View Full Version : Google adsense i porez
Zanima me da li treba plačati kakav porez na novce koje dobiješ od adsense-a.
ma ziher... barem mislim da ne. jedino ako imas tvrtku i zaraduješ u ime tvrtke, onda trebas. znam da ljudi iz SAD-a moraju napisati poreznu prijavu, ali nisam cuo da itko izvan amerika placa porez na to (kao pojedinac)
Evo, ovdje sam probao složiti odgovor, pa ako sam pogodio dobro...
http://www.webmajstori.net/forum/showthread.php?t=10549
excalibur
10-04-2005, 19:48
ne placas koliko ja znam nikakav porez, ali pazi da te banka ne odere kad budes cek isao unovciti
Evo, ovdje sam probao složiti odgovor, pa ako sam pogodio dobro...
http://www.webmajstori.net/forum/showthread.php?t=10549
Bravo! Moje pohvale za uloženi trud. Mislim da to zaslužuje uvrštenje u WM arhivu članaka...
tsereg
ovlaštena organizacija za platni promet = BANKE!!!
nekad je to bio Zavod za platni promet, a po promjeni zakona i platnom prometu banke su postale odgovorne za platni promet u državi kao i drugdje u svijetu
što se tiče tekućih i žiro računa mora se shvatiti da tekući se tekući računi koriste
za isplatu plaća dakle ne u poslovne svrhe, porezna uprava trenutno nema kontrolu tekućih računa, žiro-računi predstavljaju poslovne račune i porezna uprava ima podatke koliki je odliv i priliv na račune to znaju dobro svi obtrnici, iznajmljivači, oni koje rade po ugovoru o djelu itd. "drugi dohodak" se mora isplatiti na žr kako bi porezna imala uvid u transakcije (toliko o privatnosti podataka) i greška je kada se npr. plaćanje po ugovoru o djelu isplati na tekući ako porezna kontrola utvrdi kazne si naveo uopće nisu bezazlene
pohvaljujem tvoj post
dodao bih važnost deviznog platnog prometa kojeg tretiraju vrlo strogi propisi i svi koji rade sa inozemstvom bilo da primaju ili plaćaju neka dobro pročitaju Zakon o deviznom polovanju i sijaset osluka što HNBa što drugih, postoje i knjige u kojima su "recepti" kako i što, interesirajte se sa deviznim odjelima u bankama da vas eventualno upute, pazite na šire osnova...itd,itd
ako nekog zanima neka javi
porezna uprava trenutno nema kontrolu tekućih računa
i greška je kada se npr. plaćanje po ugovoru o djelu isplati na tekući ako porezna kontrola utvrdi kazne si naveo uopće nisu bezazlene
ako nekog zanima neka javi
Ako porezna nema kontrolu tekućeg računa, kako će kontrolirati uplate iz inozemstva na njega? (ako se one uopće mogu izvršiti?)
Pod šta spada devizna štednja? (piše žiro račun banke, a ispod broj štednog računa; tvori li to dvoje skupa možda žiro račun?)
Još davno dok sam radio u inozemstvu mi je dio plače dolazio na štednu knjižicu PBZ-a i tu naravno nisam ništa plačao hrvatskoj jer je već bilo oporezovano...
Još davno dok sam radio u inozemstvu mi je dio plače dolazio na štednu knjižicu PBZ-a i tu naravno nisam ništa plačao hrvatskoj jer je već bilo oporezovano... Koliko sam vidio u zakonu (v. moj thread, dio "Kako se utvrđuje porez") ti bi danas u toj situaciji obavezno podnio godišnju poreznu prijavu, a kako je porez na dohodak plaćen u inozemstvu kroz inozemni ekvivalent našeg poreza na dohodak, taj bi se porez obačunao kao "plaćeno". Na taj način je porezna dobila sve informacije koje joj trebaju - jer si ti obavezan dati ih. Ali, naravno, ne bi ništa dodatno morao platiti.
Ako porezna nema kontrolu tekućeg računa, kako će kontrolirati uplate iz inozemstva na njega? (ako se one uopće mogu izvršiti?)
Pod šta spada devizna štednja? (piše žiro račun banke, a ispod broj štednog računa; tvori li to dvoje skupa možda žiro račun?)
Još davno dok sam radio u inozemstvu mi je dio plače dolazio na štednu knjižicu PBZ-a i tu naravno nisam ništa plačao hrvatskoj jer je već bilo oporezovano...
svaki posl.subjekt otvara poslovne račune kunske a uz posebne uvjete i devizni
Posevni propisi vrijede za kunski platni promet i posebni (vrlo strogi) za devizni, i to su dvije odvojene stvari kao dva novčanika.
Banke prema deviznim propisima daju iscrpna izvješća HNBu -> otuda kontrola, porezna ne vidi direktno podatke vaših deviznih računa kao kunskih a i ti podaci su posebnim izvješćima dobiveni od banaka.
štedni ulozi nisu na žiro-računima ili tekućim računima već je to posebna stvar,
nema šanse da vam na štedni račun bude isplaćena plaća ili iznos po ugovoru o djelu jer to ne bi smjeli napraviti poslodavci
ključna riječ DAVNO ja bih rekao da su štedne knjižice polako izumrle, danas većina ljudi ima tekuće račune kad žele da štede potpiše se ugovor, banka to pretvori u depozit i prebaci na neki drugi račun od kojeg vi mjesečno dobivate podatke o pripisu kamata i sl.
što se tiče oporezivanja inozemnih dohodaka to je cijela priča a treba početi od toga da li hrvatska ima potpisan ugovor o dvostrukom oporezivanju sa državom u kojoj ste ostvarili dohodak, ako ima neće doći do dvostrukog oporezivanja (kada vam se takav dohodak oporezuje u hrvatskoj i u državi u kojoj ste ga ostvarili)
Prema zakonu o porezu na dohodak u RH plaćate porez na VAŠ "GLOBALNI" DOHODAK koji ostvarite u cijelom svijetu, osim ako ne postoje ugovori koji sprečavaju dvostruko oporezivanje, a i RH ga mora moći dokazati.
vBulletin® v3.7.4, Copyright ©2000-2009, Jelsoft Enterprises Ltd.