View Full Version : FireworksMX, XML, W1250 - maheri?
Fireworks mi prijavljuje grešku kao da je neispravan XML file kada radim data-driven graphics čim xml sadrži naše fontove. Ako ih maknem sve radi ok.
Kako riješit problem?
Freehand; na WinXP čak ni MX (=10) još uvijek ne prikazuju pravilno naše fontove; da u preview ali ne i na sceni/listu.
Molim vas da nitko ne kaže kupi fontografer pa editiraj fontove jer san to napravija ali mi je dosadilo već na 3. fontu :)
Originally posted by :: e1 ::
Fireworks mi prijavljuje grešku kao da je neispravan XML file kada radim data-driven graphics čim xml sadrži naše fontove. Ako ih maknem sve radi ok.
Kako riješit problem?
Freehand; na WinXP čak ni MX (=10) još uvijek ne prikazuju pravilno naše fontove; da u preview ali ne i na sceni/listu.
Molim vas da nitko ne kaže kupi fontografer pa editiraj fontove jer san to napravija ali mi je dosadilo već na 3. fontu :)
jako me interesira kako to fireworks surađuje s XML-om i koje su pogodnosti toga, pa ako mi možeš malo pojasniti, molim, reci.
inače, dobro je XML započeti s <?xml version="1.0" encoding="windows-1250"?> ako želiš naše znakove, ali mislim da je fireworks taj koji može nešto zeznuti s našim znakovima, a ne XML.
naravno da zeza Fireworks. Nemože svariti naše fontove pa prijavljuje grešku u XML jer zapravo nezna šta je.
Pisa sam i Macromediji pa još čekam odgovor.
Fireworks i XML .... dakle ...
1) na macromedia.com/support/fireworks postoji tutorial kako se koristi - zapravo jako je jednostavno no nema ništa o tome u help file_ovima.
Uglavnom, XML se može koristiti za text, sliku i slices+hotspost na slikama ... šta se mene tiče tekst i slika su najbitniji.
Dakle... Imaš potrebu napravit 15 botuna, napraviš 1 template bitmap, u drugi layer tekst i daš mu ime kao varijablu {ime botuna} .... u XML fileu poslažeš sva imena pod {ime botuna} tagom a Fireworks sve čita, i automaski renderira ili optimiziranu sliku (po trnutnom setu optimiziranja) ili radni full .png koji se poslije da editirat.
Ako želiš napravit drugi set botuna sa recimo drugom bojom podloge ... promijeniš template i opet izvrtiš taj XML file.
Sa slikama je ista stvar - ostavljam ti na maštu mogućnosti :)
sorry, skužio sam tek sada da mi je doživio tagove... dakle, probaj započeti svoj XML file s:
<?XML tralala <b>encoding="windows-1250"</b>>
Nisam rekao. Probao sam to, ne radi - odnosno ista greška.
Jeli tebi to radi kako treba Domagoj? Koji OS koristiš? Fireworks MX ili ?...
Kakve veze imaju fireworks i xml, pojma nemam, ali za pisanje nasih slova u xml-u, koristi se encoding="UTF-8".
ne znam.
meni se isto javlja greska kada koristim UTF-8 sa našim slovima.
Kada sam ga promijenio u Windows-1250 ga je prikazao u exploreru bez greške, ali PHP parser mi je i dalje radio probleme
A tako? I bas si mi to morao reci, sad kad sam vec mislio da sam rijesio taj problem oko nasih slova.:)
No, s obzirom na to, da meni sa UTF-8 radi sve ok, izgleda da sve ovisi o vrsti aplikacije na kojij radis, jer je meni kod onih kod kojih sam koristio Windows-1250, javljalo error, ustvari da xml nije well-formed, a ako nije, onda i sam znas sto se dogodi.
da, on će prikazati dokument sa win-1250 charsetom u npr exploreru bez problema, ali kada recimo taj isti file želim provući kroz xslt trasformaciju pomoću php funckcije ili čak otvoriti file javlja mi da ne prepoznaje encoding ili već neku sličnu grešku. Sve u svemu dokument nije well formed.
ALi, evo upravo sam pročitao da je stvar u PHP-u koji podržava samo UTF-8, US-ASCII i ISO-8859-1.
Ali nisam se već neko vrijeme zezao sa ovim stvarima, tak da ne znam... brijem da bi radilo sve kako treba kada bi se tranformacija vršila pomoću MSXML-a, kojeg brijem da koriste sve win aplikacije.
Ja svoj problem nisam riješio, već sam našao drugi put do riješenje istog problema koji nije zahtjevao korištenej xml-a, iako je bio duži i blesaviji put :(
tebi e1 bi preporučio da si skineš novu verziju MSXML parsera (4.0) pa da onda probaš.
Jesu ti odgovorili u Macromedii?
Ako ti oni ne odgovaraju probaj poslati mali tvrtci Finder koja je njihov zastupnik za nas.
nisu se javili iz Macromedije, ali ja josh chekam :)
tnx ekipa
zweistein
11-07-2002, 11:18
Kad smo vec kod nasih znakova... WinXP Pro, IE6.0, charset Windows-1250 i ne prikazuje mi nase znakove... smljc :(
@Kongi
Koji si to PHP parser koristio i u koji format si transformirao?
Originally posted by zweistein
Kad smo vec kod nasih znakova... WinXP Pro, IE6.0, charset Windows-1250 i ne prikazuje mi nase znakove... smljc :(
mmm, a da li ti i druge stranice koje ti nisi radio nemaju te znakove. Još nešto... ne želim praviti budalu od tebe, ali da li si probao u IE na View>encoding pa tamo odabrati propisni charset. A možda nemaš ni naše fontove, što je najmanje vjerojatno.
zweistein
11-07-2002, 15:40
Originally posted by domagoj
mmm, a da li ti i druge stranice koje ti nisi radio nemaju te znakove. Još nešto... ne želim praviti budalu od tebe, ali da li si probao u IE na View>encoding pa tamo odabrati propisni charset. A možda nemaš ni naše fontove, što je najmanje vjerojatno.
Nemojte se s tim zamarati... Nasao rjesenje, uopce nema veze sa HTML-om nego s editorom u kojem sam radio... ne pitajte :D
Problem je jednostavan.Firework ne podrzava nas a nije do browsera jer kad text u fireworku upises on ga prikazuje kao sliku.I provjeri jel font podrzava nas.A mozes skinuti plugin za firework za nas jezik
Macromedia support mi je rekao da znaju za taj problem, ne podržava ništa osim UTF-8 a u tom slučaju naša slova Fireworks čita kao posene znakove i zato ne prolazi. Za sada nemaju nikakvih rješenja za to ali "rade na tome"...
Meni sa firework MX rade nasa slova
ademir: jesi siguran?
Znači, možeš čitat XML i renderirat tekst sa našim slovima u XML fileu bez problema?
koji operativni sistem imaš i koju verziju Fireworksa?
Skino sam firework sa macromedia sajta.Ah da koristim XP mada imam i Milenium i na njemu mi radi.Povezao sam firework i sa Photoshop pluginima pa mozda zbog toga funkcionise
jel možeš stavit na neki site za download primjer toga. Fireworks template i neki XML file koji rade sa našim slovima da i ja probam?
Mislis file u .png sa nasim slovima
je, taj .png kao template, i xml koji ti sa njim radi kako treba.
Pročitao si temu ovog threada? Radi se o data driven graphics sa Fireworksom
vBulletin® v3.7.4, Copyright ©2000-2009, Jelsoft Enterprises Ltd.