PDA

View Full Version : dali je moguće izvesti sljedeću stvar ...

spyder
12-07-2002, 18:35
... da neki link mozes kliknuti tek kada na tipkovnici stisnes tipku CTRL (Control).

Znam da je malo cudno i bas nisam siguran dali je izvedivo, no ipak pitam dali se moze i kako ???

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru !!!

e1
12-07-2002, 19:59
ako su ti linkovi stavljeni u flash movie onda je to moguće. Inače čisto sumnjam. CTRL i SHIFT su kontrolne funkcije windowsa i klikanje poslije ili sa njima često ima posebne predefinirane efekte.
Plus toga ... šta ćeš sa macintosh kompjuterima u tom slučaju? Oni jadni iovako imaju tipku manjka (miš) pa im zapravo sinonim CTRL+clik = desna tipka miša. (nemaju ni control nego onaj neki pleter-zavijutak)

zweistein
12-07-2002, 21:09
Originally posted by :: e1 ::
Plus toga ... šta ćeš sa macintosh kompjuterima u tom slučaju? Oni jadni iovako imaju tipku manjka (miš) pa im zapravo sinonim CTRL+clik = desna tipka miša. (nemaju ni control nego onaj neki pleter-zavijutak)

Bas ih zalim... PC rules :D. BTW, sumnjam da takvo nesto mozes napraviti. Mozes procackati po JavaScript referenci ili necemu slicnome, jer JavaScript ima par nacina za pracenje pritisnutih tipki (iako ja mislim da to sad spada pod DHTML, neam pojma). Znaci, onda bi mogao provjeriti "ako je pritisnuta tipka CTRL i kliknut link, otvori stranicu, ako nije, nemoj".

Samo ne znam sto ce ti to?

domagoj
12-07-2002, 22:33
postoji u javascriptu, šteta što trenutno ne mogu do svog kompa gdje imam te tutorialčiće. Ako imaš MSDN pogledaj na DHTML reference. Ako nemaš, mislim da to imaš na w3schools.com

spyder
13-07-2002, 00:18
Evo kaj pise na w3schools:

<html>
<head>

<script type="text/javascript">

function message()
{
alert("This alert box was triggered when you
pressed a button on your keyboard")
}

</script>

</head>
<body onkeypress="message()">

<p>The onkeypress event is triggered when the
user presses a button on the keyboard.</p>

<p>To trigger the onkeypress event, make sure that
this window has focus.</p>

</body>
</html>

Ovo ne funkcionise za CTRL tipku, nego za bilo koju, no dobro, zadovoljni bih se ja i s time, ali kako napraviti da nemozes kliknuti na textualni link dok ne drzis tipku - eh da i ovo funkcionira samo kada jednom stisne tipku a meni bi trebalo da kada stisnem tipku da je link validan, a kad ju pustim da je invalid ...

Pomagajte, znam da kompliciram, ali eto ...

P.S.
e1 dali mozda znas kak to izvesti u flashu ....

e1
13-07-2002, 00:34
volija bih ti pomoch vishe, ali se upravo spremam na odmor i nastojim hitno postizat zaostatke.

no "idejno rješenje" - sumnjam da će te to zadovoljit no ...

actionscript ima on KeyPress handler, i moja je ideja generalno bila (pretpostavljao sam da želiš na siteu imati neki sakriveni link) da se taj link zapravo nalazi kao tekst napisan u flash botunu ali sa skrivenim botunom, sa slijedećim eventom:

botun se treba nalaziti iznad teksta i biti sakriven sa
botun._visible = false;
i komandom

on (release) {
getURL("link");
}

....

ispod njega vidljivi MC sa tekstom i linkom:
on KeyPress ("CTRL"){
botun._visible = true;
}

spyder
13-07-2002, 00:42
... ili možda ovako kada pritisne CTRL da link promijeni boju ... kako to izvesti - može ili u flashu ili u DHTML-u

zweistein
13-07-2002, 10:01
Originally posted by spyder
... ili možda ovako kada pritisne CTRL da link promijeni boju ... kako to izvesti - može ili u flashu ili u DHTML-u

Eh, sad ga bas kompliciras, iako mislim da je to u Flashu moguce...

e1
13-07-2002, 11:52
http://www.mi3dot.org/ ima zanimljiv način prikazivanja linkova ... fade_in i fade_out. E sad, ako bi se izbacio delay i timer iz te skripte, i umjesto onMouseOver ta funkcija pozivala sa on KeyPress ... možda i upali. Nije baš javascript moja domena a ni DHTML.

Šta se tiče flasha - ja bi odusta na tom planu jer je prekomplicirano pogotovo ako ima puno teksta. Plus toga ... flash neće da reagira na CTRL botun. Još to moram istražit malo bolje.