.2, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.