PDA

View Full Version : koja sramota ...

spyder
26-07-2002, 11:14
Bas sam prijavljivao svoj site na dmoz.org i idem ja na Hrvatski jezik kad tamo od Hrvatskih rijeci nema ni H, nego je sve uredno napisano na srpskom. Pogledajte sami na http://dmoz.org/cgi-bin/apply.cgi?where=World/Hrvatski/Računala/Software !!!! Sramota !!! :fuj:

zweistein
26-07-2002, 12:04
Originally posted by spyder
Bas sam prijavljivao svoj site na dmoz.org i idem ja na Hrvatski jezik kad tamo od Hrvatskih rijeci nema ni H, nego je sve uredno napisano na srpskom. Pogledajte sami na http://dmoz.org/cgi-bin/apply.cgi?where=World/Hrvatski/Računala/Software !!!! Sramota !!! :fuj:

Da, zanimljivo... Trebalo bi im poslati jedan fini mali e-mail da vidimo sto to oni smatraju pod "Hrvatska"...

lampa
26-07-2002, 12:12
Ma oni se drze onog " Srbija do Tokija " pa misle da se u Hrvatskoj pise srpski:D

avetma
26-07-2002, 15:56
Ajme majko jadne sramote...:o :eek: :eek:

ZoNi
22-08-2002, 15:18
Originally posted by lampa
Ma oni se drze onog " Srbija do Tokija "

To bi bilo bas super - mnogo volim Japanke ;)

Josip
22-08-2002, 15:41
Sramota ljudi! Stvarno sramota! Daj nek se neko prijavi za hrvatskog supervisora/editora na tom DMOZ-u!

HB tim
22-08-2002, 16:06
tak je zweistein
nebu nas niko...: ) v našoj kuruzi...

ZoNi
22-08-2002, 16:23
Originally posted by zweistein
Hrvatski je hrvatski, srpski je srpski. Izmedju ta dva jezika postoji primijetna razlika - zato ih se treba razdvajati.

hmm... znam da ce ovo verovatno naljutiti mnoge, ali nadam se da vam nece smetati moje misljenje:
Hrvatski je hrvatski, srpski je srpski. Izmedju ta dva(?) jezika gotovo da ne postoji razlika, ali ih ipak treba razdvajati, jer to je cinjenica: Srbi i Hrvati vise ne zive u istoj drzavi! :(

Pozdrav...

zweistein
22-08-2002, 19:37
Originally posted by ZoNi

hmm... znam da ce ovo verovatno naljutiti mnoge, ali nadam se da vam nece smetati moje misljenje:
Hrvatski je hrvatski, srpski je srpski. Izmedju ta dva(?) jezika gotovo da ne postoji razlika, ali ih ipak treba razdvajati, jer to je cinjenica: Srbi i Hrvati vise ne zive u istoj drzavi! :(

Pozdrav...

Zasto upitnik iza "dva"? To JESU dva jezika, koliko god ona bila slicna ili razlicita... Pa nekad se odvajaju americki engleski i britanski engleski, a kamoli da se ne bi odvajao hrvatski i srpski!

ZoNi
23-08-2002, 10:48
Originally posted by zweistein

Zasto upitnik iza "dva"? To JESU dva jezika, koliko god ona bila slicna ili razlicita... Pa nekad se odvajaju americki engleski i britanski engleski, a kamoli da se ne bi odvajao hrvatski i srpski!

zasto "?"? Pa, moje je misljenje da je bivse podrucje srpko-hrvatskog jezika bilo zaista podrucje jednog jezika! vidi, ja sam hteo da studiram Opstu lingvistiku (nisam, jer je informatika ipak zanimljivija), i mogu ti reci da je razlika izmedju npr. beogradskog srpskog i zagrebackog hrvatskog *znatno* manja nego izmedju govora u Beogradu i Nisu (primer!)...

bas kao sto su americki i britanski dva dijalekta jednog jezika, tako su i srpski i hrvatski - kao sto vec rekoh, to je moje misljenje... vise necu da ucestvujem u ovoj raspravi, jer ne zelim da vredjam vasu gostoljubivost na CRO webu ;)

Pozdrav svima!

višnja
23-08-2002, 13:39
Originally posted by ZoNi
zasto "?"? Pa, moje je misljenje da je bivse podrucje srpko-hrvatskog jezika bilo zaista podrucje jednog jezika! vidi, ja sam hteo da studiram Opstu lingvistiku (nisam, jer je informatika ipak zanimljivija), i mogu ti reci da je razlika izmedju npr. beogradskog srpskog i zagrebackog hrvatskog *znatno* manja nego izmedju govora u Beogradu i Nisu (primer!)...

Ono, i latinski je korijen talijanskog i francuskog, zbog čega se ne može tvrditi da su talijanski i francuski dva ista ili barem slična jezika. To što je bilo nekad je bilo NEKAD, danas su to dva različita jezika.
Nemojte bezveze ljudi lupati jer će se ovo pretvoriti opet u nacionalno obojenu raspravu. Ako bojans tvrdi da je od srpskog lako dobiti hrvatski, nek me nazove i priča pola sata hrvatski sa mnom i ako ja pomislim da razgovaram s rođenim Hrvatom, ja ću mu se ispričati preko novina i preko interneta.

Oni koji nisu studirali i završili lingvistiku ili slavistiku radije nek šute :) A ne vidim da je netko ovdje s diplomom tih predmeta, zato radije razgovarajte o tome tko će se prijaviti na DMOZ kao terminator i srediti to :-)

zweistein
23-08-2002, 13:43
Visnja, legendo, visnja, legendo! :D

ZoNi
23-08-2002, 19:06
Originally posted by višnja

Ono, i latinski je korijen talijanskog i francuskog, zbog čega se ne može tvrditi da su talijanski i francuski dva ista ili barem slična jezika. To što je bilo nekad je bilo NEKAD, danas su to dva različita jezika.

Moram da prekrsim ono sto sam rekao: *naravno* da se moze tvrditi da su italijanski i francuski jezici slicni...

Moram jos ovo da kazem i posle sigurno vise ne ucestvujem u raspravi (osim ako me neko prozove ;) ): ja smatram da su srpski i hrvatski, kao i bosanski (pa i crnogorski!) isti jezici, jer ih razumem 95% (a manje od toga razumem nekog iz Leskovca :rolleyes: )

U svakom slucaju, ovaj forum je namenjen kompjuterima, pa bi o tome i trebalo da se prica. Evo, moj doprinos tome: meni je neki klinac ukrao ceo sajt, koji se na DMOZu i Google-u pojavljivao pre mog. Pisao sam im i posle manje od nedelju dana, sve je bilo sredjeno! Zato: PISITE IM!

avetma
23-08-2002, 21:00
khm...khm...
Držite se ovoga...
Oni koji nisu studirali i završili lingvistiku ili slavistiku radije nek šute A ne vidim da je netko ovdje s diplomom tih predmeta, zato radije razgovarajte o tome tko će se prijaviti na DMOZ kao terminator i srediti to :-)
...i sve će biti ok :D

bbsantic
23-08-2002, 21:02
Kako sam iznimno tolerantan i slušam Višnju, neću izreć nikakav stav o ovoj temi.

spyder
25-08-2002, 17:02
Ljudi nije štos u tome dali ja kužim taj "hrvatski", nego je stvar u tome što to nije hrvatski jezik.

Ja znam što znači riječ "lepo" ili "pre" i sl. ali ponavljam, to nije Hrvatski jezik i zato molim te bojans nemoj pričat da su Srpski i Hrvatski isti jezici.

zweistein
25-08-2002, 17:07
Originally posted by spyder
Ljudi nije štos u tome dali ja kužim taj "hrvatski", nego je stvar u tome što to nije hrvatski jezik.

Ja znam što znači riječ "lepo" ili "pre" i sl. ali ponavljam, to nije Hrvatski jezik i zato molim te bojans nemoj pričat da su Srpski i Hrvatski isti jezici.

Khm, spyder, pridjevi se pisu malim slovom, tj. nije Srpski nego srpski i nije Hrvatski nego hrvatski. Barem su mene tako ucili :).

A u ostalom se slazem s tobom - iako se razumije sto tamo pise - to nije hrvatski jezik.

Josip
25-08-2002, 22:49
Dobro, sad smo se složili da su hrvatski i srpski različiti jezici (iako neznam zašto se oko toga moramo slagati). Sad bi bio red da se netko s malo patriotskog duha i dosta vremena prijavi kao terminator na taj DMOZ i lijepo to sredi na opće zadovoljstvo!

HB tim
26-08-2002, 11:51
Imam ja jedan stvaran događaj u vezi hrvatskog i srpskog i nerazumijevanja između njih!

Ja sam godine 1986 bio na radnoj akciji u Smederevu (vjerovali ili ne).
Razlog mog odlaska na RA je bio totalno kriv. Moji prijatelji koji su bili prije na akcijama su stalno govorili kak im je bilo super 30 su brali jagode ili jabuke i jeli i zaje....li se i tak to.
Htio i ja to vidjeti pa se sa frendom prijavio za Smederevo...
A tamo se kopali kanali.....: ) Zajeb...
Ali vezano uz jezik.....
Brigada je bila "Bratstvo-jedinstvo" ,"Dubrava-Vračar"
Poznavatelji će znat da je rijeć o općini Dubrava iz Zagreba i Vračara iz Beograda.
Bili nas je fifti-fifti. U jednom trenutku dok smo radili u željezari i čistili teren nisam mogao pomaknuti sam jedan veliki kamen pa sam pozvao prvog do sebe "...daj dođi "simo" da mi pomogneš...", a on mi odgovori "...nisam ja Simo, ja sam Aca...."

I nek mi neko kaže da je to isto...: )

višnja
26-08-2002, 13:57
Originally posted by HB tim
"...daj dođi "simo" da mi pomogneš...", a on mi odgovori "...nisam ja Simo, ja sam Aca...."

E pa kad riječ "simo" ne bi smjela postojati ni u jednom dijalektu u HR. Postoji samo zagorska riječ "sim" kao u "dojdi sim" i "amo, ovamo". Naravno, to su se neki Zagorci šteli napraviti gospodom, pa su počeli govoriti "dođi simo" i zato si ti imao nesporazume :p :p

vuk
26-08-2002, 16:30

E pa kad riječ "simo" ne bi smjela postojati ni u jednom dijalektu u HR. Postoji samo zagorska riječ "sim" kao u "dojdi sim" i "amo, ovamo". Naravno, to su se neki Zagorci šteli napraviti gospodom, pa su počeli govoriti "dođi simo" i zato si ti imao nesporazume :p :p

Nije zagorski nego kajkavski jezik koji je bogatiji nego štokavski (to je najbolje iskoristio Krleža pišući svoje balade Petrice Kerempuha). Npr. možeš reći i "dojdi vevo" (gdje e ne zvuči kao e nego kao e u melin [mlin] ili e u riječi drek). ;-)

Tomek
27-08-2002, 11:57
A ne vidim da je netko ovdje s diplomom tih predmeta, zato radije razgovarajte o tome tko će se prijaviti na DMOZ kao terminator i srediti to :-)

Ne znam zašto, ali našao sam se ovjde prozvanim da progovorim o dotičnij temi kao editor World/Hrvatski :D

Krenuo sam kao editor na dmoz iz jednostavnog razloga što se moja prijavljena stranica nije izlistala nako podužeg čekanja. I to je i većini editora jedina motivacija - doći na dmoz kao editor, izlistati svoju stracnicu i jos pomogućnosti coolirati ju (naravno čast izuzecima).

Kad sam prihvačen kao editor, zgrozio sam se s stanjem, dočekalo me 90 nepregledanih stranica u jednoj manjoj kategoriji. I to mi je dalo motivaciju da sredim stanje. Kad sam prihvaćem na World/Hrvatski dočekalo me je 800 nepregeldanih i neizlistanih stranica!!!!!

Danas, ako prijavite stranicu unutar World/Hrvatski garantiram vam da će se stranica izlisitati za tjedan dana maksimalno. I sad ako je neko i pročitao ovo sve, pita se kakve veze to ima sa srpskim prevodom. Evo kakve:

Nisam imao vremena to prevesti do sad jer sam morao srediti neizlistane stranice koje sam ipak smatrao da su bitnije nego dal piše hleb ili kruh. I ja to radim sve na volnterskoj bazi. Zato molim malo više razumjevanja. Najlakše je reći : Sramota! A koliko vas se odlučilo promjeniti to?

Eh da, i umjesto da se kudi, možda bi se trebalo zahvaliti kolegi, meta editoru iz Srbije koji je to preveo. Koliko vas bi to išlo napraviti za World/Sprski?

HB tim
27-08-2002, 12:54
Tomek, sve kaj si rekel je na svome mestu!

Josip
27-08-2002, 17:15
Svaka čast legendo! Mi (barem ja) nisam ni znao da si ti editor. na DMOZ - u. Zato sam i pozivao nekoga da se prijavi! Samo ti radi polako, ali sigurno!:doki: