PDA

View Full Version : Pomoc pri kreiranju baze

starter1
13-04-2006, 10:17
Zelio bih kreirati bazu Imenik u kojoj bi imao tri tablice: Ime , Prezime i broj telefona. Koristim mysql bazu. Zatim bih zelio iz txt file u kojem imam :
Ime Prezime Broj
Pero Peric 123456
Ivo Ivic 234545
Jozo Jozic 234567
.................................................. ..

Napuniti tu bazu.

Pocetnik sam u ovom i unaprijed hvala.

gog
13-04-2006, 12:57
Za početak se poigraj malo sa PhpMyAdminom pa će ti neke stvari biti jasnije pošto dotični ispiše svaki query koji je napravio.

Što se popunjavanja tablice tiče to ćeš morati proparstati sa nekim skriptnim jezikom...

starter1
13-04-2006, 13:34
Kada bih htio kreirati bazu s tablicama koje sam naveo i kada koristim PhpMyAdmin i kreiram bazu dali da ostavim po defaultu Collation ??
Kada kreiram tablice sto da napisem u Number of fields: ?
Iza toga sto da jos stavim u polje,vrsta,vrijednost..
Unaprijed hvala.

gog
13-04-2006, 13:52
Mislim da ti je najbolje da nađeš neki tutorial o sql-u i bazama podataka općenito. Collation ostavi za sada na miru, doći ćeš i do toga... Number of fields u tablici ti baš ono što i ime kaže, broj polja/rubrika u tablici u tvom slučaju je to 3 (ime, prezime, telefon).

Što se vrti polja tiče, int ti je za cijele brojeve, var ti je za znakove do maksimalne dužine od 255 znakova (ako koristiš VAR moraž unjeti koliko maksimalno dugačak smije biti string), TEXT je kao što već pogađaš za pohranu dužih tekstova, itd...

starter1
13-04-2006, 14:22
@ gog
Hvala puno.
Sada sam kreirao tablicu Imenik s tri polja Ime,Prezime i broj.
Kakao mi je najlakse unijeti vrijednosti u tu tablicu?
Npr. da dodam samo
Pero Peric 123456
Ivo Ivic 234545
Hvala.