View Full Version : Asembler
tek sam novi tu, ali još nisam primjetio da se netko bavi ovom temom...
pa zar to nikome nije fora?
lista155
11-05-2006, 15:14
Ne.
Upoznat sam s assemblerom, zbog faksa, ali nije mi nešto zanimljiv.
Zanimljivo gradivo!! Ko ga zna koristiti odlično pozna hardwer i nije daleko od strojnog kodiranja. Iako sam radio u računskom centru bavio sam se njim samo kad je bilo neizbježno. Prednost sam davao naprednijim jezicima, u prvom redu PL/I. Poznavanje assemblera programerima na višim jezicima je štetno, jer ti zezne logiku razmišljanja pri razvoju aplikacija u višim jezicima. Ako znaš assembler razmišljanje ti je jako pojednostavljeno kao što je to kod kompjutera. Dobri assembleraši kad rade u višim jezicima potpuno zanemare napredne funkcije i sve rješavaju "pješke", a to nije to!! Vrijednost naprednih jezika je u tome da neki problem riješiš u što kraćem programu. Tako štediš na memoriji i vremenu CPU-a, pa ako si nečji korisnik dobrim znanjem možeš uštediti novac svojoj firmi.
Ipak kod sistemskh poslova assembler je često neizbježan, jer je jedini jezik prilagođen u potpunosti stroju.
Mister B
19-06-2006, 19:55
Nema razloga da se koristi na modernim kompjuterima, preporucujem Adu 95/2005 za desktop i Javu za web development. Moderni sistem koji ima superpipelining u asembleru nije lako iskoristiti u onoj meri u kojoj ce compiler. Sto se web jezika tice, CGI mozes i u asembleru pisati, hands down, ali zasto bi tako nesto cinio nije mi poznato, sem ako nisi trideset godina stari hacker koji je naucio sve u asembleru da radi.
Prelaz na drugo. Odmah. I za embedded aplikaciju moze da se koristi visi programski jezik, embedded 386, 486 i Pentium bazirani mikrokontroleri su jeftini, a tu su i Motorole (ColdFire) i ARM/XScale i MIPS.
@Davor
Da prilagodis ga masini tako dobro, da na P4 radi super, ali na P4+HT kljaka. BTW danas se hardveru ne prilazi direktno jer nema potrebe, a ako razvijas driver, to moze i u C/C++
Mister B
19-06-2006, 20:10
Uh, ne mogu editovati post da dodam svoje iskustvo, sa 6502, 8086 i 80386 asemblerom, kao sto Davor rece, asembler je strahovito stetan jer te odvaja od logike problema, i tera da radis na nivou hardvera, a novi hardver znaci i sve drugacije.
Štovani kolega Mister B. potpuno si u pravu!!
vBulletin® v3.8.2, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.